Αρχική COVID-19 Υποψία για απώλεια δοντιών λόγω κορονοϊού

Υποψία για απώλεια δοντιών λόγω κορονοϊού

0
δόντια
Διαφήμιση

Πολλές είναι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς της νόσου του κορονοϊού. Μία ακόμα παρενέργεια φαίνεται να αφήνει πίσω του ο νέος ιός και αυτή είναι η επιδείνωση της κατάστασης στο στόμα ή ακόμα και απώλεια δοντιών σε όσους παρουσιάζουν ήδη προβλήματα με τα δόντια σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες και ορισμένους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον νέο ιό παρατήρησαν:
  • απώλεια ορισμένων δοντιών, σε ήδη χαλαρά δόντια, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα.
  • τα ούλα να γίνονται πιο ευαίσθητα
  • τα δόντια να αποκτούν πιο γκρίζο χρώμα

Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η νόσος του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε οδοντιατρικά προβλήματα, όπως αναφέρεται στους «Times» της Νέας Υόρκης, υπάρχουν ωστόσο αρκετές αναφορές από πρώην ασθενείς.

Πιθανές εξηγήσεις

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι οδοντίατροι, οι οποίοι θεωρούν απίθανο η νόσος του κορονοϊού θα μπορούσε από μόνη της να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια.

«Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε περιπτώσεις ανθρώπων με προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα υπάρχει πιθανότητα επιδείνωσης εξαιτίας της covid-19.

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», υπογράμμισε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Σύμφωνα με τον Λι, το περίεργο στις περιπτώσεις των ασθενών που παρατήρησαν προβλήματα στα δόντια τους ήταν ότι η απώλεια των δοντιών δεν συνοδεύονταν από αιμορραγία ή πόνο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα.

Μία ακόμα πιθανή εκδοχή είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορονοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση