Αρχική COVID-19 Covid-19: Σπάει το «τοίχος αντίστασης» αρνητών γονέων – Ναι στο εμβόλιο λέει...

Covid-19: Σπάει το «τοίχος αντίστασης» αρνητών γονέων – Ναι στο εμβόλιο λέει το 60,1%

Κρίσιμος παράγοντας επιρροής και κάμψης των αμφιβολιών για τον εμβολιασμό των παιδιών, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, είναι ο… πατέρας.

0
paidi hroas jessica podraza unsplash
EIKONA APXEIOY: Jessica Podraza / Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Το ποσοστό των γονιών που δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19 ήταν 60,1%, ενώ το 25,8% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και το 22,9% ότι δεν προτίθενται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, μετά από σύγκριση όλων των διαθέσιμων στοιχείων ερευνητές στο ΕΚΠΑ.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου των παιδιών από την COVID-19 παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, αλλά η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών είναι υψηλή. Για τον λόγο αυτόν, ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 αποτελεί καθοριστικό παράμετρο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Έτσι, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εκτιμηθεί διεθνώς η πρόθεση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από

  • τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη,
  • την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου,
  • την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου,
  • τη Διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και
  • την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας σε έξι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Scopus, Web of Science, Medline, PubMed, CINAHL και medrxiv) μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 ανέδειξε 44 συναφείς μελέτες παγκοσμίως που συμπεριλάμβαναν 317.055 γονείς.

Omicron2 jan kopriva unsplash
Jan Kopriva / Unsplash

 

Tα αποτελέσματα της έρευνας

Το ποσοστό των γονιών που δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της COVID-19 ήταν 60,1%, ενώ το 25,8% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και το 22,9% δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Οι γονείς από τις Ασιατικές χώρες είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους γονείς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είναι οι εξής:

  • Πατέρες,
  • Μεγαλύτερη ηλικία των γονιών,
  • Υψηλότερο εισόδημα,
  • Μεγαλύτερο αίσθημα φόβου από την πανδημία και
  • Θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό (π.χ. πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, προηγούμενος εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εμπιστοσύνη στα εμβόλια και εμβολιασμός των γονιών κατά της COVID-19).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η μεταδοτικότητα του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών μπορεί να είναι υψηλή, ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 σε υψηλό ποσοστό αποτελεί ένα ακόμη όπλο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητη η έγκυρη ενημέρωση των γονιών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19, έτσι ώστε να περιοριστούν τυχόν προκαταλήψεις και αρνητικές στάσεις.

εμβόλιο - παιδί - κορίτσι - εμβολιασμός - Covid-19
Εικόνα: UNSPLASH/CDC

Ο «σκόπελος» των Αρνητών Επαγγελματιών Υγείας

«Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη το 2020 και οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμβολιαστούν κατά της COVID-19» σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο μελέτης για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της COVID-19 των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν ως προς την άρνησή τους.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ήταν εξαιρετικά υψηλό (91,5%), ενώ το ποσοστό εμβολιασμού για την εποχική γρίπη το 2020 ήταν σημαντικά μικρότερο (64,6%).

Οι αιτίες άρνησης εμβολιασμού

Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 885 επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα

  • το 45,3% ήταν νοσηλευτές,
  • το 25,2% ήταν ιατροί και
  • το 29,5% ανήκαν σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Φόβος παρενεργειών

Οι σημαντικότερες αιτίες άρνησης του εμβολιασμού για τον κορονοϊό από τους επαγγελματίες υγείας ήταν οι αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

περιορισμένη γνώση

Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν περισσότερες γνώσεις για την COVID-19, εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο τα εμβόλια κατά της COVID-19 και εκείνοι που εμπιστεύονταν περισσότερο την κυβερνητική ενημέρωση για τις πληροφορίες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είχαν αυξημένη πιθανότητα εμβολιασμού.

Η περιορισμένη γνώση αναφορικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19
σχετίζονταν με μειωμένη πιθανότητα εμβολιασμού.

 

Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας. Επιπλέον, ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας είναι καθοριστικός, καθώς η θετική τους στάση μπορεί να επηρεάσει το ευρύ κοινό και να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού κατά της COVID-19, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί ο εμβολιασμός να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα ενδεχομένως ετησίως.

Διαφήμιση