Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Πως φτιάχνω το σωστό μείγμα από αλάτι και βότανα

Πως φτιάχνω το σωστό μείγμα από αλάτι και βότανα

Το αλάτι ή αλλιώς ο λευκός “χρυσός” που μας χαρίζει απλόχερα η φύση, είναι ένας καλός σύμμαχος που μπορεί να μας εγγυηθεί τη νοστιμιά και την επιτυχία σε μια σειρά από συνταγές· Το αλάτι μαζί με τα βότανα συνθέτουν ένα μείγμα που μπορεί να απογειώσει τη γεύση αλλά και την ποιότητα ενός γεύματος!

0
αλατι
Διαφήμιση

Το αλάτι με βότανα είναι ο τέλειος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα βότανα του κήπου σας και να αρωματίσετε όλα τα είδη των πιάτων σας.

Φτιαγμένα με δεντρολίβανο και θυμάρι, αποξηραμένες φλούδες λεμονιού, ρίγανη, άνθη πορτοκαλιάς, μέντα, λεβάντα, λεμονοθύμαρο, υπέροχα μείγματα ποώδη μείγματα, φτιάχνονται εύκολα και είναι ιδανικά για δώρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το αλάτι όχι λιγότερο από τον ήλιο και είχαν ένα ρητό ότι «κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται έναν άνθρωπο χωρίς πρώτα να φάει λίγο αλάτι μαζί του» (το ηθικό δίδαγμα είναι ότι μέχρι τη στιγμή που κάποιος είχε μοιραστεί ένα ρόφημα αλατιού με ένα άλλο άτομο, δεν θα ήταν πλέον ξένοι).

Πώς να φτιάξετε σπιτικό αλάτι με μείγμα βοτάνων

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας που πρέπει να χρησιμοποιείτε όταν κάνετε μια συνταγή για αλάτι με βότανα είναι να χρησιμοποιείτε 1 φλιτζάνι αλάτι ανά 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα βότανα ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα . Με αυτόν τον τρόπο, το εμποτισμένο αλάτι είναι καλά ισορροπημένο και δεν θα κατακλυστεί από τα αρώματα των βοτάνων ή μόνο με γεύση αλατιού.

Οδηγίες

Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα, πλύνετε και στεγνώστε τα καλά (η υγρασία θα κάνει το αλάτι να σβολιάσει). Ξεχωρίστε τα φύλλα από τους μίσχους και κρατήστε τα βότανα σε ξεχωριστά μικρά μπολ.

Όταν επιλέξετε τα βότανα που επιθυμείτε να προσθέσετε στο αλάτι σας , πριν τα αναμείξετε με το αλάτι πρέπει να τα κονιοποιήσετε σε ένα πορσελάνινο γουδί. Δε θέλουμε τα βότανα σε σκόνη απλά να σπάσουμε τα φύλλα των βοτάνων. και στη συνέχεια τα προσθέτετε στο αλάτι και ανακατεύεται.

Εάν φτιάξατε το αλάτι βοτάνων με φρέσκα βότανα, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής στεγνώνοντας το αλάτι. Τοποθετήστε το αλάτι σε ένα ομοιόμορφο στρώμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνοντάς το να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες- προσοχή σε στεγνό χώρο.

Το αλάτι έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική και οικονομική ιστορία του κόσμου

Προτεινόμενη συνταγή

  • 2 φλιτζάνια άνθος αλατιού Μεσολογγίου
  • 1/2 κ.γ λεμονοθύμαρο
  • 1/2 κ.γ μελισσόχορτο
  • 1/2 κ.γ δεντρολίβανο
  • 1.2 κ.γ θυμάρι
  • 1 κ.γ αποξηραμένη φλούδα λεμονιού

Πασπαλίστε τα βραστά ή ψητά λαχανικά σας, πασπαλίστε τις χειμωνιάτικές σούπες ακόμα και ένα υπέροχο παραδοσιακό πιάτο τραχανά!

Όμως είναι και ένα υπέροχο δώρο για τους αγαπημένους σας φίλους!

Σοφία Τριάντου

Η Σοφία Τριάντου είναι πιστοποιημένη Βοτανολόγος από το Dominion Herbal College του Καναδά η οποία παραδίδει και σεμινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ημερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη της Ελλάδας με βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της εδώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Σοφία Τριάντου δημιούργησε το Thalli eco shop  με σκοπό να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη από τα απόβλητα του πλαστικού, να συμμετέχει στην εξέλιξη της ζωή των γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες και στη στήριξη μικρών παραγωγών με αναπτυγμένη την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ζωής του πλανήτη.

Δείτε κι άλλα άρθρα της Σοφίας Τριάντου παρακάτω:

Διαφήμιση