Αρχική Ενέργεια Τα ανθρώπινα απόβλητα και το CO2, μετατρέπονται σε καύσιμα… στον Άρη

Τα ανθρώπινα απόβλητα και το CO2, μετατρέπονται σε καύσιμα… στον Άρη

Oι επιστήμονες έχουν καταλήξει στην ιδέα ενός συστήματος ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για την παραγωγή καυσίμου πυραύλων από τα ούρα των αστροναυτών.

0
ASTRONAYTIS
A filter made for astronaut urine could soon be providing drinking water on Earth @CNN
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr  

Με δεδομένο ότι σε συνθήκες περιορισμού, όπως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που βιώνει όλος ο πλανήτης, τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και κάθε διαθέσιμο υλικό πρέπει να αξιοποιείται με ένα ή περισσότερους τρόπους. Οι επιστήμονες προσπαθούν να σκαρφίζονται συνεχώς νέους ενεργειακούς πόρους που δεν συλλαμβάνει εύκολα κοινός νους.

Αν υπάρχει ένας τομέας που αυτή η αρχή βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή είναι η παρουσία του ανθρώπου στο Διάστημα. Ό,τιδήποτε υπάρχει στη διάθεση των αστροναυτών και μπορεί να αποκτήσει πιθανή αλλά και απίθανη εκ της φύσης του χρησιμότητα, βρίσκεται στο μικροσκόπιιο των επιστημόνων και ήδη, τα ανθρώπινα απόβλητα αποτελούν αντικείμενο τέτοιας αξιοποίησης.

Ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα ούρα των αστροναυτών
μετατρέπονται σε πόσιμο νερό.

Μετατροπή των ούρων αστροναυτών σε καύσιμο πυραύλων

Επίσης, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια ιδέα ενός συστήματος ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για την παραγωγή καυσίμου πυραύλων από τα ούρα των αστροναυτών.

Προτείνουν τη χρήση ενός αντιδραστήρα που θα παράγει διαστημικό προωθητικό υλικό στον Άρη χρησιμοποιώντας τον αέρα στον Κόκκινο Πλανήτη, ο οποίος αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτός ο αντιδραστήρας θα τροφοδοτείται από το φως του ήλιου και τα ούρα των αστροναυτών σε μια διαδικασία που θα αποτοξινώνει επίσης το νερό που χρησιμοποιείται, χρησιμεύοντας ως μέθοδος ανακύκλωσης (όπως αυτό που έκανε ο Ματ Ντέιμον στην ταινία του « The Martian»).

Ο πρώτος αντιδραστήρας που παρήγαγε φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο πυραύλων

Μια Ισπανική ομάδα μηχανικών από την Tekniker αναπτύσσει τον αντιδραστήρα ανακύκλωσης,  ανέφερε η ESA. Ο Borja Pozo από την Tekniker είπε ότι στοχεύουν να φτιάξουν τον πρώτο αντιδραστήρα που θα παράγει ένα διαστημικό προωθητικό στον Άρη χρησιμοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ο τεχνικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Jean-Christophe Berton είπε ότι το αποτέλεσμα του έργου θα μπορούσε να προσφέρει στη διαστημική υπηρεσία σημαντική συμβολή στην παραγωγή καυσίμου πυραύλων για την εξερεύνηση του Άρη ή για την τροφοδοσία απομακρυσμένων επίγειων σταθμών στη Γη.

Επίσης, θα μπορούσε να προσφέρει δυνητικά στοιχεία για τον τρόπο απαλλαγής από τον άνθρακα της ατμόσφαιρας της Γης.

Οι μηχανικοί εξήγησαν ότι το φωτοηλεκτροχημικό σύστημα θα χρησιμοποιούσε υψηλής απόδοσης καταλυτικά υλικά για να δημιουργήσει υδρογονάνθρακες, όπως μεθάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλες από το διοξείδιο του άνθρακα και τα ούρα αστροναυτών.

scientists working on converting astronaut urine into rocket fuel using sunlight
Φωτογραφία : Unsplash/Mike Kiev

Tο CO2 Πολύτιμος πόρος ενέργειας στον Άρη

Ο Pozo επεσήμανε ότι το διοξείδιο του άνθρακα έχει αποδειχθεί πολύτιμος πόρος για την παραγωγή χημικών ουσιών και καυσίμων σε διαστημικές αποστολές όπου τα υλικά είναι σπάνια. Αυτή η προτεινόμενη τεχνολογική προσέγγιση έχει τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον των επιστημόνων για μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, ιδιαίτερα στον Άρη, όπου το διοξείδιο του άνθρακα είναι άφθονο στην ατμόσφαιρα.

Η ιδέα είναι ένα σημάδι προόδου για το φωτοηλεκτροχημικό σύστημα (PEC), το οποίο σχετίζεται με το σχεδιασμό αντιδραστήρων, τον έλεγχο της διαδικασίας και την ανάπτυξη καινοτόμων φωτοηλεκτροδίων.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να συνδυαστεί η επεξεργασία λυμάτων με την παραγωγή καυσίμου για να παρέχουμε ένα βελτιωμένο σύστημα PEC που θα μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

«Με αυτή την έννοια, η οξείδωση σε ένα κύτταρο PEC του οργανικού περιεχομένου (συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων) των λυμάτων θα επέτρεπε την αποτοξίνωση του νερού και θα το καταστήσει επαναχρησιμοποιήσιμο για άλλους σκοπούς», είπε ο Πόζο στην ESA. 

Τα μειωμένα ηλεκτρόνια από αυτή τη διαδικασία θα αφαιρούσαν το διοξείδιο του άνθρακα στην κάθοδο για να παράγουν καύσιμα μετατρέποντας απευθείας το ηλιακό φως ως πηγή ενέργειας.

 

Διαφήμιση