Αρχική Υγεία - Διατροφή Μπορεί η άσκηση στο κρύο να οδηγήσει σε καύση περισσότερου λίπους;

Μπορεί η άσκηση στο κρύο να οδηγήσει σε καύση περισσότερου λίπους;

0
κρύος καιρός
Διαφήμιση

Μπορεί ο χειμωνιάτικος καιρός να είναι αποτρεπτικός παράγοντας και μια πολύ καλή δικαιολογία για λιγότερη άσκηση, μία νέα έρευνα όμως δείχνει ότι η άσκηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσε να κάψει περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο.

Η μελέτη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 11 ενήλικες εθελοντές που ήταν επαρκώς γυμνασμένοι και υπέρβαροι, η οξείδωση των λιπιδίων, δηλαδή η καύση λίπους τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ψυχρότερο περιβάλλον των μηδέν βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με ένα ” πιο θερμό περιβάλλον των περίπου 21 βαθμών Κελσίου.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα σύνολο τυπικών προπονήσεων για άσκηση υψηλής έντασης (HIIE), γνωστή και ως υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), σε κάθε θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, 10 μονόλεπτα σπρίντ ποδηλασίας στο 90% της μέγιστης έντασης, ακολουθούμενα από 90 δευτερόλεπτα ποδηλασίας στο 30% της μέγιστης έντασης, και στο τέλος κάθε σετ ένα διάστημα αποθεραπείας.

Έπειτα, για να ελέγξουν την επίδραση στους συμμετέχοντες της έρευνας, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία του δέρματος, τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό και την ποσότητα οξυγόνου που μεταφέρεται στους τετρακέφαλους μύες.

“Παρατηρήσαμε ότι η άσκηση υψηλής έντασης σε ένα ψυχρό περιβάλλον αλλάζει τον οξύ μεταβολισμό σε σύγκριση με ένα πιο θερμό ουδέτερο περιβάλλον. Ωστόσο, η προσθήκη ενός ψυχρού ερεθίσματος ήταν λιγότερο ευνοϊκή για τις μεταβολικές αποκρίσεις μετά το γεύμα την επόμενη μέρα,” γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Laurentian του Καναδά.

Η επόμενη μέρα

Το επόμενο πρωί, μετά από ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έλαβαν δείγματα αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων έτσι ώστε να υπολογίσουν ξανά τα ποσοστά οξείδωσης των λιπιδίων και για να δουν αν τα οφέλη της προηγούμενης νύχτας είχαν απόδοση.

Συμπεράσματα

Ενώ η άσκηση στο κρύο αύξησε την οξείδωση των λιπιδίων κατά 358% αμέσως μετά, δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά μετά το πρωινό το επόμενο πρωί (η «μεταγευματική» περίοδος). Στην πραγματικότητα, η γλυκαιμική ανταπόκριση, η αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματος μετά το φαγητό, ήταν καλύτερη μετά την άσκηση στο θερμο-ουδέτερο περιβάλλον, όσον αφορά τις μετρήσεις μετά το πρωινό.

Βέβαια, ο αριθμός των εθελοντών ήταν πολύ μικρός και οι συνεδρίες HIIE λίγες, οπότε είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα από τη μελέτη.

Ωστόσο, είναι ένα ενδιαφέρον σημείο εκκίνησης για να δούμε πώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την καύση λίπους κατά τη διάρκεια εντατικής άσκησης.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση