Αρχική Ευζωία Συνταγή για πιροσκί από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Συνταγή για πιροσκί από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

0
piroski
Διαφήμιση

Αφράτα πιροσκί με γέμιση ότι λαχταράτε…πατάτα φέτα, σπανάκι, λουκάνικο, αλλαντικά κασέρι κλπ. Εύκολα, γρήγορα απλά οικονομικά και πολύ νόστιμα.

Τα παιδιά τα λατρεύουν, και για μας τους μεγάλους σωτήρια λύση για το απογευματινό ή το βραδινό μας, για το γραφείο, για το σνακ των παιδιών στο σχολείο.

Η ζύμη μας δεν περιέχει αυγό ή βούτυρο και έτσι μπορεί άνετα να κάνετε γέμιση πατάτα ή σπανάκι κλπ., για περιόδους νηστείας.

Τα υλικά μας

    • 750 γρ αλεύρι γοχ (περίπου)
    • 460 γρ ζεστό νερό
    • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    • ½ κ γ ζάχαρη
    • ½ κγ αλάτι
    • ½ κγ ξύδι λευκό
    • 4 κ σ ελαιόλαδο.

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
  2. Σε ένα ποτήρι παίρνουμε 60 γρ νερό χλιαρό ,ανακατεύουμε την μαγιά και την ζάχαρη.
  3. Ενσωματώνουμε το υγρό με την μαγιά στο αλεύρι και συμπληρώνουμε 400 γρ νερό χλιαρό ακόμα.
  4. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μια ζύμη.
  5. Αφήνουμε στην άκρη να διπλασιάσει τον όγκο της.
  6. Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη ,προετοιμάζουμε την γέμιση που θέλουμε.
  7. Όταν διπλασιαστεί η ζύμη, κόβουμε σε 20 -22 κομμάτια ζύμης. Τα πλάθουμε σε λαδωμένο πάγκο σε στρογγυλές μπαλίτσες. Τις σκεπάζουμε πάλι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
  8. Όταν φουσκώσουν τις ανοίγουμε σε δίσκους και τοποθετούμε στην μέση την γέμιση.
  9. Με τα δυο μας χέρια τσιμπιτά κλείνουμε τις δύο άκρες ,και μας σχηματίζεται ένα μισοφέγγαρο. Παίρνουμε τις δύο άκρες, τις τραβάμε ελαφρά και κολλάμε την μία άκρη με την άλλη. Κολλάμε τις άκρες στο μέρος που έχουμε κλείσει το πιτάκι μας. Πατάμε ελαφρά και έχουμε δημιουργήσει ένα μαξιλαράκι.
  10. Συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα υπόλοιπα.
  11. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο.
  12. Τηγανίζουμε τα πιττάκια μας και από τις δυο πλευρές  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  13. Όταν βγαίνουν από το τηγάνι τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Καλή σας επιτυχία!

***

Συνταγές της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου

Διαφήμιση