Αρχική COVID-19 Κινεζικά εκτροφεία πιθανόν να είναι η αρχική πηγή μόλυνσης της Covid

Κινεζικά εκτροφεία πιθανόν να είναι η αρχική πηγή μόλυνσης της Covid

0
νυχτερίδες
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από εκτροφεία άγριων ζώων που τροφοδοτούσαν την ψαραγορά της Γουχάν, είναι πιθανό να προήλθε ο πανδημικός κορονοϊός που έχει πλήξει την ανθρωπότητα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όπως δήλωσε μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, λίγες εβδομάδες πριν ο οργανισμός ανακοινώσει το επίσημο πόρισμα.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, στο αμερικανικό NPR ο Πίτερ Ντάζσακ, οικολόγος της οργάνωσης EcoHealth Alliance και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η Κίνα έσπευσε να κλείσει τα εκτροφεία τον Φεβρουάριο του 2020, ένδειξη ότι γνώριζε πως επρόκειτο για πιθανή πηγή του SARS-CoV-2.

Πώς ξεκίνησα όλα

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από τα εκτροφεία της επαρχίας Γιουνάν της νότιας Κίνας, η οποία βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την Γουχάν.

Σημειώνεται ότι, στη Γιουνάν ήταν που είχε εντοπιστεί το 2013 ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του SARS-CoV-2, ένας κορονοϊός των νυχτερίδων με γενετική ομοιότητα που φτάνει το 96%.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα αναγνωρίστηκαν στην συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας, ακόμα 4 συγγενικοί κορονοϊοί, ένας από τους οποίους μοιράζεται το 96% του γενετικού υλικού του με τον κορονοϊό της πανδημίας.

Από επιτυχημένη επιχείρηση σε εστία μόλυνσης

Τα εκτροφεία άγριων ζώων στην Κίνα είναι μέρος ενός ασυνήθιστου προγράμματος που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση εδώ και 20 χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φτώχειας των επαρχιών.

“Η Κίνα προώθησε την εκτροφή άγριων ζώων ως μέσο για να ανακουφίσει από τη φτώχια τους πληθυσμούς της επαρχίας”, ανέφερε ο Ντάζσακ.

“Παίρνουν εξωτικά ζώα, όπως μοσχογαλές, ακανθόχοιρους, παγκολίνους, νυκτερευτές, αρουραίους του μπαμπού, και τα εκτρέφουν υπό αιχμαλωσία”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ενώ όλα πήγαιναν καλά και το πρόγραμμα εκτροφής “ήταν πολύ πετυχημένο”, καθώς το 2016 απασχολούσε 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια βιομηχανία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όλα άλλαξαν όταν εμφανίστηκε η πανδημία.

Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου 2020 το Πεκίνο άλλαξε πολιτική και “εξέδωσαν διακήρυξη στην οποία έλεγαν ότι θα σταματούσαν την εκτροφή άγριων ζώων ως τροφίμων”, όπως ανέφερε ο Ντάζσακ.

Οι φάρμες έλαβαν την εντολή να θανατώσουν και να θάψουν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα.

Ο ΠΟΥ στην Γουχάν

Ο ΠΟΥ είχε επισκεφτεί την Γουχάν προκειμένου να μελετήσει την προέλευση του κορονοϊού. Εκεί οι ειδικοί του οργανισμού βρήκαν ενδείξεις ότι φάρμες της Νότιας Κίνας, προμήθευαν με ζώα την κεντρική αγορά της Γουχάν.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Ντάζσακ ο κορονοϊός μεταπήδησε για πρώτη φορά στον άνθρωπο όχι στη Γουχάν αλλά στη νότια Κίνα.

Αυτό που μένει τώρα είναι εντοπιστεί το είδος που λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής για τη μεταφορά του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να έχουμε το τελικό πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας και ελπίζουμε να μας λύσει πολλές απορίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση