Αρχική Ειδήσεις Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον Φίλιππο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης

Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον Φίλιππο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης

0
Duke of Edinburgh funeral
Το φέρετρο του Πρίγκηπα Φιλίππου μεταφέρεται στο ναό St James, φέροντας το προσωπικά του διακριτικά Arthur Edwards/The Sun/PA Wire
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αποχαιρέτισε το Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββάτο τον Πρίγκηπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου που πέθανε πριν μια εβδομάδα σε ηλικία 99 ετών.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Γουίνσδορ, ενώ το φέρετρό του ήταν τυλιγμένο με το προσωπικό του λάβαρο, τμήμα της οποίας ήταν και η ελληνική σημαία, καθώς ο Φίλιππος είχε γεννηθεί ως Πρίγκηπας της Ελλάδος και της Δανίας.

Εμφανής ήταν επίσης και η σημαία της Δανίας, το σύμβολο των Μάουντμπάτεν, αλλά και το κάστρο του Εδιμβούργου, του οποίου έγινε Δούκας μετά το γάμο του με τη Βασίλισσα. Τότε ήταν που έπρεπε να παραιτηθεί από τους υπόλοιπους τίτλους του, αλλά και να γίνει βρετανός πολίτης.

Ακόμα επάνω στο φέρετρό του βρισκόταν το ναυτικό του καπέλο, το σπαθί του και ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια.

Μάλιστα, μεταφέρθηκε με ειδικό πράσινο στρατιωτικό όχημα Land Rover, που σύμφωνα με τη Mirror είχε ο ίδιος σχεδιάσει για αυτό το σκοπό.

Duke of Edinburgh funeral
Photo: Justin Tallis/PA

Λόγω της πανδημίας, η προσέλευση ήταν συγκεκριμένη στα 30 άτομα και το πρόγραμμα είχε τροποποιηθεί διαφορετικά από το πως θα ήταν κανονικά. Στην κηδεία παρέστησαν 29 μέλη της βασιλικής οικογένειας και η προσωπική φίλη του Φιλίππου, Πένι Ρόμσεϊ.

Ακριβώς πίσω από το φέρετρο ακολουθούσε ο γιος του και διάδοχος του θρόνου, Πρίγκηπας Κάρολος, ενώ ακολουθούσαν τα υπόλοιπα 3 παιδιά του πρίγκιπα Φίλιππου και της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Έντουαρντ και πρίγκιπας Άντριου.

Γιατί φορούσαν πολιτικά στην κηδεία

Από πίσω βρισκόταν ο πρίγκηπας Γουίλιαμ και ο πρίγκηπας Χάρι, που δεν περπάτησαν δίπλα δίπλα, αλλά με εντολή της βασίλισσας, είχαν ανάμεσά τους τον ξάδερφό τους Πίτερ Φίλιπς.

Ωστόσο, τα αδέρφια είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί μετά το τέλος της τελετής, αποχωρώντας από το παρεκκλήσι, καθώς ο Χάρι προσέγγισε τον πρίγκηπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Λέγεται ότι ήταν η πρώτη φορά που τα αδέρφια συνομίλησαν μετά την επίσκεψη του Χάρι στο Λονδίνο για την κηδεία του παππού του.

Πάντως, προκειμένου να μην αισθανθεί κανείς άσχημα, η βασίλισσα ζήτησε να φορούν όλοι πολιτικά στην κηδεία, αντί για τις στρατιωτικές τους στολές που θα φορούσαν κανονικά, έτσι ώστε να μην αισθανθούν άσχημα ο πρίγκηπας Χάρι που παραιτήθηκε των καθηκόντων του όταν μετακόμισε στην Αμερική, αλλά και ο πρίγκηπας Άντριου που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο Έιπσταιν.

H βασίλισσα είπε το τελευταίο αντίο

Queen
Yui Mok/Pool via AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ, έφτασε μόνη της μεταβαίνοντας με την Μπέντλεϊ της στο παρεκκλήσι και κάθησε μόνη της. Ήταν η πρώτη φορά που εθεάθη μετά την ανακοίνωση του θανάτου του συζύγου της.

Μετά από 73 χρόνια γάμου, και λίγες μέρες πριν τα 95α γενέθλιά της, ήταν βαθιά συγκινημένη καθώς μετέβαινε στο χώρο της τελετής. Ενώ, φθάνοντας έσκυψε για λίγο το κεφάλι, ως ένδειξη σεβασμού, δίπλα στο φέρετρο του συζύγου της, προτού μπει στο παρεκκλήσι.

Βαθιά συγκινημένος ήταν και ο γιος του Κάρολος, ο οποίος δεν συγκράτησε τα δάκρυά του κάποιες στιγμές. Καθόταν απέναντι από τη μητέρα του, με τη σύζυγό του Καμίλα.

Διαφήμιση