Αρχική Special Topics Βέλος: Οργισμένες αντιδράσεις για το ρήγμα στο ιστορικό αντιτορπιλικό (Βίντεο)

Βέλος: Οργισμένες αντιδράσεις για το ρήγμα στο ιστορικό αντιτορπιλικό (Βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το ρήγμα που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος από τα μανιασμένα κύματα που σάρωσαν για πολλές ώρες τον Θερμαϊκό το Σάββατο 18/11. Ποιοι ζητούν την επιστροφή του πλοίου-μουσείου  στο πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο παλαιό Φάληρο.

0
Βέλος ρήγμα
Διαφήμιση

Το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος πληγώθηκε από τα μανιασμένα κύματα στον Θερμαϊκό όπου είναι αγκυροβολημένο και το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σχετικά με την έκθεση του πλοίου στον κίνδυνο να βυθιστεί!

Σύνταξη: ecozen.gr

Από το πρωί του Σαββάτου 18/11 σήμανε συναγερμός για το πλήρωμα του ιστορικού αντιτορπιλικού καθώς τα μανιασμένα κύματα αποτέλεσαν σημαντική απειλή ακόμη και για πιθανή βύθισή του!

Για τον λόγο αυτό στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έσπευσε ρυμουλκό σκάφος, ωστόσο το Βέλος υπέστη σοβαρές ζημιές στη πρύμνη καθώς επί ώρες θαλασσοδερνόταν! Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία, είχαν προκληθεί και πάλι φθορές λόγω των ισχυρών ανέμων!

Αναβρασμός στο twitter για όσους δεν προστάτεψαν το Βέλος

Με αφορμή το ρήγμα στο Βέλος και τις ενδεχόμενες ευθύνες που απορρέουν για όσους δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του ιστορικού αντιτορπιλικού υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις στα social media. Στο twitter (X) υπήρξαν αναρτήσεις με τις σεκταριστικές φωτογραφίες από το ρήγμα  στη πρύμνη του Βέλους . Ανάμεσα σε αυτές υπήρξε και ανάρτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

 

Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχη κατάσταση είχε βρεθεί το «Βέλος» λόγω κακοκαιρίας τον περασμένο Μάρτιο (28/03/2023).

Ο ΣΦΕΑ ζητεί την επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη θέση του

Την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια και την ακεραιότητα του αντιτορπιλικού «Βέλος» εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «γιατί εκώφευσε  στα επανειλημμένα διαβήματά μας – και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών – που προειδοποιούσαν ότι ‘η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής». Ο Σύνδεσμος ζητεί την επιστροφή του πλοίου-μουσείου στην προβλεπόμενη θέση του, στο πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο παλαιό Φάληρο, ώστε να γίνει και ο εορτασμός των 50 χρονών από την «Ανταρσία του Βέλους» εναντίον της χούντας, στις  25/5/1973.

Βέλος αντιτορπιλικό
Αντιτορπιλικό Βέλος: Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 έπλευσε για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επισκευαστεί και να συντηρηθεί. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 αγκυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη και είναι επισκέψιμο στο κοινό ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.[1] Στις 28 Μαρτίου 2023 και στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, συνθήκες έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσαν στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν στην πρόκληση σημαντικών ζημιών στο αντιτορπιλικό. ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Η ιστορία του αντιτορπιλικού

    • Στις 3 Ιουνίου 1942 καθελκύστηκε στα ναυπηγεία USA Boston Navy Yard και στις 18 Μαΐου 1943 μπήκε σε υπηρεσία.
    • Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach.
    • Στις 16 Ιουλίου 1959 παρελήφθη στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α. ως στρατιωτική βοήθεια και με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη κατέπλευσε στην Ελλάδα.
    • Στις 25 Μαΐου του 1973, με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας.
    • Στις 26 Μαρτίου 1991 παροπλίσθηκε.
    • Το 1994 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο.
    • Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση της Σαλαμίνας για επισκευή και ανάπλασή του σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο.
    • Στις 26 Ιουνίου 2002 αγκυροβόλησε στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο Μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα.
    • Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 έπλευσε για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επισκευαστεί και να συντηρηθεί.
    • Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 αγκυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη και είναι επισκέψιμο στο κοινό.
Διαφήμιση