Το Πάσχα πλησιάζει και ένα από τα έθιμα των ημερών είναι το βάψιμο των αυγών… αλλά και το τσούγκρισμα!
Θα δούμε λοιπόν 5 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βάψουμε τα αυγά μας!
Από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου
Κάθε μεγάλη Πέμπτη έχουμε έθιμο να βάφουμε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά. Μια παράδοση που συμβολίζει το αίμα του Χριστού που έδωσε για την σωτηρία του κόσμου.
Η παράδοση λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα να του πει για την ανάσταση του Χριστού. Όσο εξιστορούσε τα γεγονότα η Μαρία η Μαγδαληνή στον Τιβέριο Καίσαρα δίπλα του ήταν κάποιος με ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος έδειξε απορημένος και δύσπιστος με αυτά που άκουσε από τη Μαγδαληνή και είπε πως εάν αυτό είναι αλήθεια να γίνουν τα αυγά από άσπρα κόκκινα. Και ευθύς τα αυγά γίναν κόκκινα.
Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί και ζωγραφιστεί και σε τοιχογραφία στο Ρώσικο μοναστήρι της Μαρίας της Μαγδαληνής η οποία απεικονίζει να δίνει ένα κόκκινο αυγό στον Τιβέριο Καίσαρα.
Έτσι λοιπόν κάθε Μ. Πέμπτη όλες οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά. Για αυτούς που δεν προλαβαίνουν μπορούν και το Μ. Σάββατο.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μας όταν βάφουν τα αυγά έχουν απλωμένο κάτι κόκκινο (πανί συνήθως) έξω από το σπίτι. Σε άλλες πάλι συνηθίζουν να βάζουν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
Την ανάσταση μετά το Χριστός Ανέστη παίρνουμε, ένα αυγό και το τσουγκρίζουμε, λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και ο άλλος απαντά «Αληθώς ο Κύριος». Το αυγό συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Χριστού, όπου μετά την ανάσταση το τσούγκρισμα συμβολίζει την αναγέννηση – την ζωή – που κρύβει μέσα στο αυγό.
Γι’ αυτό τη λέμε και ματωμένη Πέμπτη ή κόκκινη Πέμπτη. Οι νοικοκυρές παλιά τα έβαφαν με κρεμμυδόφλουδες ή και παντζάρια. Κόκκινα όπως ορίζει η παράδοση, το σύμβολο της χαράς, το αντίδοτο του κακού.
Σήμερα όμως έχουν βγει μπογιές για την ευκολία και σε χρώματα για πιο χαρούμενους στολισμούς. Πάντα όμως βάφουμε κόκκινα «για το καλό» και τα υπόλοιπα προαιρετικά
Για φυσικό βάψιμο χρειαζόμαστε τα εξής:
- Κόκκινο με παντζάρια και κρεμμύδια
- Μπλε με κόκκινο λάχανο ή με βατόμουρα σε κονσέρβα
- Πράσινο με φύλλα από σπανάκι μαϊντανό και τσουκνίδα
- Κίτρινο με κουρκουμά ή και με κρόκο Κοζάνης
- Πορτοκαλί με λίγες κουταλιές πάπρικας
- Μπεζ με στιγμιαίο καφέ ή μαύρο τσάι
Πλέον με τα φακελάκια βαφής γίνεται πολύ εύκολο το βάψιμο και με λιγότερη απώλεια αυγών.
Τα υλικά μας
- Αυγά (άσπρα κατά προτίμηση για να βγαίνει το χρώμα πιο φωτεινό)
- 1 φακελάκι κόκκινη βαφή
- ½ ποτήρι ξύδι δυνατό
- 2 κ σ αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Τα αυγά μας θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Γιαυτό τα βγάζουμε από το ψυγείο από την προηγούμενη το βράδυ.
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε την βαφή και την διαλύουμε καλά με νερό
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε προσεκτικά τα αυγά μας το αλάτι και το ξύδι και προσθέτουμε τόσο νερό έως να καλυφθούν τα αυγά
- Ρίχνουμε και την βαφή και ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά.
- Μόλις βράσουν, τα τραβάμε από το μάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα για να γίνει το χρώμα πιο έντονο.
- Όταν βαφούν όπως τα θέλουμε, τα βγάζουμε να στεγνώσουν.
- Τα αλείφουμε με μία χαρτοπετσέτα εμποτισμένη με ελαιόλαδο.
Βάψιμο αυγών με κλωστές
Το αγαπάμε όλοι αυτό το βάψιμο γιατί πέρα από την παράδοση … μας αρέσει γιατί αν και μεγάλες πλέον …παίζουμε σαν τα παιδιά!
Εκτός λοιπόν από τα κόκκινα που θα βάψουμε, όμορφα αυγουλάκια με έντονα χρώματα δίνουν μια ανάλαφρη και πιο χαρούμενη νότα στο τραπέζι της λαμπρής!!!
Τα υλικά μας
- Αυγά άσπρα
- Κλωστές φλός σε διάφορα χρώματα
- Αλουμινόχαρτο
- Αλάτι
- Ξύδι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το αλουμινόχαρτο και το κόβουμε λωρίδες
- Παίρνουμε τις κλωστές και τις απλώνουμε επάνω στο αλουμινόχαρτο. (όχι πολλές γιατί δε θα φαίνονται όμορφα )
- Βρέχουμε το αυγό μας για να πάρει υγρασία και το κυλάμε επάνω στις κλωστές.
- Το τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα αυγά μας
- Στην συνέχεια τα βάζουμε στην κατσαρόλα με ξύδι και αλάτι και γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι να καλυφτούν όλα τα αυγά μας.
- Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
- Όταν βράσουν τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν μαζί με τα αλουμινόχαρτα.(για να σφραγίσει καλύτερα το χρώμα τους.
- Όταν κρυώσουν τα αφαιρούμε και τα περνάμε με λίγο λάδι σε χαρτοπετσέτα.
- Καμαρώστε τα!!!!! Θαυμάστε τα πανέμορφα αυγουλάκια σας!!!
Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής
Το αγαπημένο βάψιμο των παιδιών. Με χρώματα ζαχαροπλαστικής που είναι ασφαλή, βάφονται βρασμένα και πολύχρωμα.
Η παράδοση μας λέει κόκκινα, μα ποιος μπορεί να χαλάσει χατίρι στα παιδιά που στα συγκεκριμένα αυγά θέλουν να συμμετέχουν και να βάψουν με χαρά τα αγαπημένα τους χρώματα;
Χρώματα απαλά, φωτεινά που τα αγαπάμε!!
Τα υλικά μας
- Λευκά αυγά
- Βασικά χρώματα ζαχαροπλαστικής
- Ξύδι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Τα αυγά μας θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Γιαυτό τα βγάζουμε από το ψυγείο από την προηγούμενη το βράδυ.
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα αυγά μας με προσοχή στην κατσαρόλα με αλάτι και μισό ποτήρι ξύδι
- Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά
- Σε ξεχωριστά μπολάκια διαλύουμε κάθε ένα χρώμα ξεχωριστά.
- Βουτάμε τα αυγά στα χρώματα που μας αρέσουν και τα αφήνουμε 5 λεπτά(ίσως και παραπάνω ανάλογα την ένταση του χρώματος που θέλουμε να δώσουμε).
- Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε με συνδυασμούς χρωμάτων(πχ μπλε και κόκκινο μας κάνει μωβ)
Προσοχή: Θα πρέπει το χρώμα με το νερό να καλύπτουν τα αυγά, αλλιώς θα πρέπει να είσαστε εκεί να γυρνάτε τα αυγά.
Στο τέλος τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο με χαρτοπετσέτα.
Βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφλουδες
Ένας παραδοσιακός τρόπος που κάνει τα αυγά να μοιάζουν σαν από μάρμαρο και τα νερά που δημιουργούνται μέσα και τα σχήματα τα κάνει μοναδικά και ξεχωριστά.
Το χρώμα τους το παίρνουν από τα κρεμμυδόφλουδα γιαυτό καλό θα ήταν να πάρετε κατ αρχήν καφέ αυγά και πολλές κρεμμυδόφλουδες για ένα σκούρο μπορντό χρώμα(το χρώμα του αίματος του Ιησού)
Τα υλικά μας
- Αυγά σε καφέ χρώμα
- Κρεμμυδόφλουδες
- Ένα παλιό καλτσόν
- Ξύδι δυνατό
- Αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
Τα αυγά μας θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Γιαυτό τα βγάζουμε από το ψυγείο από την προηγούμενη το βράδυ.
Εκτέλεση
- Παίρνουμε ένα αυγό και το τυλίγουμε με κρεμμυδόφλουδες πολύ καλά γύρω γύρω ώστε να μην φαίνεται καθόλου το αυγό
- Παίρνουμε το καλτσόν και το βάζουμε με προσοχή μέσα ώστε να μην φύγουν καθόλου οι κρεμμυδόφλουδες από την θέση τους, και δένουμε ένα κόμπο σφικτό ώστε να ακινητοποιηθεί το αυγό.
- Επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία για όλα μας τα αυγά
- Στην συνέχεια μαζεύουμε όλες τις κρεμμυδόφλουδες που μας περίσσεψαν και τις στρώνουμε στο πάτο της κατσαρόλας. (όσο πιο πολλές τόσο ποιο έντονο το χρώμα).
- Βάζουμε επάνω το «κομπολόι» με τα αυγά και προσθέτουμε 2 κ σ αλάτι και μισό ποτήρι ξύδι.
- Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Αφού περάσουν τα 20 λεπτά τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν τα αυγά όπως είναι(χωρίς να τα ξετυλίξουμε)
- Όταν κρυώσει το νερό κόβουμε τους κόμπους και ξετυλίγουμε από τις κρεμμυδόφλουδες τα αυγά. Θαυμάστε τι όμορφα μοναδικά και εντυπωσιακά αυγά έχετε φτιάξει.
- Πάρτε σε ένα χαρτί λίγο ελαιόλαδο και περάστε τα να γυαλίσουν!!!