Αρχική Ενέργεια EastMed: Στη Βουλή προς κύρωση ο «αγωγός της ειρήνης»

EastMed: Στη Βουλή προς κύρωση ο «αγωγός της ειρήνης»

0
EastMed
Διαφήμιση

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή η διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού εθνικού φυσικού αερίου EastMed. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο με προϋπολογισμένο κόστος 6 δις ευρώ (στην πλήρη ανάπτυξη του από τον Κύπρο μέχρι την Ιταλία) και τεράστια γεωπολιτική σημασία, που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εμφανή τρόπο από την έντονα επιθετική αντίδραση της Τουρκίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας στις 2 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία τότε υπογράφηκε με την στήριξη των ΗΠΑ, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και τους ομολόγους του από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργο Λακκοτρύπη, παρουσία των ηγετών  των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο «αγωγό της ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής» και πρόσθεσε με αποδέκτη την Τουρκία: «ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοικτή για όλους, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης

H κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας ακολουθεί σύμφωνα με το ΥΠΕΝ την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου στην Ελλάδα και την προκήρυξη βασικών τμημάτων της τελικής μελέτης σκοπιμότητας από την κοινοπραξία IGI Poseidon που είναι ο φορέας υλοποίησης και στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες που υπέγραψαν τη διακυβερνητική συμφωνία του Ζαππείου, που την φέρνει προς κύρωση στη Βουλή. Αποδεικνύουμε εμπράκτως τη βούλησή μας να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα έργο υψηλής  γεωστρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Αποτελεί κομβικό μέρος της διεθνούς ενεργειακής μας στρατηγικής, που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδεύσεις φυσικού αερίου μέσω της προώθησης ενός νέου διαδρόμου για την προμήθεια της Ε.Ε. από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο αγωγός

Ο αγωγός EastMed εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, από την λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, απ’ όπου προβλέπεται να διασυνδεθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με την Ιταλία. Η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης σε και αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα:

  • 165 χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
  • 732 χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
  • 421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
  • 292 χλμ περίπου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
  • 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του
    Πατραϊκού κόλπου.
  • 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το
    Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση