Αρχική COVID-19 Yuval Noah Harari: Η Ελλάδα «το προβληματικό παιδί που έχει γίνει πρότυπο»

Yuval Noah Harari: Η Ελλάδα «το προβληματικό παιδί που έχει γίνει πρότυπο»

0
Eλλάδα
Διαφήμιση

Ο Ισραηλινός Yuval Noah Harari, ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας, με τις καλύτερες πωλήσεις στο Ισραήλ και τεράστια βάση θαυμαστών στις ΗΠΑ, επαίνεσε τα έντεκα εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της, με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μια φανταστική δουλειά για τη συγκράτηση αυτής της επιδημίας», δήλωσε ο Χάρι σε συνέντευξή του στο CBS. «Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ποιος θα έπρεπε να οδηγήσει τον κόσμο πολιτικά, σίγουρα θα επέλεγα την Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε αμέσως τον Χαράρι «εξ ονόματος του ελληνικού λαού» στο Twitter για τα «ευγενικά του λόγια».

 

«Η Ελλάδα απασχόλησε κατά καιρούς, λόγω της οικονομικής κρίσης. Λόγω της κρίσης του ιού, ωστόσο, είναι πολύ πιο επιτυχημένη από άλλους: Το πρώην προβληματικό παιδί έχει γίνει πρότυπο. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η Ελλάδα αντέδρασε στην απειλή πολύ νωρίς – μέσω συνεπούς κοινωνικής απόστασης».

  • Στις 10 Μαρτίου, 13 ημέρες μετά την πρώτη ατομική περίπτωση λοίμωξης από κορονoϊό, ο Μητσοτάκης διέταξε να κλείσουν τα σχολεία.
  • Μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις 12 Μαρτίου, ακολούθησε απαγόρευση όλων των περιττών κινήσεων από το κοινό.
  • Ο Μητσοτάκης άφησε τη συνεχιζόμενη επικοινωνία με τον λαό σε έναν υπουργό πολιτικής άμυνας και έναν καθηγητή λοιμωξιολογίας, οι οποίοι και οι δύο εμφανίζονταν καθημερινά στην τηλεόραση και προφανώς αποπνέουν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Οι αριθμοί στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακοί

Κορονοϊός: Η Ελλάδα «το προβληματικό παιδί που έχει γίνει πρότυπο»

Οι αριθμοί της Ελλάδας είναι εντυπωσιακά χαμηλοί, ακόμα κι αν τους τοποθετήσετε σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.

  • Από κορονοϊό έχει προσβληθεί το 0,001% του πληθυσμού (10,72 εκατομμύρια).
  • Η Γερμανία, η οποία συχνά εκτιμάται ως πρότυπη χώρα, ανέρχεται στο 0,005 τοις εκατό, το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο και επομένως χειρότερο από την Ελλάδα.
  • Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 0,01% – δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το ελληνικό.
  • Το ποσοστό 0,037% της Ιταλίας, με τη σειρά του, είναι πολλές φορές υψηλότερο και δείχνει την απελπιστική κλιμάκωση εκεί.

«Γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν προσθέσετε έναν άλλο υπολογισμό: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διαιρούμενο με τον αριθμό των κατοίκων. Στις τρεις συγκριτικές χώρες υπάρχει σημαντικά υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα (ΗΠΑ: 62.869 δολάρια ΗΠΑ, Γερμανία: 47.662, Ιταλία: 34.321) από ό, τι στην Ελλάδα (20.317).

Συμπέρασμα: Ο έξυπνος χειρισμός της κρίσης του ιού δεν εξαρτάται από το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Για άλλη μια φορά ο κόσμος μαθαίνει από τη σοφία των Ελλήνων. Ακόμα και οι μικροί άνθρωποι με μικρό εισόδημα μπορούν να θέσουν πρότυπα. Με τον Έλληνα πολιτικό Δημοσθένη (384–322 π.Χ.) θα μπορούσε κανείς να προσθέσει: «Δεν είναι όλα τα μεγάλα πράγματα καλά, αλλά όλα τα καλά πράγματα είναι υπέροχα».

Με πληροφορίες από: rnd.de


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση