Σύνταξη: ecozen.gr
Αισιοδοξία για τον πλανήτη “μοιράζει” το Ισραήλ, αφού μετά το εκτεταμένο και επιτυχές πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, επιστρέφει κάθε μέρα ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα.
Και ταυτόχρονα, αποτελεί και για τη χώρα μας το πιο επιτυχημένο παράδειγμα για το πως θα φτάσουμε κι εμείς εκεί, την ώρα που το σενάριο για “Πάσχα στο χωριό” αχνοφαίνεται παρά την δυσοίωνη εικόνα στις ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα.
Κόσμος στους δρόμους, στις καφετέριες και στα εμπορικά κέντρα. Οι πολίτες ενθουσιασμένοι και με αναπτερωμένο ηθικό “γιορτάζουν” την ίδια τη ζωή.
Χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter από ανοικτό μαγαζί εστίασης στο Tel Aviv, “Πως μοιάζει η ζωή μετά την πανδημία και μετά τα εμβόλια” γράφει η ανάρτηση που συνοδεύεται από ένα βίντεο με στιγμιότυπα που θα θέλαμε πολύ να δούμε και στην Ελλάδα.
Tel Aviv! 😍🇮🇱
What life looks like post-lockdown and post-vaccines.
pic.twitter.com/KY8hmtwMV7— Xavi Ruiz (@xruiztru) March 16, 2021
Προνόμιο για τους εμβολιασμένους
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW, το άνοιγμα θεάτρων και εστίασης φαίνεται πως απολαμβάνουν απρόσκοπτα όσοι είναι εμβολιασμένοι. Και αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε τουλάχιστον 60% του πληθυσμού.
Ενδεικτικά, για την είσοδο σε θεατρική παράσταση πολίτες μπορούν να επιδεικνύουν στην είσοδο την οθόνη του κινητού τους που αναγράφει τα δεδομένα από το Green Digital Pass (ψηφιακό πάσο εμβολιασμού).
Τα θέατρα λειτουργούν με πληρότητα 75%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως και ο εμβολιασμός, ενώ επιτρέπονται από 300 έως 500 θεατές ανάλογα με το μέγεθος του χώρου εκδηλώσεων.
Παράλληλα, θεατές και ερμηνευτές δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Άνθρωποι της τέχνης έχουν και πάλι τη δυνατότητα να κάνουν παραστάσεις με πραγματικούς θεατές και όχι μπροστά από μια κάμερα εγγραφής του show.
Για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζει σουρεαλιστικό, αλλά εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα αποτελέσει κανονικότητα.
Φυσικά, το άνοιγμα των χώρων δεξίωσης και άλλων καταστημάτων υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεν ήταν πλειοψηφικά καλοδεχούμενο, καθώς εκφράστηκε η άποψη αποκλεισμού όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ενώ, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός επιτρέπεται σε όλους άνω των 16 ετών, υπάρχουν αρκετοί νέοι που παραμένουν μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, η επιστροφή σε αυτή την κανονικότητα των ανοικτών καταστημάτων, είναι εφικτή τώρα για το Ισραήλ αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας των εκτεταμένων εμβολιασμών. Καθώς, εξακολουθεί να εμφανίζει έως και 1.000 περίπου ημερήσια κρούσματα, με ελαχιστοποίηση όμως των θανάτων.
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;
Πώς όμως θα φτάσει η Ελλάδα σε παρόμοια δεδομένα; Οι τελευταίες ημέρες προκαλούν πράγματι μεγάλη ανησυχία, ενώ για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση ακόμα και για επίταξη ιδιωτών ιατρών προκειμένου να εξομαλυνθεί η άνευ προηγουμένου κατάσταση στις ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, για λόγους ψυχικής αποσυμφόρησης η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποια μέτρα με το άνοιγμα συγκεκριμένων υπηρεσιών και δυνατοτήτων που εκτιμά ότι δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα, ενώ είναι ακόμα διστακτική για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Την πεποίθηση όμως, ότι οι πολίτες θα μπορέσουν φέτος να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το Σάββατο στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, με το Γιώργο Αυτιά.
Κι αυτό, γιατί όπως εκτιμά, από την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα από την 25η Μαρτίου, θα αρχίσει να καταγράφεται πτωτική τάση στα κρούσματα.
Χαρακτηριστικά δήλωσε στην εκπομπή ότι “Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετά από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα».
Συνεπώς, έκτοτε θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εκτίμησε, με αποτέλεσμα στα μέσα Απριλίου να φτάσουμε τα επίπεδα Ιανουαρίου “που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα”, και άρα οι πολίτες να μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Νέα μελέτη:Στην αγορά της Γιουχάν και όχι σε εργαστήριο, η προέλευση για την πανδημία του κορονοϊού
- Κίνα: Στο “αρχείο” η έρευνα αναζήτησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;
- Ανατροπή για την Covid-19: Καταργείται η 5νθήμερη καραντίνα-οι συστάσεις κοινές με τη γρίπη
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Έχω Γρίπη, Κορωνοϊό ή Κοξάκι;
- Γ. Ατσαλάκης: Ο κορωνοϊός δεν φεύγει …
- Πρωτοχρονιά 2024: Φουλ κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα
- Εκρηκτικός συνδυασμός covid 19 και γρίπης-Επιστρατεύονται και πάλι οι μάσκες
- Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας-“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ
- Νυχτερίδες:Στα γονίδια της το μυστικό της ανοσίας σε κορωνοϊό και καρκίνο