Αρχική Διάστημα Σπάνια δείγματα από αστεροειδή φέρνει στη Γη ιαπωνικό σκάφος

Σπάνια δείγματα από αστεροειδή φέρνει στη Γη ιαπωνικό σκάφος

0
αστεροειδής
Διαφήμιση

Ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος επιστρέφει στη Γη μετά από ένα μακρινό ταξίδι σε έναν μακρινό σε έναν αστεροειδή με δείγματα εδάφους και δεδομένα που θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για την προέλευση του ηλιακού συστήματος, δήλωσε ο αξιωματούχος ενός διαστημικού γραφείου.

Πολύτιμα δεδομένα έρχονται στην Γη

Το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 έφτασε περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα (180 εκατομμύρια μίλια) μακρυά από τη Γη, πριν από ένα χρόνο. Εκεί κατόρθωσε να μαζέψει υλικό από έναν αστεροειδή.

Το θωρακισμένο κάνιστρο που περιέχει το εξωγήινο υλικό θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Αυστραλίας, στης 6 Δεκέμβριου. 

Επιστήμονες στην Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής πιστεύουν ότι τα δείγματα, ειδικά εκείνα που λαμβάνονται από την επιφάνεια του αστεροειδούς, περιέχουν πολύτιμα δεδομένα που δεν επηρεάζονται από τη διαστημική ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο Makoto Yoshikawa, διευθυντής αποστολής του έργου Hayabusa2, δήλωσε ότι οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ανάλυση οργανικών υλικών στα δείγματα εδάφους του Ryugu.

«Τα οργανικά υλικά είναι οι ρίζες της ζωής στη Γη, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Ελπίζουμε να βρούμε ενδείξεις για την προέλευση της ζωής στη Γη αναλύοντας λεπτομέρειες για τα οργανικά υλικά που επέστρεψε η Hayabusa2», δήλωσε ο Yoshikawa.

Πως θα φτάσει η κάψουλα με το υλικό στη Γη

Η JAXA, η υπηρεσία διαστήματος, σχεδιάζει να ρίξει την κάψουλα που περιέχει τα δείγματα σε μια απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη περιοχή στην Αυστραλία με απόσταση 220.000 χιλιόμετρων (136.700 μίλια) από το διάστημα στη Γη, μια μεγάλη πρόκληση που απαιτεί έλεγχο ακριβείας.

Η κάψουλα, προστατευμένη από μια θερμική ασπίδα, θα μετατραπεί σε βολίδα κατά την επανεισδοχή στην ατμόσφαιρα στα 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) πάνω από το έδαφος. Σε περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) πάνω από το έδαφος, ένα αλεξίπτωτο θα ανοίξει για να προετοιμαστεί για προσγείωση, και τα σήματα του σήματος θα μεταδοθούν για να δείξουν τη θέση του.

Το προσωπικό της JAXA έχει δημιουργήσει δορυφορικά πιάτα σε διάφορες τοποθεσίες στην περιοχή προορισμού για να πιάσει τα σήματα, ενώ προετοιμάζει επίσης θαλάσσιο ραντάρ, drone και ελικόπτερα για να βοηθήσει στην αποστολή αναζήτησης και ανάκτησης.

Η αποστολή δεν τελειώνει

Για το Hayabusa2, δεν είναι το τέλος της αποστολής που ξεκίνησε το 2014. Μετά την πτώση της κάψουλας, θα επιστρέψει στο διάστημα και θα κατευθυνθεί προς έναν άλλο μακρινό μικρό αστεροειδή που ονομάζεται 1998KY26 σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 10 χρόνια.

Το Hayabusa2 άγγιξε το Ryugu δύο φορές, παρά την εξαιρετικά βραχώδη επιφάνειά του, και συνέλεξε με επιτυχία δεδομένα και δείγματα κατά τη διάρκεια των 1½ ετών αφότου έφτασε εκεί τον Ιούνιο του 2018.

Στην πρώτη προσγείωση τον Φεβρουάριο του 2019, συγκέντρωσε δείγματα επιφανειακής σκόνης. Τον Ιούλιο, συγκέντρωσε υπόγεια δείγματα από τον αστεροειδή για πρώτη φορά στην ιστορία του διαστήματος μετά την προσγείωση σε έναν κρατήρα που είχε δημιουργήσει νωρίτερα ανατινάσσοντας την επιφάνεια του αστεροειδούς.

Προσδοκία για στοιχεία που οδηγούν στο μυστήριο για την ζωή στη Γη

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπάρχουν ίχνη άνθρακα και οργανικής ύλης στα δείγματα αστεροειδούς εδάφους. Η JAXA ελπίζει να βρει στοιχεία για το πώς διανέμονται τα υλικά στο ηλιακό σύστημα και σχετίζονται με τη ζωή στη Γη.

Οι αστεροειδείς, που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, αλλά είναι πολύ μικρότεροι από τους πλανήτες, συγκαταλέγονται μεταξύ των παλαιότερων αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και επομένως, μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί πώς εξελίχθηκε η ζωή στη Γη.

Χρειάστηκε το διαστημικό σκάφος 3craft χρόνια για να φτάσει στο Ryugu, αλλά το ταξίδι στο σπίτι ήταν πολύ μικρότερο λόγω των τρεχουσών τοποθεσιών του Ryugu και της Γης.

Το Ryugu στα Ιαπωνικά σημαίνει «Dragon Palace», το όνομα ενός κάστρου σε μια ιαπωνική λαϊκή ιστορία.

Πηγή: apnews.com

Διαφήμιση