Αρχική Επιλεγμένα Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

0
Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, αν προτιμάτε, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως “Κούλουμα”.

Αν και όπως είπαμε την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή (ή Τεσσαρακοστή) και η μεγάλη νηστεία του Πάσχα, το μενού της ημέρας κάθε άλλο παρά φτωχό είναι.

Πρώτη και καλύτερη η λαγάνα, η οποία είναι ένα είδος άζυμου ψωμιού που φτιάχνεται χωρίς χωρίς προζύμι ή μαγιά. Μάλιστα έχει χαρακτηριστικό πλατύ σχήμα για να ψήνεται εύκολα.

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας υπάρχει φυσικά ο αγαπημένος (και υγιεινότατος) σουσαμένιος Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, λαχανικά κάθε λογής και τουρσιά (πίκλες) όλων των ειδών.

Οι μερακλήδες συνήθως το ρίχνουν στα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές κλπ), αλλά και τα όστρακα (μύδια, στρείδια κλπ), ενώ οι πιο παραδοσιακοί προτιμούν το εθνικό μας φαγητό, δηλαδή μια νοστιμότατη φασολάδα.

Οι συνταγές αναλυτικά:

Ταραμοσαλάτα

Δυο συνταγές για νόστιμη ταραμοσαλάτα που θα λατρέψετε! Η παραδοσιακή με ψωμί αλλά και η εκδοχή με πατάτα που δίνει βελούδινη υφή.

Ταραμοσαλάτα με ψωμί

Υπέροχη ταραμοσαλάτα με ψωμάκι αγνή και παραδοσιακή.

Τα υλικά μας
  • 1 φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικη μουλιασμένη στραγγισμένη περασμένη στο μπλέντερ
  • 150 γρ ταραμάς
  • 1 κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο και ξεπλυμένο(για να φύγει η οξύτητα του)
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φλ ελαιόλαδο
  • 1 φλ σπολέλαιο
  • Λίγο νερό
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το ψωμί να πολτοποιηθεί και στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι τον ταραμά και ανακατεύουμε συνεχώς ρίχνοντας το λάδι σε ροή κλωστής για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα και μας βγάλει το λάδι.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει πιο βελούδινη και στο τέλος το λεμόνι για να φτιάξουμε την γεύση.

ταραμοσαλάτα

Ταραμοσαλάτα με πατάτα

Μια βελούδινη ταραμοσαλάτα που τρελαίνονται μεγάλοι και μικροί. Με μνήμες από παιδί να την βάζω στο ψωμί και να φεύγω τρέχοντας για χαρταετό.

Υλικά
  • 400 γρ πατάτες βρασμένες
  • 150 γρ ταραμάς λευκός
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 φλ ελαιόλαδο
  • 1 φλ ηλιέλαιο
  • Λίγο νερό
Εκτέλεση
  1. Έχουμε βράσει τις πατάτες (τις έχουμε πλύνει και τρίψει προσεκτικά με το σφουγγάρι και τις βράσαμε με την φλούδα για να μην τραβήξουν νερό).
  2. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το ξεπλένουμε για να φύγει η οξύτητα του
  3. Πολτοποιούμε τις πατάτες (να μην είναι καυτές) προσθέτουμε το κρεμμύδι τον ταραμά και ανακατεύουμε συνεχώς ρίχνοντας το λάδι σε ροή κλωστής για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα και μας βγάλει το λάδι.
  4. Προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει πιο βελούδινη και στο τέλος το λεμόνι για να φτιάξουμε την γεύση.

φάβα

Φάβα

Μια φάβα που θα κλέψει τις εντυπώσεις, μια φάβα που όταν την δοκιμάσετε πραγματικά θα ενθουσιαστείτε από την γεύση και την βελούδινη υφή της. Το μυστικό βρίσκεται στην τριλογία φάβας.

Μια μίξη από πράσινη κίτρινη και πορτοκαλί φάβα που ενώνονται τα αρώματα από την κάθε μία και οι γεύσεις με ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Τα υλικά μας
  • 100 γρ φάβα πράσινη
  • 100 γρ φάβα πορτοκαλί
  • 100 γρ φάβα κίτρινη
  • 3 μικρά κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο
  • ½ φλ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
  • Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • κάπαρη
  • ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
  • λεμόνι
  • ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Σε 3 ξεχωριστά κατσαρόλια σοτάρουμε τα 3 χοντροκομμένα κρεμμύδια και το τριμμένο καρότο που το έχουμε χωρίσει στα 3. χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε την φάβα και 350 γρ ζεστό νερό στο καθένα κατσαρόλι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν σχεδόν το νερό τους. (η πράσινη ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο νερό παραπάνω)
  2. Ξαφρίζουμε και έχουμε τον νου μας, Δεν ανακατεύουμε την φάβα γιατί θα κολλήσει. Απλά την σιγοβράζουμε.
  3. Όταν έχουν σχεδόν πιεί τα υγρά τους αλατοπιπερώνουμε και τις τραβάμε από την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ τις πολτοποιούμε.
  4. Ενώνουμε τις 3 φάβες μαζί και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις της κάθε μιας.
  5. Σερβίρουμε με κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο, κάπαρη, ντοματούλα λιαστή, ελαιόλαδο και λεμονάκι.

***

Συνταγές της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here