Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Δεν θα υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία με τον Καναδά η Ελλάδα λόγω...

Δεν θα υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία με τον Καναδά η Ελλάδα λόγω φέτας

0
Διαφήμιση

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με χώρες όπως ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, όσον αφορά στην προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασε για να εξετάσει την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού για τη βιολογική γεωργία, τη κατάσταση στην αγορά του γάλακτος, την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ και τις εξελίξεις στις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας με τον Καναδά (CETA), όσον αφορά στην προστασία της εμβληματικής ελληνικής Γεωγραφικής Ένδειξης, της φέτας, θέμα ύψιστης πολιτικής και οικονομικής σημασίας.

«Γίνεται αντιληπτό ότι είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό το κείμενο της Συμφωνίας ως έχει, είτε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, είτε κατά την επικύρωση της Συμφωνίας από το σώμα του ελληνικού κοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, σε ό,τι αφορά τη φέτα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία της ΕΕ.

Αναφορικά δε με τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδει στις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Τόνισε ότι «η αυξημένη προστασία της φέτας και άλλων σημαντικών Γεωγραφικών μας Ενδείξεων, σημαίνει σεβασμό αξιών και δείχνει τη φροντίδα μας για το εισόδημα των μικρών παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά στους νέους κανόνες για τη βιολογική γεωργία, ο υπουργός τόνισε ότι η πολιτική για την ποιότητα είναι απάντηση στην οικονομική κρίση, σαν εναλλακτική και βιώσιμη μέθοδος παραγωγής.

Η παρουσία ουσιών που δεν έχουν εγκριθεί, όπως ορισμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή στη βιολογική παραγωγή, ενώ τα αυστηρά πρότυπα παραγωγής θα πρέπει να διασφαλίζονται με αποτελεσματικούς ελέγχους, ανέφερε ο Βαγγ. Αποστόλου, σημειώνοντας ότι ο υποχρεωτικός ετήσιος επιτόπιος έλεγχος πρέπει να διατηρηθεί και ότι η κατάργησή του, άμεση ή έμμεση, υπονομεύει τον βιολογικό τομέα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά του γάλακτος, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι ο τομέας αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα στις χώρες όπου οι συνθήκες για την παραγωγή και την εμπορία είναι δυσκολότερες, όπως η Ελλάδα.

Υποστήριξε ότι για την εξισορρόπηση της αγοράς και τη διατήρηση της παραγωγής σε όλες τις περιφέρειες, χρειάζεται να εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας μηχανισμός επίβλεψης της αγοράς και ένας κώδικας δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις.

Θα πρέπει να καθιερωθούν συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους σε όλη την τροφική αλυσίδα, ενώ η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς, ανέφερε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την απλούστευση και την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται απλούστευση όχι μόνο των διαδικασιών, αλλά και των ίδιων των πολιτικών.

Διαφήμιση