Αρχική Περιβάλλον Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε με σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή – Σκληρές δηλώσεις –...

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε με σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή – Σκληρές δηλώσεις – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

0
Βουλή
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ" (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή και σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.

Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση εστιάστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως στη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει θέμα «ασφυκτικών διαδικασιών διαβούλευσης και περιορισμού της συζήτησης στη Βουλή λόγω μέτρων κορονοϊού». Η κυβέρνηση δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σχολίασε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία, ως λύση διαφυγής ελλείψει επιχειρημάτων αναφέροντας ότι: «αυτοί που επιλέγουν να είναι απόντες, δείχνουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μέχρι τέλους».

Περιβαλλοντικά παιχνίδια

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ” (EUROKINISSI)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για περιβαλλοντικά παιχνίδια και κατηγόρησε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του «σουρελαστική αντίληψη των πραγμάτων», και τονίζοντας ότι το κόμμα που δημιούργησε βουνό προβλημάτων στη χώρα, δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση, «αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, ότι είναι συντονισμένη με την κοινή γνώμη, με τους κατοίκους των νησιών, τους αγρότες, τους νέους, και όλους όσους έχουν προβλήματα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε την απόσυρση του υπό ψήφιση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το ότι προχωρά, όπως είπε, σε ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», εναντίον του οποίου έχουν ταχθεί όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ παραβιάζει πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ. Και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό που υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου στη Βουλή ότι «είπε ψέματα για το τι ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, σε περιοχές Natura», και ότι «επέλεξε να μην πει τίποτα για το «ξεπούλημα» δημόσιων αγαθών, όπως ο ΑΔΜΗΕ».

Ιδιωτικοποιήσεις

Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι: «Ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι ιδιωτικοποίησε το 24% του ΑΔΜΗΕ και έδωσε στη μειοψηφία το δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις. Και στη ΔΕΣΦΑ υπερήφανα αποκρατικοποίησε το 66% και έρχεται σήμερα και μας κάνει κριτική».

Σε ότι αφορά τις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για golden boys στον ΑΔΜΗΕ, ο κ Χατζηδάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να μιλά το κόμμα που κυβερνούσε 4,5 χρόνια και δημιούργησε ένα καθεστώς, με διευθύνοντες συμβούλους να παίρνουν πολλαπλάσιους μισθούς από ό,τι παίρνουν σήμερα. «Όλοι παίρνουν πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που δίνουμε σήμερα εμείς για τον ΑΔΜΗΕ. Στις τράπεζες, στη ΔΕΠΑ, στο Υπερταμείο, που συμφώνησε με τη Τρόικα να δώσει πολύ περισσότερα, και αυτά όλα είναι με υπογραφή Τσακαλώτου και Τσίπρα.

Ουαί δε υμίν φαρισαίοι υποκριτές», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και προσθεσε:«Το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης της χώρας είναι ένα σύγχρονο και είναι ίδιο με των ευρωπαϊκών κρατών. Γι’ αυτό σηκώσαμε ψηλά τη σημαία της απολιγνιτοποίησης, το μεγάλο εθνικό σχέδιο της αναδάσωσης, της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Και ναι, είμαστε υπερήφανοι που εκσυγχρονίζουμε πραγματικά και όχι στα λόγια τη χώρα» υπογράμμισε ο κ.
Χατζηδάκης.

Περιοχές NATURA

Natura

Επίσης χαρακτήρισε «μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζεται», σχετικά με το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε περιοχές Natura. Και κατέθεσε στα πρακτικά «τρεις σχετικές αποφάσεις που υπέγραψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναθέσει στον εαυτό του ρόλο εισαγγελέα σε όλα τα θέματα, δημοκρατίας, περιβάλλοντος.

A priori αποφάσισαν ότι υπηρετούν όλες τις αξίες. Και μας ελέγχει αυτός που άφησε βουνό προβλημάτων, που μαύρισε την Αττική, που έχει υποστεί πέντε καταδίκες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περιβαλλοντικά ζητήματα και που μας κληροδότησε 6 διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές, μεταξύ των οποίων και για Natura περιοχές, στέλνοντας την Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ειδικά για τις περιοχές Natura ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου υποστήριξε ότι: «βάζουμε κάποιες επιπλέον απαγορεύσεις χρήσεων, όταν μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν καμία a priori απαγόρευση, καμία πριν τον ΠΟΤΑ. Όλο το υπόλοιπο είναι ένα πλαίσιο που λέει από πού μπορούν να αντλήσουν κάποιες χρήσεις οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα έρθουν και θα εγκριθούν με Προεδρικό Διάταγμα. Δεν μπορούν να πάρουν τις απαγορευμένες περιοχές .

Και έφερε το παράδειγμα: «Όταν θες να κάνεις μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, να χωροθετήσεις την περιοχή προστασίας, την περιοχή NATURA, έχεις επιπλέον δύο πράγματα για τον συγκεκριμένο επενδυτή ή κατασκευαστή: Και περιβαλλοντική μελέτη χρειάζεται και έγκριση περιβαλλοντικών και ειδική οικολογική αξιολόγηση. Όλα αυτά για να καταλήξεις να μπορείς να κάνεις κάτι στις περιοχές NATURA. Αυτό που λέμε είναι τι απαγορεύεται a priori. Οχι τι θα επιτραπεί. Το τι θα επιτραπεί θα το αποφασίσει η μελέτη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Σπήλιος Λιβανός τέλος δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ότι «Δεν καταργούμε της ζώνες Natura, αντιθέτως δημιουργούμε νέες. Υπήρχαν περιοχές μέσα στις περιοχές αυτές που μπορούσαν να έχουν ήπιες ζώνες χρήσης. Ο υπουργός κ Χατζηδάκης έβλεπε συνεχώς το προηγούμενο διάστημα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η κυβέρνηση θέλει να βάλει μπρος την οικονομία»

Αλλαγές –Τροπολογίες

2ç ÌÅÑÁ ÓÕÆÇÔÇÓÇÓ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÐÅÑÉÂÁËËÏÍÔÏÓ "ÅÊÓÕÃ×ÑÏÍÉÓÌÏÓ ÐÅÑÉÂÁËËÏÍÔÉÊÇÓ ÍÏÌÏÈÅÓÉÁÓ" ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ” (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Η άρση της ρύθμισης που επέτρεπε ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών σε Ψυρρή και Μεταξουργείο και η δυνατότητα να θεσπιστούν διατάγματα προστασίας περιοχών Natura με το παλαιό καθεστώς μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι ορισμένες από τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος λίγο πριν την ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζεται να φέρει σειρά έτοιμων διαταγμάτων, που δεν είχαν θεσπιστεί λόγω τοπικών μικροπολιτικών και όχι μονον αντιδράσεων, σε μια κίνηση «καλής θελήσεως» προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις . Για τα ξενοδοχεία στις περιοχές Ψυρρή και Μεταξουργείου, ο κ Χατζηδάκης ανέφερε ότι η διάταξη θα επανακατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Επίσης, επαναδιατυπώθηκε διάταξη για τις περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπονται ΑΠΕ (περιοχές αποκλεισμού), έπειτα από υπόδειξη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Στο αρχικό κείμενο ο αποκλεισμός ίσχυε μόνο εφόσον οι περιοχές αυτές ήταν αποτυπωμένες στο γεωπληροφοριακό σύστημα του φορέα αδειοδότησης. Με τη νέα διατύπωση, ο πρώτος λόγος παραμένει στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Στα 130 άρθρα του νόμου προστέθηκαν και δέκα τροπολογίες, με πιο σημαντική την πρόβλεψη μέτρων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς μετά το τέλος του κύκλου ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων. Με τις τροπολογίες επιτρέπεται μεταξύ άλλων:

  • Να ανεγερθούν σε δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν τουριστικούς λιμένες ή τουριστικά καταφύγια.
  • Η κατασκευή νέων υποσταθμών για την εξυπηρέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε περιοχές όπου το δίκτυο έχει κορεστεί.
  • Το κυνήγι με τη «χρήση» εκπαιδευμένων γερακιών. Η ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Επίσης, νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην πρώην αμερικανική βάση στη Νέα Μάκρη, και οι βιομηχανικές δραστηριότητες που προκαλούν εκπομπές ρύπων δεν θα κατατάσσονται σε διαφορετική κατηγορία, αν ασκούνται εντός επιχειρηματικών πάρκων.

Τέλος δεν υπήρξαν αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις επί των οποίων υπήρξαν αντιδράσεις, όπως για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές και το νέο σύστημα διαχείρισης των περιοχών Natura.

Η ψηφοφορία

Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας την κυβερνηση ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και για διαδικασία-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων»

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του. Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση