Σύνταξη: ecozen.gr
Για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της covid-19 μετά την 1η και τη 2η δόση, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τονίζοντας ότι ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό. “Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη είναι λόγος να το κάνεις αυτές, είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν”, είπε χαρακτηριστικά.
“Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς.
Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία», τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά 80%, οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. Ενώ, διαβεβαίωσε ότι είναι «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη».
Εμβολιασμός σε μικρότερες ηλικίες
Μιλώντας για τις μικρότερες ηλικίες, ο καθηγητής ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχει πάρει έγκριση ο εμβολιασμός για τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τα 18. Ενώ, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ληφθούν αποφάσεις για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σε συνάρτηση με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, ενώ, μιλάμε για εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna.
Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική
Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Σήμερα”, μίλησε παράλληλα και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, αναφέροντας ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει διάδοση, ίσως επειδή δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ ο εμβολιασμός.
Από την άλλη, συγκεκριμένα στην Αττική δεν φαίνεται περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει και αύξηση.
Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι η διάδοση μπορεί να οφείλεται στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε χαμηλές ηλικίες, που δεν φαίνεται να μεταφέρεται πλέον στους μεγαλύτερους, ενδεχομένως λόγο ανάπτυξης αντισωμάτων μετά την 1η δόση του εμβολιασμού τους.
Ωστόσο ο καθηγητής, αναφερόμενος στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, τόνισε ότι «Τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε φτάσει χαμηλότερα απ’ αυτό το νούμερο».
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Έρευνα που σοκάρει: Νέα πάθηση που συνδέεται με τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19
- Νέα μελέτη:Στην αγορά της Γιουχάν και όχι σε εργαστήριο, η προέλευση για την πανδημία του κορονοϊού
- Κίνα: Στο “αρχείο” η έρευνα αναζήτησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;
- Ανατροπή για την Covid-19: Καταργείται η 5νθήμερη καραντίνα-οι συστάσεις κοινές με τη γρίπη
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Έχω Γρίπη, Κορωνοϊό ή Κοξάκι;
- Γ. Ατσαλάκης: Ο κορωνοϊός δεν φεύγει …
- Πρωτοχρονιά 2024: Φουλ κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα
- Εκρηκτικός συνδυασμός covid 19 και γρίπης-Επιστρατεύονται και πάλι οι μάσκες
- Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας-“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ