Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Συνταγές για το πασχαλινό αρνί στο ….φούρνο φέτος

Συνταγές για το πασχαλινό αρνί στο ….φούρνο φέτος

0
Αρνάκι με μανέστρα παραδοσιακό
Διαφήμιση

Όσο η νηστεία φτάνει προς το τέλος της, τόσο μεγαλώνει η προσμονή σας για το πολυπόθητο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που περνάμε όλοι αυτόν τον καιρό, θα αναρωτιέστε εάν υπάρχει τρόπος να απολαύσετε το αγαπημένα σας αρνάκι χωρίς το παραδοσιακό πασχαλινό σούβλισμα. Βεβαίως και υπάρχει! Γι’ αυτόν τον λόγο, σας έχουμε ετοιμάσει όχι μια αλλά τέσσερις νόστιμες εναλλακτικές συνταγές για το αρνάκι στο φούρνο φέτος που συνοδεύονται από δύο υπέροχες και δροσερές σαλάτες. 

Αρνάκι με μανέστρα παραδοσιακό

Τι να πεις για αυτό το φαγητό??? Πόσες μνήμες δεν ξυπνάει?? Θυμίζει γιαγιά, θυμίζει οικογένεια θυμίζει κυριακάτικο μάζεμα με όλους τους αγαπημένους μας…θυμίζει παιδικά χρόνια, παιχνίδι, ξενοιασιά, και φροντίδα !!! λατρεύω αυτό το φαγητό…

Τα υλικά μας
  • 1200 γρ αρνάκι μπούτι σε μερίδες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα χοντροκομμένα
  • 2 κλ σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 κουτ ντοματάκι κονκασέ ή 1 κ. ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ σ πελτές ντομάτας
  • 500 γρ κριθαράκι
  • Αλάτι-πιπέρι-1 ξυλάκι κανέλας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι- ¼ κ γ γαρύφαλλο
  • Κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη
Διαδικασία
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας μας γύρω γύρω παντού.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο τον πελτέ, σβήνουμε με κρασί προσθέτουμε 1 – 1 ½  λίτρο ζεστό νερό, τα καρότα, το σέλινο, ρίχνουμε την κανέλα,μπαχάρι,γαρύφαλλο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας αρκετά.
  • Στη  συνέχεια στο ταψί βάζουμε την σάλτσα και το κριθαράκι. Προσθέτουμε το κρέας, σουρώνουμε την σάλτσα, και κρατάμε το ζωμό και το ρίχνουμε μέσα στο ταψί.
  • Εάν χρειάζεται και άλλα υγρά προσθέτουμε λίγο νεράκι ζεστό, τόσο όσο να είναι περίπου δυο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
  • Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45΄-50΄ λεπτά περίπου.
Αρνάκι με μανέστρα παραδοσιακό

Αρνάκι ζαρντινιέρ

Ένα υπέροχο πιάτο, πολύ νόστιμο, που παντρεύει τα αρώματα των λαχανικών με το αρνάκι, και το υπέροχο τυράκι Μετσόβου δένει όλο το σύνολο όπου βγάζει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αξίζει να το μαγειρέψετε και να το παρουσιάσετε σε ένα επίσημο τραπέζι, ή ένα κυριακάτικο γεύμα, και όλοι θα σας συγχαρούν για το γεύμα.

Τα υλικά μας
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 χεράκι αρνίσιο κομμένο σε κομμάτι
  • 6 κολοκυθάκια
  • 3 πιπεριές κόκκινες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 500 γρ τυρί Μετσόβου
  • 1 ντομάτα κονκασέ
  • 2 ντομάτες κομμένες φέτες
  • 1 κ σ πελτές
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ λευκό κρασί
  • 4 πατάτες κομμένες μεγάλα καρέ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι-μπαχάρι-κανέλα-γαρύφαλλο-ζαχαρίτσα
Διαδικασία
  • Ξεκινάμε με το αρνάκι. Το πλένουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να το ζεματίσουμε. Αφού ζεματιστεί, το ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας, στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο, τον πελτέ με τα μπαχαρικά(κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι).Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, λίγη ζαχαρίτσα και ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 40 λεπτά.
  • Όσο περιμένουμε να γίνει το αρνάκι μας προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στην μέση κατά μήκος, τις χαράζουμε τις λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε. Τις βάζουμε στο φούρνο μας μέχρι να μαλακώσουν (εξαρτάτε από το μέγεθος της μελιτζάνας). Στην συνέχεια κόβουμε τα λαχανικά μας(κολοκυθάκι καρότο πιπεριές) σε λεπτές λωρίδες και τις ψήνουμε στο φούρνο ή τις τηγανίζουμε.
  • Στην συνέχεια μόλις περάσει τα 40 λεπτά σιγοβρασμού, μεταφέρουμε στο φούρνο το αρνάκι μας, όπου προσθέτουμε τις πατάτες μας και το αφήνουμε άλλα 40 λεπτά περίπου.
  • Την ώρα αυτή ,όσο περιμένουμε, παίρνουμε τις μελιτζάνες, τις πατάμε ελαφρά με το κουτάλι να ανοίξουν μέσα λακουβίτσα. Προσθέτουμε ένα κομματάκι τυρί Μετσόβου.
  • Μόλις βγει το αρνάκι μας (και θα είναι έτοιμο, μαλακό) το παίρνουμε και το μαδάμε σε μικρά κομματάκια ή το ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε μια ποσότητα καλή αρνάκι μέσα στην λακουβίτσα επάνω από το τυρί, στην συνέχεια ρίχνουμε σαλτσούλα, και από πάνω στρώνουμε τα λαχανικά μας σε φέτες. Βάζουμε τις μελιτζάνες μας στο φούρνο, και τοποθετούμε από πάνω μια φέτα ντομάτα. Πασπαλίζουμε με τυρί Μετσόβου τριμμένο(όσο έχει περισσέψει από τα κομματάκια που βάλαμε μέσα το τρίβουμε, και βάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να γκραντιναριστούν οι μελιτζάνες μας.
  • Το σερβίρουμε ζεστό με τις πατατούλες και περιχύνουμε και σαλτσούλα. Υπέροχο!!!!

Αρνάκι ζαρντινιέρ

Αρνί στηθούρια με πατάτες και λαχανικά

Ένα υπέροχο πιάτο πραγματικά, χαμηλό σε κοστολόγιο, με πολλά αρώματα, που μπορούμε να το φτιάξουμε σε ένα γιορτινό τραπέζι, ή στο Κυριακάτικο τραπέζι μας. Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε και να είναι το ίδιο υπέροχο με αρνίσια παϊδάκια

Τα υλικά μας
  • 1 ½ κ αρνίσια στηθούρια ή παϊδάκια
  • 5 πατάτες κομμένες ροδέλες και σοταρισμένες ελαφρά.
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σοταρισμένες ελαφρά.
  • 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
  • 3 σκ σκόρδο σε φέτες
  • ½ φλ κρασί λευκό
  • 1 ντοματάκι κονκασέ
  • 1 κ σ πελτέ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Μπαχάρι-ρίγανη-ζάχαρη-αλάτι-πιπέρι-γαρύφαλλο πούδρα
Διαδικασία
  • Ζεματάμε τα κομμάτια του αρνιού και τα ξεπλένουμε καλά.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε όλα τα κομμάτια του αρνιού για 3 λεπτά. Στην συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκόρδο το καρότο και τα μπαχαρικά. Στην συνέχεια σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα το αρνάκι και τον πελτέ διαλυμένο μέσα σε νερό. Ρίχνουμε αλάτι –πιπέρι και την ζάχαρη και το αφήνουμε να σιγοβράσει 1- 1 ½ ώρα (ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα κομμάτια μας κλπ) όσο περιμένουμε να γίνει το αρνάκι μας προετοιμάζουμε τις πατάτες και τις πιπεριές σοτάροντας τες.
  • Όταν γίνει το αρνάκι μας, σε μια γάστρα στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες στον πάτο της γάστρας, στην συνέχεια τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού, περιχύνουμε με την σάλτσα και στο τέλος από πάνω με τις πιπεριές.
  • Το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε ζεστό!

  • τον πελτέ δεν τον σοτάρουμε εδώ πέρα γιατί δεν θέλουμε να δέσει η σάλτσα μας. Το θέλουμε ζουμεροί για να τραβήξουν ζουμάκι τα λαχανικά και οι πατατούλες μας.
  • το αρνάκι μας δεν το σοτάρουμε πολύ ώρα για να κρατήσει τους χυμούς του και να μην χαθούν στο σοτάρισμα ώστε να αφήσει την γεύση στο σιγομαγείρεμα.
  • προσέχουμε στο σιγομαγείρεμα του αρνιού μας να έχει υγρά. Εάν χρειαστούμε ,προσθέτουμε μόνο βραστό νερό για να μην κόψει ο βρασμός και σφίξει το κρέας μας.

Αρνί στηθούρια με πατάτες και λαχανικά

Αρνάκι λεμονάτο με πατατούλες baby

Κλασικό πιάτο αγαπημένο, παραδοσιακό, που λιώνει στο στόμα!!  Εύκολο, γρήγορο, για το Κυριακάτικο τραπέζι σας, για το Πάσχα, για τους καλεσμένους …Φτιάξτε το και θα μοσχοβολήσει το σπίτι!

Τα υλικά μας
  • 2-3 κιλά αρνάκι μικρό κομμένο (σπάλα-μπούτι)
  • 2 κιλά πατατούλες baby
  • 2 ζουμερά λεμόνια βιολογικά και το ξύσμα τους.
  • 2 κ γ μουστάρδα
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο πουρέ
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 3 κ γ θυμάρι
  • 100 γρ λευκό κρασί
  • 1 κ γ ρίγανη
  • Αλάτι –πιπέρι- ελαιόλαδο
  • Ένα κομμάτι λαδόκολλα
Διαδικασία
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200ο βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο το κρασί την μουστάρδα τη ρίγανη το χυμό και το ξύσμα.
  • Περνάμε τα κομμάτια κρέατος καλά καλά με το  μείγμα. Στρώνουμε τις πατατούλες μας στο ταψί (εάν είναι μεγάλες κόβουμε τις πατατούλες στην μέση) και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε τις πατάτες. Στρώνουμε το αρνάκι μας από πάνω και αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο μεριές και προσθέτουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών ή νεράκι. Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα καλά, και σκεπάζουμε το ταψί μας . ψήνουμε για 1 ώρα με την λαδόκολλα.
  • Έπειτα αφαιρούμε την λαδόκολλα και χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 180ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, έως τα κομμάτια κρέατος να έχουν ροδίσει και οι πατάτες να έχουν μελώσει.
  • Αφού αφαιρέσουμε την λαδόκολλα γυρνάμε ανά τακτά διαστήματα τα κομμάτια από το κρέας ώστε να ροδίσει και να γίνει τραγανή η πέτσα του.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε κατσικάκι το οποίο έχει λιγότερο λίπος να υπολογίσετε λιγότερο χρόνο ψησίματος.
  • Εάν θέλουμε τις πατατούλες πιο μικρές κομμένες κυδωνάτες τις βάζουμε πιο αργά στο ταψί για να μην μας λιώσουν.
Αρνάκι λεμονάτο με πατατούλες baby

Σαλάτα αρλεκίνο

Μια πολύχρωμη σαλάτα εντυπωσιακή, πολύ νόστιμη μιας και έχει όλη την φύση μέσα!!! Κλέβει την παράσταση με τα εντυπωσιακά χρώματα της και γίνετε το επίκεντρο του τραπεζιού !!! μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας ή τυρί, και να γίνει μια υπέροχη γιορτινή σαλάτα !!!!

Τα υλικά μας
  • ½ μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ ρόκα baby
  • 1 φλ σπανάκι baby
  • 1 λόλο ρόσο χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μπαλίτσα φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε καρεδάκι
  • 2 σύκα ξερά κομμένα λωρίδες
  • Φιλέτα από ένα πορτοκάλι
  • 50 γρ καρύδι σπασμένο
  • 50 γρ ηλιόσπορους
  • 50 γρ φυστίκι Αιγίνης
Για τη σως
  • 40 γρ μηλόξιδο
  • 4  κ σ χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ σ μουστάρδα πικάντικη
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • Σε  ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Τοποθετούμε τα λαχανικά μας σε μια σαλατιέρ.
  • Σε ένα μπολ καθαρό ρίχνουμε την μουστάρδα το πορτοκάλι το ξύσμα, και το ξύδι και ανακατεύουμε έντονα με ένα αυγοδάρτη προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σε ροή κλωστής. Όταν δούμε ότι έχει πήξει πολύ το αραιώνουμε με λίγο νερό. Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε το ντρέσινγκ με ένα ραβδομπλέντερ.
  • Περιχύνουμε την σαλάτα μας με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα αρλεκίνο

Σαλάτα με ντοματίνια και ρόκα

Μια εντυπωσιακή σαλάτα εύκολη και γρήγορη που κλέβει τις εντυπώσεις από τα χρώματα αλλά και από τον συνδυασμό γεύσεων. Σερβίρετε σε κυριακάτικο τραπέζι αλλά και σε γιορτινό, όπως Χριστούγεννα ή και Πάσχα.

Τα υλικά μας
  • 1 ρόκα κομμένη
  • 1 κεσεδάκι ντοματίνια
  • 1 αγγούρι κομμένο κύβους
  • ½ φλ ελιές φιλέτο
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη κυβάκια
  • 100 γρ μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια
  • 10 φιλέτα λιαστή ντομάτα
  • 2 κ σ ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
Διαδικασία
  • Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε την λιαστή ντομάτα με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και τα ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε την σαλάτα σε μια σαλατιέρα και περιχύνουμε την σως από πάνω.
  • Υπέροχη σαλάτα για ορεκτικό ή συνοδευτικό για μακαρονάδες, κρέας κλπ
  • Μπορείτε να την προετοιμάσετε και το τελευταίο στάδιο που περιχύνουμε την σως να το κάνετε τελευταία στιγμή για να μην μαραθούν τα λαχανικά

Σαλάτα με ντοματίνια και ρόκα

Καλή επιτυχία!!
Δείτε παρακάτω όλες τις συνταγές της Σεφ Στέλλα Καραπετάκου:
Διαφήμιση