Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Πώς να καλλιεργήσετε φυτά από σπόρους, βήμα προς βήμα

Πώς να καλλιεργήσετε φυτά από σπόρους, βήμα προς βήμα

0
φυτά - σπόροι
Εικόνα: UNSPLASH/Nik Shuliahin
Διαφήμιση

Της Σοφίας Τριάντου,

πιστοποιημένη Βοτανολόγος

από το  Dominion Herbal College του Καναδά

  1. Επιλέξτε το σωστό δοχείο.
    Τα δοχεία σπόρων πρέπει να είναι καθαρά, να έχουν βάθος τουλάχιστον οκτώ εκατοστά και να έχουν οπές αποστράγγισης. Μπορεί να είναι πλαστικές γλάστρες, κεραμικά μπολ γιαουρτιού, ακόμη και τσόφλια αυγών. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κιτ εκκίνησης σπόρων. Εάν ξεκινήσετε τους σπόρους σε πολύ μικρά δοχεία, θα χρειαστεί να μεταμοσχεύσετε τα σπορόφυτα σε ελαφρώς μεγαλύτερες γλάστρες μόλις αποκτήσουν τα πρώτα αληθινά φύλλα. Επίσης, φροντίστε να έχουν αρκετό ηλιόλουστο χώρο για όλα τα σπορόφυτα που ξεκινάτε.
  2. Ξεκινήστε με ποιοτικό χώμα.
    Σπείρετε τους σπόρους σε ποιοτικό χώμα ή χώμα γλάστρας που διατίθεται σε φυτώρια. Μην χρησιμοποιείτε χώμα κήπου, είναι πολύ βαρύ, περιέχει σπόρους ζιζανίων και πιθανώς ασθένειες. Βρέξτε το χώμα με ζεστό νερό πριν γεμίσετε τα δοχεία εκκίνησης των σπόρων.
  3. Φυτέψτε στο κατάλληλο βάθος.
    Ο γενικός κανόνας είναι να καλύπτετε τους σπόρους με χώμα ίσο με το τριπλάσιο του πάχους τους. Το απαλό πάτημα μετά τη σπορά θα βοηθήσει. Αφού φυτέψετε τους σπόρους σας, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να βρέξετε ξανά το χώμα.
φυτά - σπόροι
Εικόνα: UNSPLASH/Markus Spiske
  1. Ποτίστε με σύνεση.
    Να χρησιμοποιείτε πάντα νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το έδαφος συνεχώς υγρό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, το οποίο προκαλεί ασθένειες που μπορεί να σκοτώσουν τα σπορόφυτα. Προσπαθήστε να μην πιτσιλάτε νερό στα φύλλα. Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε αυτό – καθώς και το υπερβολικό πότισμα – είναι να βουτήξετε τη βάση των δοχείων σας σε νερό και να αφήσετε το έδαφος να απορροφήσει την υγρασία από τον πυθμένα μέχρι να υγραθεί. Ό,τι κι αν κάνετε, μην παραλείψετε το πότισμα και στεγνώσουν οι σπόροι σας!
  2. Διατηρήστε σταθερή υγρασία.
    Πριν από τη βλάστηση, καλύψτε το δοχείο σας για να βοηθήσετε να παγιδευτεί η υγρασία μέσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική σακούλα, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται για να μην απλώνεται στο έδαφος. Αφαιρέστε τα καλύμματα μόλις φυτρώσουν οι σπόροι. Μόλις αναπτυχθούν τα σπορόφυτα, μειώστε το πότισμα, ώστε το έδαφος να στεγνώσει μερικώς, αλλά μην τα αφήσετε να μαραθούν.
  3. Διατηρήστε το χώμα ζεστό.
    Οι σπόροι χρειάζονται ζεστό έδαφος για να βλαστήσουν. Οι περισσότεροι σπόροι θα βλαστήσουν περίπου στους 78°F. Μπορείτε να τοποθετήσετε δίσκους σπόρων πάνω από ένα ψυγείο ή άλλη ζεστή συσκευή μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι. Μετά τη βλάστηση, η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι ελαφρώς κάτω από τους 70°F. Τα σπορόφυτα μπορούν να αντέξουν τη θερμοκρασία του αέρα έως και 50°F, εφόσον η θερμοκρασία του εδάφους παραμένει 65-70°F.

    φυτά - σπόροι - καφές
    Εικόνα: UNSPLASH/Christian Joudrey
  4. Δώστε στα σπορόφυτα αρκετό φως.
    Το ανεπαρκές φως οδηγεί σε μακρυά, ψηλά σπορόφυτα που θα δυσκολευτούν μόλις μεταμοσχευθούν σε εξωτερικούς χώρους. Στην ιδανική περίπτωση, τα σπορόφυτα χρειάζονται 14-16 ώρες άμεσου φωτός την ημέρα για υγιέστερη ανάπτυξη. Εάν τα σπορόφυτα αρχίσουν να λυγίζουν προς το παράθυρο, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν λαμβάνουν αρκετό φως.
  5. Χαρίστε τους αέρα.
    Ο αέρας που κυκλοφορεί βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ισχυρών στελεχών.
  6. Τοποθετήστε τα σπορόφυτα πριν τη μεταφύτευση σε εξωτερικούς χώρους.
    Πριν μετακινήσετε τα σπορόφυτα σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να εγκλιματιστούν στο νέο, πιο σκληρό περιβάλλον τους.

Η Σοφία Τριάντου  είναι πιστοποιημένη Βοτανολόγος από το Dominion Herbal College του Καναδά η οποία παραδίδει και σεμινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ημερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη της Ελλάδας με βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βιογραφικό της εδώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Σοφία Τριάντου δημιούργησε το Thalli eco shop  με σκοπό να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη από τα απόβλητα του πλαστικού, να συμμετέχει στην εξέλιξη της ζωή των γυναικών σε αναπτυσσόμενες χώρες και στη στήριξη μικρών παραγωγών με αναπτυγμένη την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ζωής του πλανήτη.

Σοφία Τριάντου - Βοτανολόγος

Το Thalli eco shop έχει ως  στόχο να μεταδώσει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα οικολογικών και οργανικών προϊόντων, μεταφέροντας την ομορφιά της απλότητας και της φυσικότητας.

Δείτε κι άλλα άρθρα της Σοφίας Τριάντου παρακάτω:

Διαφήμιση