Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς να αντιμετωπίσουμε τις “χειμωνιάτικες παγίδες” και να ελέγξουμε το βάρος μας

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις “χειμωνιάτικες παγίδες” και να ελέγξουμε το βάρος μας

0
έλεγχος βάρους
Διαφήμιση

Με το ένα πόδι στο τελευταίο ημίχρονο του χειμώνα, το κρύο έχει φτάσει για τα καλά στο «κόκκαλο». Συνήθως η εποχή αυτή θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για το βάρος μας, εφόσον στα κιλά των εορτών προστίθενται και 2-3 ακόμη κιλάκια. Αιτίες… ο καιρός που μας «κλείνει» μέσα, η τάση μας για πιο λιπαρά φαγητά, το εργασιακό άγχος και το στρες που βρίσκουν διέξοδο σε συνεχή τσιμπολογήματα. Επειδή, ωστόσο, η άνοιξη δε βρίσκεται μακριά, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που βάζουν τρικλοποδιές στο βάρος μας!

Ξεκινήσατε το τσιμπολόγημα;

snack

Κάντε μια αναδρομή στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Μήπως έχετε παραλείψει το πρωινό, μήπως τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό ή απογευματινό) είναι ανύπαρκτα; Εάν ναι τότε είναι καιρός να οργανώσετε σωστά την ημερήσια διατροφή σας ενσωματώνοντας τα παραπάνω γεύματα στο διαιτολόγιό σας. Εφοδιαστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό στο γραφείο ή το σπίτι. Εάν πάλι το τσιμπολόγημα έρχεται και φεύγει ανεξάρτητα από τα γεύματα που κάνετε, την κρίσιμη ώρα ρωτήστε τον εαυτό σας εάν πραγματικά πεινάτε. Εφόσον δεν πεινάτε φροντίστε αντί του τσιμπολογήματος να σας απασχολήσετε με κάτι ενεργητικό για τα επόμενα 5-10 λεπτά.

Κλειστήκατε μέσα;

yoga

Πόσες φορές το κρύο δε σας καθήλωσε στον καναπέ με μια κουβέρτα ή σας απέτρεψε από μια βόλτα για περπάτημα; Η συστηματική κίνηση, ωστόσο, μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε πιο άνετα τα αγαπημένα μας τρόφιμα, συμβάλει στη διατήρηση του μεταβολισμού μας αλλά και στη βελτίωση της υγείας μας. Παράλληλα… μας βοηθά να ζεσταθούμε! Ξεκινήστε, λοιπόν, μια δραστηριότητα-ακόμα και στο σπίτι! Το τι θα επιλέξετε θα καθορίσει και πόσο πιστοί θα είστε σε αυτό! Συνήθως δραστηριότητες που μας προσφέρουν εφορία ή και χαλάρωση (χορός, yoga, pilates, αερόβια γυμναστική με χορό) μπορούμε να τις βάλουμε πιο εύκολα και συστηματικά στη ζωή μας.

Αποφύγετε τις παγίδες

λαχανικά

Εάν νιώθετε πως έχετε μεγαλύτερη τάση προς τα γλυκά ή σε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού χρησιμοποιήστε έξυπνα tips που θα σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας αλλά να αποφύγετε τα παραπανήσια κιλά:

Προσθέστε αρκετά λαχανικά μέσα σε αγαπημένα σας γεύματα όπως για παράδειγμα στη σάλτσα των ζυμαρικών σας, στις σούπες, στο κοκκινιστό κρέας… έτσι αυξάνετε τον όγκο της ποσότητας του φαγητού στο πιάτο σας χωρίς να προσθέτετε θερμίδες.

Εξισορροπήστε τα λιπαρά

τυρί

Πολλές φορές τα χειμωνιάτικα πιάτα συνοδεύονται από κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ, παχυντικά κρέατα και το τυρί αποτελεί βασικό συνοδευτικό. Αποφύγετε τη μπεσαμέλ όπου μπορείτε ή χρησιμοποιήστε τη φροντίζοντας τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού σας να περιέχουν λιγότερο λάδι. Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε το αγαπημένο σας φαγητό αντικαθιστώντας την κανονική κρέμα γάλακτος με light ή με κάποιο μείγμα ημι- αποβουτυρωμένου γιαουρτιού και γάλακτος, ενώ στα πιάτα όπου το κρέας κυριαρχεί προτιμήστε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος. Αντίστοιχα, εάν το τυρί βρίσκεται στην καθημερινότητά σας επιλέγοντας τυριά με μειωμένα λιπαρά μειώνετε και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Φάτε το γλυκό σας έξυπνα

σοκολάτα

Εάν είστε από αυτούς που λατρεύουν τη γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα πιστεύουν πως το γλυκό είναι αμαρτωλό τότε η στέρηση μάλλον σας φέρνει απέναντι στην υπερκατανάλωση και τις τύψεις. Μπορείτε να έχετε το γλυκό στη ζωή σας αρκεί να ελέγχετε τη συχνότητα (1 -2 φορές την εβδομάδα), να το καταναλώνετε μόνο όταν πεινάτε και να δίνετε έμφαση στην ποσότητα που καταναλώνετε εφόσον τις περισσότερες φορές η ευχάριστη αίσθηση του γλυκού είναι έντονη στις 2-3 πρώτες κουταλιές. Το σπιτικό γλυκό μπορεί να αποτελέσει μια λύση, δίνοντας έμφαση στα υλικά που θα επιλέξετε: φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και γλυκαντικές ύλες με μηδενικές θερμίδες μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι σύμμαχοι στον έλεγχο των θερμίδων του γλυκού σας.

Φωτεινή ΚοκκίνουΗ Φωτεινή Κοκκίνου είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της μετεκπαίδευσής της εξειδικεύτηκε στη διατροφική παρέμβαση με ψυχο-εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στην τροποποίηση αλλαγής συμπεριφοράς με βάσει την συστημική προσέγγιση σε ενήλικες και παιδιά, σε τεχνικές επικοινωνίας καθώς και στην διαχείριση και αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση