Αρχική Υγεία - Διατροφή Πασχαλινά κουλουράκια και Λυχναράκια ή Κρητικά καλιτσούνια ή καλτσούνια

Πασχαλινά κουλουράκια και Λυχναράκια ή Κρητικά καλιτσούνια ή καλτσούνια

0
Πασχαλινά Κουλουράκια από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου
Διαφήμιση

Φέτος το Πάσχα έχουμε 2 υπέροχες συνταγές της ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου να σας προτείνουμε. Μια για τα Πασχαλινά κουλουράκια και μια για τα Λυχναράκια ή αλλίως Κρητικά καλιτσούνια. 

Δείτε παρακάτω και τις δυο συνταγές.

1) Τα Πασχαλινά κουλουράκια.

Είναι αρωματικά, αφράτα και πολύ νόστιμα, που θα μπουν στο γιορτινό μας τραπέζι και θα συνοδέψουν τον καφέ μας.

Προσωπικά τα κουλουράκια μου αρέσουν να τα φτιάχνω σχετικά μικρά, μερακλήδικα, χαριτωμένα, να μπορώ να τα βάλω στο πιατάκι του καφέ δίπλα ή σε ένα πιατάκι όπου θα φαίνονται με τα διάφορα σχήματα τους σαν στολιδάκια.

Τα υλικά μας

  • 100 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ τύπου βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 130 γρ ζάχαρη
  • 35 γρ γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου) + 2 κρόκους για επάλειψη
  • 450 γρ αλεύρι γ ο χ
  • 8 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)

Πασχαλινά Κουλουράκια από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Διαδικασία

  • Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το μπέικιν και την βανίλια.
  • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας.
  • Φτιάχνουμε διάφορα σχεδιάκια με την ζύμη και προσέχουμε να είναι ισομεγέθη στο ταψί.
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί σε λαδόκολλα και τα αλείφουμε από πάνω με κρόκο αυγού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 -20 λεπτά.

Πασχαλινά Κουλουράκια από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

 

2) Τα Κρητικά καλιτσούνια

Ή μελιτίνια που τα λένε και στην Σαντορίνη, τσιμπητά στη Μύκονο, μελιτερά στην Ανάφη, μανουρόπιτες στην Φολέγανδρο μας, γλυκές τυρόπιτες στην Τήνο, ή λυχναράκια που πήραν το όνομα τους από τα φιτιλάκια που έχουν γύρω γύρω. Νόστιμα πολύ, και συνήθως τα συναντάμε περισσότερο το Πάσχα, η σε γιορτινές μέρες.

Γεμάτα με ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη, με κανέλα ή άρωμα βανίλιας, ή μαστίχας. Όπως και να τα φας, σίγουρα σου μένουν στην μνήμη για την ιδιαιτερότητα της γεύσης αλλά και για την νοστιμιά τους.

Τα υλικά μας

Για την ζύμη
  • 500 γρ αλεύρι για τσουρέκια ή μαλακό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ σόδα
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ γιαούρτι
  • 50 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 60 γρ ελαιόλαδο
Για την γέμιση
  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
  • 30 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 1 κ γ μαστίχα κοπανισμένη
  • 400 γρ ζάχαρη

Για το άλειμμα θα χρησιμοποιήσω 1-2 κρόκους αυγών και θα χρειαστώ λεμονόφυλλα

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη το μπέικιν την σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε με το μπράτσο του μίξερ μέχρι να γίνει μια εύπλαστη αλλά όχι μαλακιά πολύ. Την αφήνομε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα.
  2. Όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί η ζύμη ετοιμάζουμε την γέμιση.
  3. Σε μια λεκάνη θρυμματίζουμε το τυρί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Ανοίγουμε την ζύμη μας και κόβουμε κύκλους γύρω στα 10-12 εκατοστά.
  5. Τα τοποθετούμε σε μια μεριά και βάζουμε μπόλικο αλεύρι ανάμεσα τους να μην κολλήσουν.
  6. Παίρνουμε ένα ένα στο χέρι μας κάνουμε ένα ελαφρύ πάτημα στην ζύμη στο κέντρο, ώστε να δημιουργηθεί μία φωλίτσα.
  7. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα μας και ξεκινάμε με τσιμπηματάκια γύρω γύρω να κλείνουμε τον κύκλο και να δημιουργούμε μια μικρή φωλίτσα στο χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε την  ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζυμαράκια μας.
  8. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα βάζουμε με 2-3 εκατοστά απόσταση το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.
  9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 2-25 λεπτά.
  10. Μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά από το φούρνο τα τοποθετούμε σε πλυμένα και καλά στεγνωμένα φύλλα από λεμονιά μέχρι να κρυώσουν. Αυτό τους δίνει έξτρα άρωμα.
Καλή επιτυχία!!

***

Συνταγές της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου
Διαφήμιση