Αρχική COVID-19 Covid19: Όλα όσα γνωρίζουμε ως τώρα για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Covid19: Όλα όσα γνωρίζουμε ως τώρα για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

0
Βραζιλία
Στιγμιότυπα από τις μαζικές ταφές στη Βραζιλία λόγω κορονοϊού
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Η «παραλλαγή της Βραζιλίας», μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στον Αμαζόνιο στα τέλη του περασμένου έτους, τροφοδοτεί φόβους ότι η πανδημία θα μπορούσε να εξαπλωθεί ταχύτερα εκ νέου, οδηγώντας αρκετές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις από τη Βραζιλία.

Παραθέτουμε λοιπόν, μια λίστα σχετικά με το τι γνωρίζουμε έως τώρα και τι όχι για τη μετάλλαξη που “σάρωσε” τη Βραζιλία και προσομοιάζει αρκετά στη “νοτιοαφρικανική” καθώς και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να “διαφεύγουν” των αντισωμάτων μας.

Γιατί προκαλεί ανησυχία

Υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα για την P1, όπως είναι γνωστή η συγκεκριμένη μετάλλαξη από τη Βραζιλία.

Ωστόσο, δύο πράγματα είναι βέβαια. Είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του νέου κοροναϊού και μπορεί να μολύνει ξανά άτομα που είχαν νοσήσει με το πρωτότυπο.

“Ο φόβος είναι δικαιολογημένος. Η Ρ1 είναι μια πιο μεταδοτική παραλλαγή και έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλη τη Βραζιλία, η οποία είναι μια τεράστια χώρα. Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή”, δήλωσε η μικροβιολόγος Ναταλία Παστέρνακ.

Η Covid-19 “αφαίρεσε” 66.500 ζωές στη Βραζιλία τον περασμένο μήνα, υπερδιπλάσιο δηλαδή αριθμό από το προηγούμενο πανδημικό ρεκόρ που καταγράφηκε στη χώρα τον Ιούλιο του 2020.

Με τον συνολικό αριθμό των νεκρών της Βραζιλίας να είναι τώρα 358.000 – δεύτερος μετά τις ΗΠΑ – ο Απρίλιος διαφαίνεται ακόμη χειρότερος.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το Ρ1 προκαλεί τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι είναι πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος, αλλά λένε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Πότε άρχισε

Manaus Pinterest
Manaus – Pinterest

Οι ερευνητές λένε ότι η P1 εμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα ή γύρω από τη βόρεια πόλη Manaus.

Ωστόσο, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως μια νέα παραλλαγή στην Ιαπωνία, όπου βρέθηκε σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Βραζιλία.

Έχει πλέον εντοπιστεί σε περισσότερες από 35 χώρες, αν και πολλές κατάφεραν να περιορίσουν τις λοιμώξεις. Ενώ, με πιο πρόσφατη τη Γαλλία, αρκετές χώρες έχουν αναστείλει πτήσεις από και προς τη Βραζιλία.

Γιατί είναι πιο μεταδοτική

βραζ
Γυναίκα στη Βραζιλία φορά μάσκα με σημαία της χώρας

Όπως και η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, το P1 έχει μια μετάλλαξη γνωστή ως E484K, που ονομάζεται «διαφυγή μετάλλαξης» επειδή βοηθά τον ιό να αποφύγει τα αντισώματά μας.

Η μετάλλαξη μεταβάλλει την «πρωτεΐνη ακίδα» του ιού, βοηθώντας τον να εισβάλλει στα κύτταρα πιο εύκολα.

“Είναι σαν ένα βασικό κλειδί που μπορεί να ανοίξει διάφορες πόρτες”, δήλωσε ο Jesem Orellana, ερευνητής στο ινστιτούτο δημόσιας υγείας της Βραζιλίας, Fiocruz.

H P1 έχει εξαπλωθεί εν μέρει λόγω της περιορισμένης ικανότητας να την περιορίσουν, συμπεριλαμβανομένου του Manaus, του οποίου το σύστημα υγείας κατέρρευσε δραματικά τον Ιανουάριο, όταν τα νοσοκομεία του εξάντλησαν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο.

“Εάν οι αρχές της Βραζιλίας ήταν υπεύθυνες, θα έκλειναν το Μανάους, όπως η Κίνα έκλεισε τη Γουχάν”, δήλωσε ο Ορελάνα στο AFP. “Αντ ‘αυτού, έστειλαν τους “πλεονάζοντες” ασθενείς σε άλλες περιοχές, με άτομα που τους συνόδευαν, μερικοί από τους οποίους μολύνθηκαν επίσης με P1″, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η εξάπλωση.

Είναι θανατηφόρα;

Οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξει οριστικά εάν η Ρ1 είναι πιο μολυσματική. Σε προκαταρκτικές μελέτες, ο Orellana παρατήρησε ότι η παραλλαγή δεν προκάλεσε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ νοσοκομειακών ασθενών στο Manaus από ό,τι το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ενώ, εκτιμά ότι ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων της Βραζιλίας πιθανότατα προκαλείται από την κατάρρευση των νοσοκομείων της.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι η Ρ1 είναι στην πραγματικότητα πιο θανατηφόρα.

Λειτουργούν τα εμβόλια εναντίον της;

ΕμβολιασμόςΟι ειδικοί λένε ότι απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα σχετικά με το βαθμό αποτελεσματικότητας των διαφόρων εμβολίων κατά της P1.

Ένα από τα καλά νέα: προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το CoronaVac που αναπτύχθηκε από την Κίνα, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο Covid-19 στη Βραζιλία, καθώς και τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca, είναι τουλάχιστον εν μέρει αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής – αν και τα συμπεράσματα δεν είναι καταληκτικά.

Στον αντίποδα βρίσκεται το γεγονός, ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στη Βραζιλία προκάλεσε περισσότερες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της P2 – που εντοπίστηκε κυρίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο – και της P4, που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη γειτονική πολιτεία Minas Gerais.

“Σε έναν ιδανικό κόσμο θα συνδυάζονταν εθνικό lockdown και μαζικός εμβολιασμός”

business insider
Μπολσονάρο Φωτό Reuters

“Η Βραζιλία έχει γίνει ένα υπαίθριο εργαστήριο παραλλαγών“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ορελάνα. Ενώ, επισήμανε ότι η Βραζιλία είναι μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο στον τομέα της γενετικής αλληλούχισης και αυτό καταγγέλλει ως την αιτία που ανακαλύφθηκε 60 ημέρες αργότερα και μάλιστα στην Ιαπωνία.

Ενώ, και ο Pasternak σχολίασε ότι σε έναν ιδανικό κόσμο, η Βραζιλία θα έπρεπε να συνδυάσει εθνικό lockdown και μαζικό εμβολιασμό. “Αντίθετα, δεν έχουμε κανένα -από τα δύο”, είπε.

“Δεν έχουμε την πολιτική βούληση για lockdown ή για τις δόσεις εμβολιασμού”, είπε, επικρίνοντας την “έλλειψη συντονισμού” σε εθνικό επίπεδο υπό την ακροδεξιά του προέδρου Τζάιρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει ελαχιστοποιήσει την πανδημία ως εθνικό τους πρόβλημα.

Πηγή: sciencealert.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση