Αρχική COVID-19 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης

0
εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί δραματικά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν επέτρεπαν τη λειτουργία του όλους αυτούς τους μήνες. Η αγωνία για το πότε θα στρωθούν και πάλι τα τραπέζια κορυφώνεται μέρα με τη μέρα, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους πολίτες, με την πιο πιθανή ημερομηνία ανοίγματος να τοποθετείται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, μετά το Πάσχα.

Με το άνοιγμα της εστίασης έρχονται στο προσκήνιο και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την λειτουργία του κλάδου εν μέσω πανδημίας και ο ρόλος της μάσκας. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (mdimop.gr/covid19) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας.

Το κλείσιμο της εστίασης έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, πολλά εστιατόρια έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ’ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν την διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Βέβαια, για να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά ξανά τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις για το άνοιγμα εστίασης

Συγκεκριμένα, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

  • η χρήση μάσκας, η οποία μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 , καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα αφορά το 60% των περιπτώσεων COVID-19
  • ο κατάλληλος αερισμός  του χώρου, ο οποίος είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα
  • η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους
  • η σωστή υγιεινή των χεριών
  • οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων
  • η δυνατότητα να απέχει από την εργασία το προσωπικό αν έρθει σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα
  • η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη
  • η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
  • η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής

Η σημασία της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας

Σημειώνεται ότι, η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δεν γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωράει, μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here