Αρχική Υγεία - Διατροφή Αυτές είναι οι βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτές είναι οι βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

0
diana polekhina v0ZjnfxnP60 unsplash
Διαφήμιση

Η σωστή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού είναι σημαντική για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων, όπως λοιμώξεων, καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων, συνδρόμων κόπωσης.

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η αποχή από το κάπνισμα, η αποφυγή της καθιστικής ζωής, ο επαρκής ύπνος, η βέλτιστη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και η μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στον υγιή οργανισμό και που συχνά απουσιάζουν λόγω χρόνιων νοσημάτων κακής διατροφής ή παραγόντων καθημερινότητας είναι:

Βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία, κόπωση, σύγχυση, απώλεια μνήμης, αστάθεια, αλλοιώσεις λαιμού και γλώσσας, υπερμελάγχρωση, κίτρινη ή λευκή χρώση δέρματος, διάρροια, γλωσσίτιδα, λευκοπενία, πονοκέφαλο, ανωμαλίες βάδισης, οσφρητική ανεπάρκεια, περιφερική νευροπάθεια. Ασθενείς που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ανεπάρκειας της βιταμίνης είναι οι πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, εκτομή ειλεού, λοίμωξη από ταινία, ατροφική γαστρίτιδα, σύνδρομο μεταγαστρεκτομής, οι αλκοολικοί, οι αυστηρώς χορτοφάγοι, οι χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολείς αντλίας πρωτονίων), οι ηλικιωμένοι.

Βιταμίνη Β6

Η έλλειψη της βιταμίνης συνδέεται με αναιμία, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, σύγχυση, μειωμένη ανοσία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια πυριδοξίνης είναι οι νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί, οι πάσχοντες από αυτοάνοσες εντερικές ή φλεγμονώδεις νόσους  όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι πάσχοντες από δυσαπορρόφηση, υποθυρεοειδιμό, οι διαβητικοί, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. οιστρογόνα). Καλές πηγές πυριδοξίνης είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια shitake.

Βιταμίνη Β9 ή Φυλλικό οξύ.

Τα συμπτώματα της έλλειψης φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν αναιμία, κόπωση, πληγές στόματος γλώσσας,  αίσθημα παλμών , δύσπνοια , αλλοιώσεις δέρματος διάρροια, κατάθλιψη, σύγχυση, γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη φυλλικού οξέος είναι οι κρεοφάγοι, οι πάσχοντες από δυσαπορρόφηση, οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι ασθενείς με  κοιλιοκάκη, οι πάσχοντες από  γενετικές διαταραχές που μειώνουν τα επίπεδα φυλλικού οξέος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. φαινυτοΐνη, σουλφασαλαζίνη), οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι.

Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.

Βιταμίνη C.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο: Κόπωση κακουχία, φλεγμονή των ούλων,  πετέχειες, εκχυμώσεις, πορφύρα, πόνο στις αρθρώσεις, κακή επούλωση πληγών, υπερκεράτωση κατάθλιψη πρήξιμο, αιμορραγία ούλων αδύναμα δόντια, διαταραχές γονιμότητας, αναιμία, φλεγμονές.

Ομάδες που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι οι καπνιστές τα βρέφη που τρέφονται με γάλα εβαπορέ ή βραστό αγελαδινό γάλα, τα άτομα που κάνουν μονομερείς δίαιτες, οι ηλικιωμένοι, οι αλκοολικοί, οι πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. καρκινώματα,  νεφρική νόσος τελικού σταδίου, δυσαπορρόφηση)

Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου: Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D , η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D. Οι τροφικές πηγές της βιταμίνης  D όπως ιχθυέλαια, μανιτάρια, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τον ήλιο. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει οστεοπόρωση, μυοσκελετική αδυναμία, παιδική ραχίτιδα, οστεομαλακία, μειωμένη αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Η κατασκευή των πολυκατοικιών, η τηλεργασία, ο χαρακτήρας των σύγχρονων επαγγελμάτων, έχουν ως αποτέλεσμα η έλλειψη βιταμίνης D να είναι διαδεδομένη σήμερα. Οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι κατά τη νύχτα, οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα, οι παχύσαρκοι, οι πάσχοντες από νεφρική νόσο, ηπατική ανεπάρκεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, κοιλιοκάκη, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, οι λήπτες φαρμάκων που αλλοιώνουν το  μεταβολισμό της βιταμίνης D ευρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης D.

Η τεχνητή χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρωμάτων, δεν ενδείκνυται εάν δεν υπάρχει βέλτιστη ιατρική παρακολούθηση, λόγω κινδύνου τοξικής άθροισης.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 

 

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook
Twitter
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Διαφήμιση