Αρχική Υγεία - Διατροφή Υπεγράφη η συμφωνία για το Γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα

Υπεγράφη η συμφωνία για το Γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα

0
Κικιλιας -Kluge
Κικίλιας -Kluge
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, η συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Όπως επισήμανε ο Β. Κικίλιας, το συγκεκριμένο Γραφείο είναι το πρώτο στην ιστορία του ΠΟΥ παγκοσμίως, που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική Κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια, για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος,  η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου, η Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του Π.Ο.Υ., Natasha Azzopardi-Muskat, η Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Marianna Trias και οι Ανώτεροι Σύμβουλοι του Π.Ο.Υ. Joao Breda και Παύλος Θεοδωράκης.

Υπ. Υγείας«Η Κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύουν έμπρακτα στο υγειονομικό δυναμικό της Ελλάδας, από το οποίο κυρίως εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Μόνο με επαγγελματίες υγείας υψηλής ποιότητας, μπορούμε να έχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ανοίγουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Επενδύουμε στη Δημόσια Υγεία, γιατί αυτή η επένδυση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο. Αυτό της αξίας της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Κικίλιας.  

«Πρόκειται για ένα μοναδικό Κέντρο Αριστείας» τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής Ευρώπης του Π.Ο.Υ., τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και για εκατομμύρια ανθρώπους που θα αποκομίζουν οφέλη για πολλά χρόνια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ούτε ο χρόνος, ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή, είναι κάτι τυχαίο.

Kluge: 8 εκατ. ζωές χάνονται ετησίως λόγω ανεπαρκούς περίθαλψης

«Η Ελλάδα πρόσφατα πρωτοστάτησε σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της Υγείας, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας. Ίδρυσε έναν Εθνικό Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, ενώ έχει επιδείξει κι εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αντοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισής της στην COVID-19» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kluge.

Σε μια πρόσφατη έκθεση του Lancet εκτιμάται ότι 8 εκατομμύρια ζωές χάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω ανεπαρκούς υγειονομικής περίθαλψης. Η Περιφέρεια Ευρώπης του Π.Ο.Υ. δεν αποτελεί εξαίρεση –η ανεπαρκής ή η ατελής υγειονομική φροντίδα αποτελεί πρόκληση και πλήττει περισσότερο τους πιο ευάλωτους. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών οξύνουν τις υγειονομικές ανισότητες –ανισότητες που έχουν ενταθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας.

Όταν εφησυχάζουμε, προκύπτει ένα κόστος που δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε. Είναι το κόστος από το αυξημένο φορτίο της νόσου και τη σπατάλη των πόρων· πόρων που βρίσκονται ήδη σε έλλειψη.

Αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Και γι’ αυτό μαζευτήκαμε σήμερα εδώ” ανέφερε ο κ. Kluge.

“Δεν είναι τυχαίο που φιλοξενείται στην Ελλάδα”

Όπως ανέφερε αναλυτικά: “Η καλύτερη ποιότητα φροντίδας στηρίζεται σε ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες δραστηριότητες πρόληψης, οι περισσότερες διαγνωστικές διαδικασίες, οι περισσότερες ιατρικές επισκέψεις και οι περισσότερες θεραπείες. Και μην απατάστε – η ποιότητα της φροντίδας περικλείει όλα τα επίπεδα ενός συστήματος υγείας, εξ ου και είναι απαραίτητο να ενσωματώνονται πολιτικές για την ποιότητα σε όλο του το φάσμα.

Η υγεία και η ευημερία για όλους, σε κάθε ηλικία, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Όπως λέει και ένα ελληνικό ρητό: «κανένα αγαθό δεν έχει αξία άμα χάσεις την υγεία». Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό και, γι’ αυτό, πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε κόστος. 

Ο Π.Ο.Υ., ο Οργανισμός που εκπροσωπώ στην Περιφέρεια Ευρώπης, ηγείται μιας μετασχηματιστικής ατζέντας που υποστηρίζει 53 χώρες και εδαφικές περιοχές, ώστε να επιτύχουν τους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) που σχετίζονται με την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά την προαγωγή της Καθολικής Κάλυψης Υγείας. Σήμερα, η βελτιωμένη ποιότητα φροντίδας και η βελτιωμένη ασφάλεια των ασθενών εξακολουθούν να αποτελούν ένα μέσο που δεν αξιοποιείται επαρκώς για την επίτευξη αυτών των στόχων. Προκειμένου να επιτύχουμε, η ποιότητα της φροντίδας και η ασφάλεια των ασθενών χρειάζεται να τεθούν στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε δράσης –σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

“Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω”

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, το EPW 2020–2025 – «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη», αποτελεί τον οδικό χάρτη του ΠΟΥ και των κρατών-μελών του. Αποτυπώνει πολλές καλές προθέσεις, αλλά καμιά τους δεν έχει σημασία εάν δεν πραγματωθεί. Το όραμα του EPW είναι η καλύτερη στήριξη προς τις χώρες ώστε να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των πολιτών σε σχέση με την υγεία και την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Το EPW καλεί τις χώρες και τους εμπλεκόμενους φορείς να αναστοχαστούν τη συνοχή των πολιτικών, των δομών και των πόρων ώστε να διασφαλίζεται ότι η υγειονομική φροντίδα πληροί τα πρότυπα υγειονομικής φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών.

Εν συντομία, αυτό που κάνει, είναι ότι αποτυπώνει τη δέσμευση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Τα βήματα που κάνουμε σήμερα αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών σε αυτόν το σκοπό. Το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Γραφείο Περιφέρειας Ευρώπης του Π.Ο.Υ. συμμερίζονται τη φιλόδοξη επιθυμία να επιτύχουν το ανώτατο επίπεδο ευημερίας, υγείας και προστασίας, σύμφωνα με τους SDGs.

Θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Ν.Α. Ευρώπης

Το κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα θα υπηρετεί τις ανάγκες των χωρών στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ και στη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζοντας στην τεχνική βοήθεια, την υποστήριξη και την ηγεσία σε θέματα ποιότητας της φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών.

Ούτε ο χρόνος ούτε το γεγονός ότι το έργο φιλοξενείται στην Ελλάδα και υιοθετείται από αυτή είναι κάτι τυχαίο.

Ένα θετικό της COVID-19 είναι το γεγονός ότι τονίστηκε πως είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Όσο επώδυνο κι αν ήταν το ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις ατέλειες των συστημάτων μας, τις οποίες έφερε στο φως ο ιός- το οφείλουμε στον εαυτό μας να επιδιορθώσουμε τις ρωγμές και να τα αναδομήσουμε καλύτερα. Και ακριβώς αυτό είναι που κάνουμε σήμερα.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here