Αρχική Περιβάλλον Google Earth: Οι χρήστες μπορούν να δουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής...

Google Earth: Οι χρήστες μπορούν να δουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής σε εικόνες

0
GOOGLE EARTH
Screengrab: Google/ΥouTube
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, έχουν τη δυνατότητα να δουν οι χρήστες του Google Earth, μέσα από το τελευταίο χαρακτηριστικό της Google το Timelapse.

Πρόκειται για ένα τεχνικό επίτευγμα που παρέχει οπτικά στοιχεία για το πώς έχει αλλάξει η Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η πρωτοποριακή λειτουργία

Το εργαλείο παίρνει τις στατικές εικόνες της πλατφόρμας και τη μετατρέπει σε μια δυναμική εμπειρία 4D, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν κλικ σε χρονικές λήψεις που επισημαίνουν το λιώσιμο των πάγων, τους υποχωρούντες παγετώνες, την τεράστια αστική ανάπτυξη και τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στη γεωργία.

Μάλιστα, το Timelapse συγκεντρώνει 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1984 έως το 2020.

Μια προσπάθεια που όπως ανέφερε η Google, χρειάστηκε δύο εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας σε χιλιάδες μηχανήματα στο Google Cloud.

Συνεργασίες

Για το έργο, η εταιρεία συνεργάστηκε:

  • με τη NASA
  • το πρόγραμμα Landsat της Γεωλογικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών, το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης στον κόσμο
  • το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • τους δορυφόρους Sentinel
  • το εργαστήριο CREATE του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του χρονοδιαγράμματος

Η εξερεύνηση ξεκινάει

Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν το Timelapse στο Google Earth, πληκτρολογώντας οποιαδήποτε τοποθεσία στη γραμμή αναζήτησης για να τη δουν σε κίνηση.

Μάλιστα, η Google ανέφερε ότι αφαίρεσε στοιχεία όπως σύννεφα και σκιές από τις εικόνες και υπολόγισε ένα εικονοστοιχείο για κάθε τοποθεσία στη Γη και για κάθε χρόνο από το 1984, μέχρι τελικώς να τα συνδέει μαζί σε ένα βίντεο timelapse.

“Τα οπτικά στοιχεία μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με τέτοιο τρόπο ώστε οι λέξεις να μην μπορούν και να επικοινωνούν περίπλοκα ζητήματα σε όλους”, δήλωσε η Ρεμπέκα Μουρ, διευθύντρια του Google Earth, σε δημοσίευση στο blog της Πέμπτης.

Πηγή: edition.cnn.com

Διαφήμιση