Αρχική COVID-19 Δωρεάν rapid test για όλους – Τι ανοίγει και ποια μέτρα παραμένουν

Δωρεάν rapid test για όλους – Τι ανοίγει και ποια μέτρα παραμένουν

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δωρεάν rapid test για όλους τους Έλληνες, αλλά και άνοιγμα στις μετακινήσεις ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης θα μπορεί να παραλαμβάνει με το ΑΜΚΑ του δωρεάν rapid test από το φαρμακείο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται μαζικά δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία.

Έτσι, τα μαζικά τεστ εκτιμάται ότι από 30.000 την εβδομάδα, να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια εβδομαδιαίως. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Επίσης, ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 60+ και ευπαθών ομάδων (κατηγορία Α), ενώ τον Μάιο-Ιούνιο θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων (κατηγορία Β), των ειδικών επαγγελματικών ομάδων και του γενικού πληθυσμού.

Όπως συμπλήρωσε αργότερα, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις σε αυτό το θέμα, ώστε κάθε πολίτης με το ΑΜΚΑ του να μπορεί να προμηθεύεται έως και 4 τεστ εβδομαδιαίως.

Ν. Χαρδαλιάς: Τι ισχύει από αύριο

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια ισχύει ενιαία από αύριο Σάββατο 20/03, από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα επιτρέπονται πλέον σε ομάδες έως των 3 ατόμων με μάσκες, αλλά χωρίς Ι.Χ. ή μηχανή, καθώς για τις μετακινήσεις για βόλτα ή έξοδο κατοικίδιου με την αποστολή του κωδικού 6 στο 13033, παραμένει η τρέχουσα απαγόρευση μετακίνησης με Ι.Χ. και η μετακίνηση με τα πόδια ή ποδήλατο.

Ταυτόχρονα, ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών και η λειτουργία τους θα γίνεται με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται πλέον η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Μάλιστα, θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Ακόμα, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για όσους διαμένουν σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και πάντα με χρήση του κωδικού 6 σε sms στο 13033.

Β. Παπαευαγγέλου: Το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται για δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ακόμη κι αν από αύριο δεν υπήρχε κανένα επιπλέον κρούσμα στη χώρα μας, το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται για 2 με 3 εβδομάδες.

Ενώ, σημείωσε πως ο αριθμός των θανάτων δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, διότι έχουν μειωθεί οι διασωληνώσεις που αφορούν τα άτομα άνω των 75 και οι νοσηλείες αφορούν νεαρότερες ηλικίες που έχουν καλύτερες πιθανότητες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο λόγος που τα μέτρα στην Αττική δεν αποδίδουν, δεν είναι ότι οι πολίτες δεν τα τήρησαν τα μέτρα, αλλά ότι υπάρχει μεγάλος πληθυσμός και η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί.

Επιπρόσθετα, σημείωσαν ότι αποφάσισαν να μην επιτρέψουν ακόμα τις μετακινήσεις με Ι.Χ. εκτός Δήμου, για το λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ αυξημένο σε ορισμένες περιοχές και θα είναι ευκολότερο να μεταφέρεται ο ιός σε άλλες λιγότερο επιβαρυμένες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

Διαφήμιση