Αρχική Περιβάλλον Κίνα: Πρέπει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα για να πετύχει τους κλιματικούς...

Κίνα: Πρέπει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους

0
Κίνα
Εικόνα: caixinglobal.com
Διαφήμιση

Η Κίνα πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2030, εάν θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ουδετερότητα του άνθρακα

Σημειώνεται ότι, ουδετερότητα του άνθρακα είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση άνθρακα σε συλλέκτες διοξειδίου. Για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να αντισταθμιστούν από την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Πώς θα μειωθούν στο ήμισυ οι εκπομπές άνθρακα

Για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές άνθρακα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο θα πρέπει είτε να κλείσει, είτε να μετασκευαστεί είτε να τεθεί σε εφεδρική χωρητικότητα έως και 364 gigawatts (GW) με καύση άνθρακα έως το 2030 – περίπου το ένα τρίτο δηλαδή του τρέχοντος συνόλου, σύμφωνα με το TransitionZero.

Η έρευνα

Για την εκπόνηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες και μηχανική εκμάθησης για να εκτιμηθούν οι εκπομπές άνθρακα από τα εργοστάσια καύσης άνθρακα της Κίνας.

Συμπερασματικά, η έρευνα εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια αντικαθιστώντας την πλειονότητα των μονάδων παραγωγής ενέργειας άνθρακα με καθαρές εναλλακτικές λύσεις.

“Ανεξάρτητα από τις κλιματικές εκτιμήσεις, η ανάλυσή μας βρίσκει ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα, να μειώσει τα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία και να βελτιώσει τη διεθνή φήμη της αντικαθιστώντας τις εγκαταστάσεις άνθρακα με εναλλακτικές λύσεις μηδενικού άνθρακα“, δήλωσε ο Μάθιου Γκρί, συν-διευθύνων σύμβουλος της TransitionZero.

Εμπειρογνώμονες και αγωνιστές έχουν πει ότι η Κίνα πρέπει να σταματήσει αμέσως όλες τις νέες εγκρίσεις εργοστασίων άνθρακα προκειμένου να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.

Ωστόσο, η χώρα δήλωσε στο πενταετές πρόγραμμά της 2021-2025 που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ότι θα συνεχίσει να προωθεί την “καθαρή και αποδοτική χρήση του άνθρακα“.
Πηγή: reuters.com
Διαφήμιση