Αρχική Υγεία - Διατροφή Η κατανάλωση βιταμινών «μακροζωίας» θα μπορούσε να παρατείνει την υγιή γήρανση

Η κατανάλωση βιταμινών «μακροζωίας» θα μπορούσε να παρατείνει την υγιή γήρανση

0
vitamin K
Διαφήμιση

Μια νέα αναλυτική μελέτη για τη διατροφής δείχνει πως μια βασική κατηγορία βιταμινών και μετάλλων ενδεχομένως να μπορούσε να παίξει ρόλο στην προώθηση της μακροζωίας και στην εξάλειψη χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και η νευροεκφυλίωση.

Στην μελέτη, που δημοσιεύτηκε ως άρθρο ο Bruce Ames, Ph.D παρουσιάζει τα συμπεράσματα του, μετά από μια δεκαετή έρευνα στο εργαστήριο του στο «Children’s Hospital Oakland Research Institute (CHORI)», το οποίο συνεργάζεται με το νοσοκομείο για παιδιά UCSF Benioff.

Ο Ames καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υγιής γήρανση μπορεί να επεκταθεί με τη λήψη βέλτιστων επιπέδων 30 γνωστών βιταμινών και βασικών μετάλλων και προτείνει ότι αυτές, μαζί με 11 επιπλέον ουσίες που δεν ταξινομούνται επί του παρόντος ως βιταμίνες, θα πρέπει να αναγνωριστούν ως βασικές “βιταμίνες μακροζωίας”.

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά μέταλλα είναι βασικά συστατικά ενός τεράστιου αριθμού διαφορετικών ενζύμων που είναι απαραίτητα για την μεταβολική υγεία του σώματος.

Ο Ames, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Διατροφής και Μεταβολισμού του CHORI, υποστηρίζει ότι η επιστήμη της διατροφής έχει παραγνωρίσει πολύ το γεγονός ότι οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα απαιτούνται από δεκάδες έως εκατοντάδες διαφορετικά ένζυμα μέσα στα κύτταρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να διατηρήσουμε στην καθημερινή μας υγεία – όπως η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το μαγνήσιο – είναι επίσης κρίσιμα συστατικά των ενζύμων που απαιτούνται για τη μακροχρόνια συντήρηση του οργανισμού μας, όπως η επισκευή του DNA, η καρδιαγγειακή υγεία και η πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης.

Ο Ames, ο οποίος είναι γνωστός για τη δημιουργία του “τεστ Ames”, μια μέθοδο που επινόησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 για να προβλέψει γρήγορα μια πιθανή χημική δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο – αποκαλεί αυτό το πλαίσιο “θεωρία ταξινόμησης”.

«Η πρόληψη των εκφυλιστικών νόσων της γήρανσης είναι μια διαφορετική επιστήμη από τη θεραπεία της ασθένειας: θα περιλαμβάνει εμπειρογνωμοσύνη στο μεταβολισμό, τη διατροφή, τη βιοχημεία και τα γενετικά ρυθμιστικά στοιχεία και τους πολυμορφισμούς», γράφει ο Ames. «Αυτή η προσέγγιση είναι κρίσιμη για τη μείωση του ιατρικού κόστους. Εκτιμάται ότι η E.U. θα εξοικονομήσει € 4 δισ, μόνο από την οστεοπόρωση χρησιμοποιώντας βιταμίνη D και συμπληρώματα ασβεστίου».

Παράλληλα οι ομάδα του, έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως η βιταμίνη Κ και το σελήνιο, (τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά 16 και 25 διαφορετικών ενζύμων, αντίστοιχα), υποτιμούνται, αν και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη πήξη του αίματος. Ουσιαστικά, χωρίς αυτά, ο οργανισμός παράγει λιγότερα ένζυμα που απαιτούνται για τη διατήρηση των «καθαρών» αρτηριών και κατά συνέπεια οδηγούν σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαφήμιση