Φέτος το Πάσχα έχουμε 2 υπέροχες συνταγές της ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου να σας προτείνουμε. Μια για τα Πασχαλινά κουλουράκια και μια για τα Λυχναράκια ή αλλίως Κρητικά καλιτσούνια.
Δείτε παρακάτω και τις δυο συνταγές.
1) Τα Πασχαλινά κουλουράκια.
Είναι αρωματικά, αφράτα και πολύ νόστιμα, που θα μπουν στο γιορτινό μας τραπέζι και θα συνοδέψουν τον καφέ μας.
Προσωπικά τα κουλουράκια μου αρέσουν να τα φτιάχνω σχετικά μικρά, μερακλήδικα, χαριτωμένα, να μπορώ να τα βάλω στο πιατάκι του καφέ δίπλα ή σε ένα πιατάκι όπου θα φαίνονται με τα διάφορα σχήματα τους σαν στολιδάκια.
Τα υλικά μας
- 100 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ τύπου βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 130 γρ ζάχαρη
- 35 γρ γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου) + 2 κρόκους για επάλειψη
- 450 γρ αλεύρι γ ο χ
- 8 γρ μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
Διαδικασία
- Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το μπέικιν και την βανίλια.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Φτιάχνουμε διάφορα σχεδιάκια με την ζύμη και προσέχουμε να είναι ισομεγέθη στο ταψί.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί σε λαδόκολλα και τα αλείφουμε από πάνω με κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 -20 λεπτά.
2) Τα Κρητικά καλιτσούνια
Ή μελιτίνια που τα λένε και στην Σαντορίνη, τσιμπητά στη Μύκονο, μελιτερά στην Ανάφη, μανουρόπιτες στην Φολέγανδρο μας, γλυκές τυρόπιτες στην Τήνο, ή λυχναράκια που πήραν το όνομα τους από τα φιτιλάκια που έχουν γύρω γύρω. Νόστιμα πολύ, και συνήθως τα συναντάμε περισσότερο το Πάσχα, η σε γιορτινές μέρες.
***
Συνταγές της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου
- Μακαρόνια με θαλασσινά
- Φάβα
- Ταραμοσαλάτα με πατάτα
- Λαγάνα
- Αστακομακαρονάδα
- Αρνάκι με μανέστρα παραδοσιακό
- Κεφτεδάκια με σάλτσα
- Πιροσκί
- Red velvet cake
- Μελιτζάνες παπουτσάκια
- Αρνάκι ζαρντινιέρ
- Γλυκό μανιτάρι
- Φακόρυζο σούπα