Αρχική Special Topics World Cheese Awards 2023: 10+1 ελληνικά τυριά σε παγκόσμιες θέσεις (Βίντεο)

World Cheese Awards 2023: 10+1 ελληνικά τυριά σε παγκόσμιες θέσεις (Βίντεο)

Τα ελληνικά τυριά ξεχώρισαν στον 35ο διεθνή διαγωνισμό World Cheese Awards 2023 και κέρδισαν συνολικά 11 βραβεία που αναδεικνύουν 11 μοναδικά τυριά αντίστοιχων  εταιρειών που κέρδισαν τις εντυπώσεις και …κατέκτησαν τους 260 κριτές!

0
World Cheese Awards 2023 b
Διαφήμιση

Τα ελληνικά τυριά κέρδισαν τις εντυπώσεις  στον 35ο διεθνή διαγωνισμό World Cheese Awards 2023 την κορυφαία διαδικασία γευσιγνωσίας και βαθμολόγησης τυριών στον κόσμο! Κατέκτησαν συνολικά 11 βραβεία που αναδεικνύουν 11 μοναδικά τυριά  ελληνικών εταιρειών που …κατέκτησαν 260 διεθνείς κριτές!

Σύνταξη:ecozen.gr

Nidelven Blå: το καλύτερο τυρί στον κόσμο!

Το νορβηγικό τυρί Nidelven Blå, κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο στον  παγκόσμιο διαγωνισμό World Cheese Awards 2023.  Καλύτερο ελληνικό τυρί αναδείχθηκε το λευκό τυρί Truffeta της θεσσαλικής Κίσσας που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και ψήγματα καλοκαιρινής μαύρης τρούφας.

Το καλύτερο τυρί στον κόσμο
Maren και Ole Gangstadt είναι οι δημιουργοί του Nidelven Blå που αναδείχτηκε ως το καλύτερο τυρί στον κόσμο!

Το Nidelven Blå, ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Τυριού. Είναι ένα μαλακό μπλε τυρί που παρασκευάζεται από αγρότες τρίτης γενιάς, την  Maren και τον σύζυγό της Ole Gangstadt στο Gangstadt Gårdsysteri, δύο ώρες μακριά από το Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας  Η 35η διοργάνωση του μοναδικού διαγωνισμού μόνο για τυριά στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1988, πραγματοποιήθηκε στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.

Συνολικά, 4.502 τυριά από  43 χώρες σε 5 ηπείρους κρίθηκαν και δοκιμάστηκαν από περισσότερους από 260 διεθνείς κριτές. Η Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα και υψηλή βαθμολογία από τους κριτές. Συνολικά 11 ελληνικά τυριά εξασφάλισαν θέσεις στις κορυφαίες παγκοσμίως και κέρδισαν διακρίσεις, όπως για παράδειγμα το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο.

Τα καλύτερα ελληνικά τυριά

τυρί τρουφέτα χρυσο βραβείο

Το ελληνικό τυρί με την ονομασία Truffeta κατέκτησε τους κριτές!  Αυτό το ξεχωριστό  προϊόν έγινε το μοναδικό ελληνικό τυρί που τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό World Cheese Awards
Αυτό το τυρί είναι ένα αρμονικό μείγμα ελληνικού παστεριωμένου πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, εμποτισμένο με τις πικρές γεύσεις της καλοκαιρινής τρούφας. Τα ξεχωριστά αρώματα της τρούφας συνυπάρχουν άψογα με τα φυσικά, λεπτά αρώματα και τη δροσιστική οξύτητα της φέτας, δημιουργώντας μια μοναδική οργανοληπτική εμπειρία που δικαίως αποθεώθηκε στον διαγωνισμό.

Τέσσερα ελληνικά τυριά έλαβαν ασημένια βραβεία. Ανάμεσά τους είναι το OLYMPUS Feta Cheese P.D.O. από την Ελληνικές Γαλακτοβιομηχανίες Α.Ε., το Doukidis Feta Cheese P.D.O. από την Doukidis I. & Sons Co, το Simply Better Greek Barrel Aged Feta από την Horgan’s Delicatessen Supplies Ltd, και ένα άλλο έδεσμα-Κουρέλλας Says Ταρτουφέτα με τρούφα από την Κουρέλλας Α.Ε.

Διαγωνισμός τυρια Νορβηγία

Όσον αφορά τα χάλκινα βραβεία, αυτή η κατηγορία αποδείχθηκε η πιο γόνιμη για τους Έλληνες παραγωγούς. Η κριτική επιτροπή επέλεξε έξι ελληνικά τυριά ως χάλκινους νικητές. Το τυρί EPIROS Βιολογική Φέτα P.D.O. της Optima ΑΕ, το τυρί Kourellas Says Κλασικό Ανεβάτο P.D.O. από πρόβειο γάλα και το τυρί GRAVIERA SHEEP AND GOAT MILK της BAZIOTAKIS BROS & CO “ARCADIA DAIRY” έλαβαν τα επάξια βραβεία τους. Επιπλέον, χάλκινο βραβείο πήραν  το Κεφαλάκι Κορυφών από την Τύρια Κορυφών, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ από την GREEK FAMILY FARM S.A. και το τυρί Δουκίδης από αγελαδινό γάλα από την εταιρεία Δουκίδης Ι. & Υιοί ΣΙΑ ΟΕ.

Όπως συνηθίζεται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αρχικά προκρίθηκαν 16 τυριά που συγκέντρωσαν την πιο υψηλή βαθμολογία και βραβεύτηκαν το καθένα τους με Gold από τις εξής χώρες: Αγγλία (3 τυριά), Ιταλία (3), Ολλανδία (2), Ελβετία (2), Γερμανία (2) από τον ίδιο μάλιστα τυροκόμο) και από ένα από τις Ινδία, Αυστρία, Βέλγιο και Νορβηγία (ο νικητής).

Στη συνέχεια 16 κριτές (ο κάθε ένας από αυτούς είναι ο ‘πρεσβευτής’ του κάθε προϊόντος), ψήφισαν για το καλύτερο τυρί του κόσμου το οποίο φέτος είναι το Nidelven Blå.

Αυτά περιελάμβαναν μερικούς από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες στη βιομηχανία τυριών, καθώς και δημοσιογράφους τροφίμων, έμπορους  λιανικής και ειδικούς σε άλλες κατηγορίες τροφίμων. Σε ότι τα τυριά αξιολογήθηκαν με αυστηρότητα και στρογγυλοποίηση.

Το χειροποίητο τυρί με μπλε μούχλα αγελαδινού γάλακτος, το οποίο παλαιώνει για έξι έως εννέα μήνες, είναι ήδη το τυρί με τις μεγαλύτερες πωλήσεις – εν μέρει, χάρη στις επιτυχίες του στα προηγούμενα World Cheese Awards: κέρδισε το καλύτερο νορβηγικό τυρί το 2019 και ένα Super Gold το 2020.

Διαφήμιση