Αρχική Special Topics - 2 ESA: Εντυπωσιάζουν οι νέες, εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνες του ήλιου (VIDEO)

ESA: Εντυπωσιάζουν οι νέες, εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνες του ήλιου (VIDEO)

Τις πιο κοντινές και λεπτομερείς εικόνες του Ήλιου που καταγράφηκαν ποτέ μέχρι τώρα κατέγραψε το ευρωπαϊκό διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter.

0
Solar Orbiter article
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Οι τελευταίες εικόνες του Solar Orbiter που τραβήχτηκαν στις 7 Μαρτίου 2022, όταν το διαστημόπλοιο βρίσκονταν σε απευθείας τροχιά μεταξύ Γης και Ήλιου, δείχνουν τον πλήρη Ήλιο με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. 

Μία από τις εικόνες, που τραβήχτηκαν από το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) είναι η εικόνα με την υψηλότερη ανάλυση του πλήρους δίσκου και της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, που τραβήχτηκε ποτέ.

Μια άλλη εικόνα, που λήφθηκε από το όργανο Spectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE) αντιπροσωπεύει την πρώτη πλήρη εικόνα του Ήλιου αυτού του είδους τα τελευταία 50 χρόνια, και μακράν την καλύτερη, που τραβήχτηκε στο μήκος κύματος Lyman-beta του υπεριώδους φωτός που εκπέμπεται από αέριο υδρογόνο.

Hlios
The Sun in high resolution ΕΙΚΟΝΑ: ESA & NASA/Solar Orbiter/ομάδα EUI.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν όταν το Solar Orbiter βρισκόταν σε απόσταση περίπου 75 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, στα μισά του δρόμου μεταξύ του πλανήτη μας και του μητρικού του αστέρα.

Το τηλεσκόπιο υψηλής ανάλυσης του EUI τραβάει φωτογραφίες τόσο υψηλής χωρικής ανάλυσης που, σε αυτή την κοντινή απόσταση, χρειάζεται ένα μωσαϊκό 25 μεμονωμένων εικόνων για να καλύψει ολόκληρο τον Ήλιο. Για την πλήρη εικόνα χρειάστηκε διάστημα άνω των τεσσάρων ωρών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται για να διανύσει το διαστημόπλοιο την απόσταση από το ένα τμήμα του Ήλιου, στο άλλο.

Συνολικά, η τελική εικόνα περιέχει περισσότερα από 83 εκατομμύρια pixel (σε ένα πλέγμα 9148 x 9112 pixel). Για κατανόηση του μεγέθους της ευκρίνεις της εικόνας, σημειώνεται ότι έχει ανάλυση που είναι δέκα φορές καλύτερη από αυτή που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη τηλεόρασης 4K.

Το EUI απεικονίζει τον Ήλιο σε μήκος κύματος 17 νανόμετρων, στην ακραία υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αυτό αποκαλύπτει την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, το στέμμα, το οποίο έχει θερμοκρασία περίπου ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

Το SPICE έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τα στρώματα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου από το στέμμα, μέχρι ένα στρώμα γνωστό ως χρωμόσφαιρα, που πλησιάζει στην επιφάνεια. Το όργανο το κάνει αυτό εξετάζοντας τα διαφορετικά μήκη κύματος του ακραίου υπεριώδους φωτός που προέρχεται από διαφορετικά άτομα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, το Solar Orbiter αναμένεται να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά τον Ήλιο και να καταγράψει νέες εικόνες.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCovid-19: Σπάει το «τοίχος αντίστασης» αρνητών γονέων – Ναι στο εμβόλιο λέει το 60,1%
Επόμενο άρθροΤα ανθρώπινα απόβλητα και το CO2, μετατρέπονται σε καύσιμα… στον Άρη