Αρχική Περιβάλλον Ξεκινάει το πρόγραμμα παρεμβάσεων στο λόφο Λυκαβηττού

Ξεκινάει το πρόγραμμα παρεμβάσεων στο λόφο Λυκαβηττού

0
Διαφήμιση

Τέσσερα πολύ σημαντικά έργα για τη βιωσιμότητα και την επισκεψιμότητα του λόφου Λυκαβηττού ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας» που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου και περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με στόχο την αναζωογόνηση και αναβάθμιση του αγαπημένου λόφου των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων βασίζεται σε μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συμβολή μεγάλων φορέων.

Τα έργα που ξεκινούν αμέσως στον Λυκαβηττό και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2018 αφορούν τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ώστε να συμβάλουν στην αντιπλημμυρική προστασία του λόφου, ενώ θα αποτυπώσουν το στίγμα της νέας ταυτότητας του Λυκαβηττού:

Αντιδιαβρωτικό-αντιπλημμυρικό έργο σε περιοχή του επιβαρυμένου πρανούς της ΝΑ πλευράς, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη: Κρίνεται ως το πλέον επείγον από τα έργα προστασίας για τη θωράκιση του λόφου. Πρόκειται για πιλοτικό έργο καθώς θα εφαρμοστούν ήπιες νέες τεχνικές ενίσχυσης και φύτευσης των πρανών με βιολογικά γεωσύνθετα υφάσματα.

Η εφαρμογή αποτελεί σύγχρονη ορθή πρακτική ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των διαβρωμένων πρανών, έχει άμεσα αποτελέσματα και θα μπορεί να επαναληφθεί σε άλλες περιοχές ή λόφους.

Αποξήλωση και αντικατάσταση της ασφάλτου με ειδικό υδατοπερατό υλικό: Το έργο θα υλοποιηθεί με σύγχρονης τεχνολογίας υδατοδιαπερατά υλικά και θα αλλάξει την οπτική για τη σημασία του λόφου για την πόλη, το πώς τον προστατεύουμε, πώς τον χρησιμοποιούμε και, κυρίως, πώς σταδιακά θα αποδώσουμε τη διαδρομή αυτή περισσότερο στους περιπατητές.

Σε βάθος καθαρισμός του λόφου στα δύσβατα σημεία καθώς και εξειδικευμένος καθαρισμός από ειδικούς: Πρόκειται για τον επιλεκτικό κλαδοκαθαρισμό των πευκώνων και την απομάκρυνση ιστών των αθανάτων και νεκρών κάκτων στις χαράδρες, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.

Θα επιτευχθεί με συστηματική προετοιμασία καταγραφής περιοχών των φυτοκοινωνιών και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας και της ανθεκτικότητας του πρασίνου.

Αποκατάσταση μιας σημαντικού μήκους πεζοπορικής διαδρομής: Προγραμματίζεται η επισκευή μιας ολόκληρης – ήπιας σε κλίση και προσβασιμότητα -πλήρους πεζοπορικής διαδρομής 3 χλμ. μεγάλης χρήσης, η οποία θα σηματοδοτήσει την αρχή των επισκευαστικών παρεμβάσεων στα υφιστάμενα στοιχεία του λόφου. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση τμημάτων μονοπατιών και επιμέρους εργασίες, όπως επιφανειακά συλλεκτήρια αυλάκια, κορμοδέματα και καταφράξεις όπου απαιτούνται για τη διατήρησή τους.

Επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων: Πάγιο αίτημα των φίλων του λόφου αποτελεί η αναβίωση της «Πράσινης Τέντας», που λειτουργούσε ως το 2003, και ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή και λειτουργία της.

Ο δήμος Αθηναίων έχει εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη και επίκειται, άμεσα, ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την αναζήτηση πλειοδότη που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της. Επίσης, για το κομψό Πέτρινο Περίπτερο ή Αποσπερίτη, με τα φυσικά μπαλκόνια στον πευκώνα του λόφου, πρόκειται να αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη της λειτουργίας του.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους.

Επιμέρους προτάσεις του Προγράμματος «Λυκαβηττός» 

Δημιουργία διαβαθμισμένων ζωνών πρόσβασης στον λόφο, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του
Ανάδειξη των πολλαπλών τοπίων του λόφου: εκείνων που είναι κρυμμένα πίσω από τις φυλλωσιές του, εκείνων που ξεπροβάλλουν μέσα από τα μοναδικά γεωλογικά του στρώματα, καθώς και αυτών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αισθητικό ή βοτανολογικό ενδιαφέρον, μέσα από τη χάραξη σχετικών θεματικών μονοπατιών

Εμπλοκή των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Λυκαβηττό στα δρώμενα του λόφου, όπως ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών ή καλλιτεχνικών δράσεων και η συμμετοχή τους σε καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης

Έλεγχος της πρόσβασης και στάθμευσης των οχημάτων περιμετρικά και εντός του λόφου, ώστε ο Λυκαβηττός να γίνει εύκολα προσβάσιμος

Διερεύνηση της δυνατότητας εξυπηρέτησης του λόφου είτε με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία δημόσιας συγκοινωνίας, είτε με εναέρια σύνδεση με cable car διαρκούς κίνησης από τον σταθμό «Ευαγγελισμός» του μετρό και τελικό προορισμό τον χώρο του θεάτρου, ώστε να διασφαλιστεί  η δραστική μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, να καταστεί ο λόφος προσβάσιμος σε ποδηλάτες και ΑΜΕΑ και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών στον λόφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Σχεδιασμός και ένταξη ποικίλων θεματικών δράσεων τουρισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης, καθώς και αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στον λόφο.

Το Πρόγραμμα Λυκαβηττός θα λειτουργήσει ως καταστατικός χάρτης για όλες τις επεμβάσεις και ως βάση για τη διαχειριστική μελέτη του λόφου, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων των τοπικών αρχών για τη διαχείριση μεγάλων χώρων πρασίνου (ΦΕΚ 2828 Β΄ της 23-12-2015).

 

 

Διαφήμιση