Αρχική COVID-19 Pfizer: Χάπι κατά 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων

Pfizer: Χάπι κατά 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων

0
Pfizer
Η Pfizer ενδιαφέρθηκε αμέσως να εξασφαλίσει την εφαρμογή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της πρώτης παγκόσμιας έγκρισης του χαπιού της Merck κατά του κορονοϊού, έρχεται η ανακοίνωση της Pfizer για θετικά αποτελέσματα από αντίστοιχο σκεύασμα της.

Το χάπι της Pfizer είναι «άκρως αποτελεσματικό» στην πρόληψη της σοβαρής νόσου μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου που ξεκίνησαν τη φαρμακευτική αγωγή αφότου εκδήλωσαν συμπτώματα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία.

Η κλινική δοκιμή Φάσης 2/3 σε 1.200 εθελοντές έδειξε ότι το χάπι, το οποίο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Paxlovid, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου εφόσον χορηγηθεί τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η Pfizer μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το συντομότερο δυνατόν».

Αναλυτικά, από τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, προέκυψε ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων του κορονοϊού. Ενώ, καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

Πως λειτουργεί

Το φάρμακο της Pfizer, που ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεάσης, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός προκειμένου να πολλαπλασιαστεί. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων, όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

Από την άλλη, η μολνουπιραβίρη έχει έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού. Η Merck έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις αρχές της Βρετανίας, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

«Είδαμε ότι είχαμε πράγματι υψηλή αποτελεσματικότητα, αν και ήταν πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων από τον ασθενή…οι άνθρωποι μπορεί να περιμένουν μερικές ημέρες προτού κάνουν τεστ ή κάτι, και αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να φροντίσουμε ανθρώπους και να δώσουμε πραγματικά ένα όφελος από την οπτική της δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Reuters η Αναλιέζα Άντερσον, επικεφαλής του προγράμματος της Pfizer.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση