Αρχική COVID-19 Εμβολιασμός: Τι ισχύει για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Εμβολιασμός: Τι ισχύει για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

0
Έγκυος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2 και ως εκ τούτου η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, παραθέτει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες, συστήνοντας τον εμβολιασμό και επισημαίνοντας ταν πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν.

Ειδικότερα, η ΕΜΓΕ συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων των εγκύων γυναικών και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κα.

Επιπρόσθετα, συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των εγκύων γυναικών με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης – όπως διαβήτη, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων και παχυσαρκίας κα.

Πότε και ποια εμβόλια συστήνονται

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά την διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.

Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων, έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων. 

H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων.

Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο  θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό. 

Ακόμα, η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον, ή βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. 

Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι COVID-19, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.

Συστήνεται η ύπαρξη μεσοδιαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι Covid-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ Νο 32 Ανοσοποίηση Στην Κύηση – εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος, όπως για παράδειγμα ο εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση