Αρχική COVID-19 Ε.Ε.: Έγκριση για το εμβόλιο της Moderna – 460 εκατ. δόσεις εμβολίων...

Ε.Ε.: Έγκριση για το εμβόλιο της Moderna – 460 εκατ. δόσεις εμβολίων ως τώρα

0
εμβόλιο, κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έγκριση έλαβε το εμβόλιο της Moderna κατά της covid-19 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει στα κράτη – μέλη.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID ‑ 19 που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση πραγματοποιήθηκε μετά και από θετική επιστημονική σύσταση βασιζόμενη σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και ως εκ τούτου εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ένωση παρέχει “περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων”.

“Έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο”

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε με τη σειρά της ότι “Είμαστε όλοι σε αυτό μαζί και ενωμένοι. Για αυτό έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο για όλα τα κράτη μέλη μας. Σήμερα εγκρίνουμε ένα δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από τη Moderna, το οποίο μαζί με το BioNTech-Pfizer, θα διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν 460 εκατομμύρια δόσεις με αυξανόμενη ταχύτητα στην ΕΕ και θα έρθουν περισσότερες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν έως ότου είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους στην ΕΕ».

Ο EMA ανέφερε πως δίνει την έγκρισή του για τη χρήση του εμβολίου της Moderna σε άτομα άνω των 18 ετών. Ενώ η γενική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ, διαβεβαιώνει ότι “Αυτό το εμβόλιο μας παράσχει ένα ακόμη εργαλείο για να ξεπεράσουμε την υφιστάμενη επείγουσα κατάσταση”.

Αποτελεσματικότητα και έναντι μετάλλαξης του ιού

Υπενθυμίζουμε ότι το εμβόλιο χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA και αποδεικύεται κατά 95% αποτελεσματικό, χωρίς σοβαρά θέματα ασφαλείας. Θα πρέπει σύμφωνα με τον ΕΟΦ να χορηγείται σ 2 δόσεις με διαφορά 28 ημερών.

Ενώ, σύμφωνα με την ρυθμιστική Ολλανδική CBG αναμένεται αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων στελεχών του κορονοϊού και ειδικά εκείνου της Βρετανίας, αν και αναμένονται κι άλλες έρευνες επί τούτου.

Εγκρίθηκε για κυκλοφορία και στο Ισραήλ

Το εμβόλιο λαμβάνοντας έγκριση κυκλοφορίας και στο Ισραήλ, αναμένεται να ξεκινήσει να διανέμεται εντός του τρέχοντα μήνα, ενώ το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξασφάλισε 6 εκατ. δόσεις του.

Αποτελεί την τρίτη έγκριση που λαμβάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά την Βόρειο Αμερική.

“Η σημερινή έγκριση από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας μας και τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της COVID-19. Πρόκειται για την τρίτη έγκριση που λαμβάνει το εμβόλιο μας για την COVID-19 από τις ρυθμιστικές αρχές και την πρώτη εκτός Βορείου Αμερικής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για τις προσπάθειες του, δεδομένου ότι η αρμόδια ομάδα εργάστηκε αδιάκοπα κοντά τη δική μας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έγκριση του εμβολίου. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε εγκρίσεις και σε άλλες αγορές τις ερχόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες,» σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση