Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Υψηλός παγκόσμιος κίνδυνος λόγω Όμικρον

ΠΟΥ: Υψηλός παγκόσμιος κίνδυνος λόγω Όμικρον

0
Κορονοϊός COVID-19: Δωρεά 650.000 ευρώ από το Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών», προσθέτει ο ΠΟΥ, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

«Η ταχεία αύξηση πιθανόν οφείλεται στον συνδυασμό της απώλειας της ανοσίας και της εγγενούς αύξησης της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον», εξηγεί στη συνέχεια ο Οργανισμός.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τη μείωση κατά 29% της επίπτωσης στη Νότια Αφρική, τη χώρα που ταυτοποίησε και ενημέρωσε πρώτη για την παραλλαγή αυτή τον Οργανισμό την 24η Νοεμβρίου.

Ο ΠΟΥ σημειώνει πως τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία –όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης μολύνσεων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό– αφήνουν να εννοηθεί η μείωση του κινδύνου να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση μόλυνσης από την Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί η βαρύτητα της Όμικρον ως προς τους κλινικούς δείκτες, ιδίως τη χρήση οξυγόνου, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Και επίσης, ο τρόπος που η βαρύτητα της ασθένειας μπορεί να επηρεάζεται από προηγούμενη μόλυνση ή από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%.

«Αυτό αναλογεί σε λίγες λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», συνοψίζει ο ΠΟΥ. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Οικονόμου: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά

«Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουάριου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές.

Ο κ. Τζανάκης μιλάει για την έξαρση των κρουσμάτων

Για την δραματική έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ έκανε και δραματικές εκτιμήσεις για το μέλλον.

Όπως ανέφερε αρχικά ο καθηγητής στο Mega, θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.

«Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων»

Με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.

«Αυτή η λοίμωξη είναι αεογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικό κίνδυνο»

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα, Συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. , εδώ και αρκετές ημέρες 10.000 αστυνομικοί πανελλαδικά έχουν βγει στους δρόμους για να κάνουν ελέγχους, ενώ όπου εντοπίζονται παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Εκείνο που του προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν κλείσει η εστίαση τότε θα φουντώσουν τα κορωνοπάρτι.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα».

Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα. Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδόσει τον ιό. Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.

Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ζητάει ο κ. Καπραβέλος

Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έθεσε σήμερα, Τετάρτη, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

«H υποχρεωτικότα του εμβολιασμού θα μας σώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», επισημαίνοντας ότι η επέκταση θα μπορούσε να γίνει και ηλικιακά αλλά και σε κατηγορίες.

«Το να κλείσουμε τα σχολεία και την οικονομία είναι παράπλευρες απώλειες», πρόσθεσε. Υποστήριξε ότι άλλες χώρες δεν ανησυχούν γιατί έχουν δημιουργήσει αυτό το μαξιλάρι, ειδικά της τρίτης δόσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να επεκταθεί ο εμβολιασμός.

Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει κάνεναν εφησυχασμό, τόνισε ακόμη, επισημαίνοντας την ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι «ο επόμενος ασθενής στο “Παπανικολάου” θα διασωληνωθεί στο διάδρομο και ο επόμενος στο parking του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, αυτό που νοιάζει είναι πώς θα μεταφραστεί αυτό το τσουνάμι σε νοσηρότητα.

Παράλληλα χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «παροδικά, που συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή θα υπάρξει μια ανακοπή στην πανδημία, αλλά θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο με την επόμενη μετάλλαξη».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

 

Διαφήμιση