Αρχική Ευζωία Κέρκυρα: Ψηφιακή περιήγηση με ολογράμματα-Νέα δωρεάν εφαρμογή

Κέρκυρα: Ψηφιακή περιήγηση με ολογράμματα-Νέα δωρεάν εφαρμογή

0
mouroni ologramma1639138468
Ολόγραμμα Εικόνα: enimerosi.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα καινοτόμο έργο για την ανάδειξη της τουριστικής αξίας της Κέρκυρας είναι πλέον διαθέσιμο για το κοινό. Πρόκειται για τον Ψηφιακό Οδηγό Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων. Ο ψηφιακός οδηγός παρουσιάστηκε από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (INARTS) του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» και αναμένεται να προσθέσει αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ο ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης θα παρέχει χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας, αποκαλύπτοντας περισσότερα από 80 σημεία ενδιαφέροντος.

Η καινοτόμος εφαρμογή, θα διατίθεται δωρεάν για τα επόμενα 10 χρόνια σε όλες τις ομάδες χρηστών (επισκέπτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες τουρισμού, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

Λίγα λόγια από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης, «η διαμεσική αφήγηση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως η  μοντελοποίηση και προβολή του περιεχομένου με ολογραμματικές πυραμίδες, συμβάλλουν σημαντικά στη γνωριμία του επισκέπτη με το περιεχόμενο των μνημείων.

Η αξιοποίηση του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών με την επισκόπηση του μνημείου μέσω βίντεο 360 μοιρών ενισχύει τη χωρική κατανόηση της θέσης του χρήστη, ενώ η σύνδεση σημείων μέσω θεματικών διαδρομών και οι εκτεταμένες δυνατότητες προσβασιμότητας που παρέχονται επιτρέπουν στον χρήστη να μπορεί να εξερευνήσει κρυφές πτυχές και να εντοπίσει τα στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο της UNESCO στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά ακόμη και όταν ο επισκέπτης βρίσκεται δίπλα στο σημείο ενδιαφέροντος».

maitland ologramma1639138467
Ολόγραμμα
Εικόνα: enimerosi.gr

Ποιες ομάδες χρηστών αφορά

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει υλοποιηθεί με γνώμονα τις ανάγκες σημαντικών ομάδων χρηστών όπως:

  • Ξεναγοί που δραστηριοποιούνται στο μνημείο, καθώς αποτελούν βασική ομάδα χρηστών του συστήματος, του οποίου ρόλος είναι να συμπληρώνει την εμπειρία της ξενάγησης, να «τηλεμεταφέρει» τους επισκέπτες σε μη προσβάσιμα σημεία προσφέροντάς  τους λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι ορατές ακόμη και κατά τη φυσική επίσκεψη.

Σε δήλωσή του, ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αθανάσιος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στη σημασία της ξενάγησης σε σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής έρευνας και πώς τα νέα εργαλεία ενισχύουν την πρόσβαση στην ιστορική πληροφορία.

  • Ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ως ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής  σε επίπεδο ανάδειξης και προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μπάμπης Βούλγαρης, επέστησε την προσοχή για την ανάγκη γενίκευσης της προτεινόμενης μεθοδολογίας και την εφαρμογή της για την αποτελεσματικότερη προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

  • Αρχές Διαχείρισης που μέσω της αξιοποίησης των μεταδεδομένων που συλλέγονται από το σύστημα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τις ανάγκες μελέτης και αποκατάστασης του μνημείου
  • Φορείς μελέτης, συντήρησης και ανάδειξης οι οποίοι διαθέτουν ένα νέο εργαλείο αποτύπωσης.

Επιπρόσθετα δίνονται πληροφορίες για το επίπεδο προσβασιμότητας του επισκέπτη στο εκάστοτε μνημείο ενδιαφέροντος, οι οποίες αφενός εντοπίζουν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης αφετέρου προσφέρουν ενημερωτική υποστήριξη σε άτομα με περιορισμένες δυνατότητες προσβασιμότητας στο περιεχόμενο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, enimerosi.gr

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΥ: Υψηλός παγκόσμιος κίνδυνος λόγω Όμικρον
Επόμενο άρθροΥΠΕΝ: Αίτηση χρηματοδότησης για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών»