Αρχική Επιχειρείν EastMed: Υπογράφηκε η Συμφωνία για τον «αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών»

EastMed: Υπογράφηκε η Συμφωνία για τον «αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών»

0
Διαφήμιση

Υπό τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις  του εθνικού εναέριου χώρου και τις προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, υπεγράφη πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου η Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού εθνικού φυσικού αερίου EastMed από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και τους ομολόγου του από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η τελετή υπογραφής έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας,  παρουσία των ηγετών  των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και επίκειται η υπογραφή από την Ιταλία. Παρόντες στην τελετή, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ είχαν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Τελετή υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EAST MED μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Κύπρου. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EAST MED ΕΛΛΑΔΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), Stefano Patuanelli,  έστειλε μήνυμα στήριξης σε επιστολή του προς τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέροντας χαρακτηριστικά:«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Συμφωνία-άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Η συμφωνία για την κατασκευή  του East Med, είναι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών που εμπλέκονται σε αυτήν και κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου , καθώς περιγράφει δικαιοδοσίες , αρμοδιότητες και ευθύνες . Περιλαμβάνει επίσης ρήτρα ασφαλείας και περιβαλλοντικές ρήτρες» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας χαρακτήρισε τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed «αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής»  «Δεν υπογράψαμε-είπε- απλώς μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε την στρατηγική συμμαχία των χωρών μας» είπε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα υπογράψει και η Ιταλία. Ο κ. Μητσοτάκης  πρόσθεσε με αποδέκτη την Τουρκία: «ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοικτή για όλους, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» Και εξήγησε:«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής».Ευχαρίστησε τέλος και τους παριστάμενους υπουργούς άλλων κυβερνήσεων που είχαν συμμετοχή στο έργο.

ÔÅËÅÔÇ ÕÐÏÃÑÁÖÇÓ ÄÉÁÊÑÁÔÉÊÇÓ ÓÕÌÖÙÍÉÁÓ ÃÉÁ ÔÏÍ ÁÃÙÃÏ EAST MED ÅËËÁÄÁÓ ÉÓÑÁÇË ÊÁÉ ÊÕÐÑÏÕ (EUROKINISSI/ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )
EAST MED O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ K. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, O ΠΡΟΕΔΡΟΣ K. ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ KAI O K. ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Νωρίτερα, στο Ζάππειο Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Μητσοτάκης-Νετανιάχου

Είχαν προηγηθεί σε θερμό κλίμα συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα πριν την υπογραφή του EastMed.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών (https://www.iefimerida.gr/politiki/eastmed-ypografes-ellada-kypro-kai-israil-agogo ) είχε ως εξής :

Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Νετανιάχου: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Με χαρά υποδέχθηκα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ @netanyahu, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας σε πολλά ακόμη μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός»

tweet

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

medsea

 

Προσύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΠΑ-Energean

Λίγες ώρες νωρίτερα από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed, στις 12:00, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119,  θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.

Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική  συνεργασία  προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

 

Πριν από λίγο, η διοίκηση της ΔΕΠΑ και της Energean, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη υπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, που αντιστοιχούν στο 20% της δυναμικότητας του East Med. Το προσύμφωνο ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας και θεωρείται πολύ σημαντική γιατί στηρίζει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.

«Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας, αποτελεί συνασπισμό δυνάμεων για την ειρήνη στην περιοχή. Βλέπει την ενέργεια ως καταλύτη ειρήνης και συνεργασίας. Το έργο θα λάβει την τελική του μορφή με τη συνεργασία της Ιταλίας. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος, θα τον διαβούμε όμως με επιμονή και υπομονή», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Κωστής Χατζηδάκης: Συμφωνία υπέρ της ειρήνης στη Ν.Α. Μεσόγειο

«Είμαστε σήμερα εδώ για την υπογραφή ενός Προσυμφώνου (Letter of Intent) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean για την αγορά και τη μεταφορά 2 Δις Κυβικών Μέτρων Αερίου μέσω του αγωγού EastMed, πράγμα το οποίο αποτελεί ορόσημο για τη βιωσιμότητα αυτού του αγωγού, ενός έργου που έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός-όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.

Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε. Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη Συμφωνία όσο και με τη Συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρίες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Η υλοποίηση αυτού του οράματος ξεκινάει σήμερα με την υπογραφή του εν λόγω Προσυμφώνου δια του οποίου θα δεσμευθούν δυνητικά ποσότητες αερίου που αναλογούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Οι υπολειπόμενες ποσότητες μπορούν να βρεθούν συν τω χρόνω από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 5 έτη, όπως η β’ φάση ανάπτυξης του πεδίου Λεβιάθαν στο Ισραήλ ή το πεδίο Γλαύκος στην Κύπρο.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση αυτού του οράματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος και ανηφορικός αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με επιμονή και υπομονή και αυτό θα υπογραμμισθεί σε λίγες ώρες και από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας από τους τρεις υπουργούς Ενέργειας στο Ζάππειο.

Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη Ν.Α. Μεσόγειο. Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας και βλέπει αυτός ο συνασπισμός την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής

Ο EastMed αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για όλα τα συμβαλλόμενα κράτη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το λόγο άλλωστε υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος-PCI.

Ο EastMed είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και είναι σαφώς ανταγωνιστικότερος συγκριτικά με άλλες εξαγωγικές εναλλακτικές που θα πρέπει να κατασκευασθούν εκ του μηδενός.

Πρόκειται για ένα έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό διάδρομο κατά τρόπο που αυξάνει ταυτόχρονα, τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου της Ένωσης.

Είναι πεπεισμένος ότι με την τελική συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ από τα αποθέματα αερίου της Ν.Α. Μεσογείου».

Διαφήμιση