Αρχική COVID-19 Φάουτσι: “Το 30% των μολύνσεων οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη – Εμβολιαστείτε το...

Φάουτσι: “Το 30% των μολύνσεων οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη – Εμβολιαστείτε το συντομότερο”

0
Antony Fauci Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Όσο μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός τόσο περισσότερο έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται… Εμβολιαστείτε το συντομότερο για να ανακοπεί η εξάπλωση και οι μεταλλάξεις του” προτρέπει τους πολίτες ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άνθονι Φάουτσι. Την ώρα που η βρετανική μετάλλαξη εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του ιού σε ένα ακόμη μήνα.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανώς αντιπροσωπεύει έως και το 30% των μολύνσεων Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Παρασκευή.

Η παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.1.7, έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον 94 χώρες και εντοπίστηκε σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε για πρώτη φορά το στέλεχος B.1.1.7, το οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα και γρήγορα από άλλες παραλλαγές, το περασμένο φθινόπωρο. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Fauci.

Οι ερευνητές των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 5.567 περιπτώσεις μέσω γενετικής αλληλούχησης από την Πέμπτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ λένε ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Απριλίου.

Στο παρακάτω αποσπάσματα από έρευνες που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός CNN, φαίνεται ότι το ποσοστό ρίσκου θανάτου μετά από μόλυνση με τη μετάλλαξη B.1.1.7 ανέρχεται στο 64%, σε έρευνα που συμμετείχαν 54.906 δυάδες ατόμων – ένα είχε μολυνθεί με τη B.1.1.7 και το άλλο άτομο με προγενέστερο στέλεχος- στο Η.Β:

στιγμιότυπο cnn

Παρομοίως, σε άλλη έρευνα, που ανέλυσε 4.945 περιπτώσεις θανάτων από λοίμωξη με covid-19, όπου σε κάθε μια ήταν γνωστό το είδος του στελέχους που είχε προσβάλει τον ασθενή, υπολογίστηκε ότι το ρίσκο θανάτου από μόλυνση με την Β.1.1.7 ήταν 61% μεγαλύτερο:

στιγμιότυπο cnn

“Ο ιος δε μπορεί να μεταλλαχθεί εάν δεν αναπαραχθεί”

Οι νέες παραλλαγές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν πιο ανθεκτικές σε θεραπείες αντισωμάτων και εμβόλια. Κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Fauci, προέτρεψαν τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταλλαχθεί εάν δεν μπορεί να μολύνει ξενιστές και να αναπαραχθεί.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και Αμερικανοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή κάνοντας δύο πράγματα, δήλωσε ο Fauci. «Εμβολιασθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν ταχύτερα με ένα εμβόλιο που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, και τέλος να εφαρμόσετε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλούσαμε όλη την ώρα … κάλυψη, φυσική απόσταση και αποφυγή ρυθμίσεων συγκέντρωσης, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους”.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα του Ισραήλ, για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια, που όχι μόνο επέτρεψαν στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά φαίνεται πως ενώ η βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7 είναι στο Ισραήλ το κυρίαρχο στέλεχος, ο αριθμός νέων κρουσμάτων μετά τους εμβολιασμούς έχει μειωθεί αισθητά. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, όπου με μπλε γραμμή απεικονίζονται οι δόσεις εμβολιασμών και με φούξια γραμμή τα κρούσματα έως και τις 17 Μαρτίου:

γράφημα cnn
Γράφημα όπως παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN με τα δεδομένα εμβολιασμών vs κρουσμάτων στο Ισραήλ όπου κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση