Αρχική Υγεία - Διατροφή Διακοπές 2021 και διάρροια του ταξιδιώτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Διακοπές 2021 και διάρροια του ταξιδιώτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

0
ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΑΞΙΔΙ
Εικόνα: UNSPLASH/Jed Owen
Διαφήμιση

Της ιατρού-ειδικής παθολόγου, δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη*

Ένας βαρύς χειμώνας, που έγινε βαρύτερος λόγω του κορονοϊού πέρασε. Πολλοί άνθρωποι νοιώθουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την ανάγκη να εκτονωθούν, να «φορτίσουν μπαταρίες» και οι καλοκαιρινές διακοπές με τις εκδρομικές αποδράσεις αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία. Ωστόσο η διάρροια, ένα κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται με τα ταξίδια, κινδυνεύει να μειώσει δραστικά την ποιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Το πρόβλημα προσβάλλει 30% έως 70% των ταξιδιωτών, ανάλογα με τον προορισμό του ταξιδιού. Με τον όρο διάρροια καλούμε το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συχνότητας ή της μαλακότητας των κοπράνων (υδαρείς κενώσεις).

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Φούσκωμα
  • Κοιλιακός πόνο ή κράμπες
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Πυρετό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα.

Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι ο Staphylococcus , ο Bacillus cereus το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Escherichia coli , η Salmonella spp η Aeromonas spp., το Bacteroides fragilis ο νοροϊός, ο ροταϊός και ο αστροϊός, η Giardia, η Entamoeba histolytica το Cryptosporidium κ.α. Ο χρόνος επώασης, η στιγμή της εκδήλωσης της νόσου μετά από την έκθεση ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι στο Staphylococcus aureus είναι γενικώς μία με οκτώ ώρες, ορισμένα όμως παθογόνα μπορεί να έχουν μακρύ χρόνο επώασης, όπως ορισμένα στελέχη Campylobacter Salmonella Aeromonas, στα οποία ο χρόνος επώασης εκτείνεται στις ένδεκα ημέρες.

Χώρες με θερμό κλίμα, κακή αποκομιδή σκουπιδιών, κακά συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης μυγών και εντόμων με επικίνδυνα παθογόνα, τα οποία στη συνέχεια επικάθονται σε τρόφιμα. Η ανεπαρκής ηλεκτρική ισχύς μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία ψύξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλή αποθήκευση τροφίμων. Η έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση τροφίμων ή ποτών που παρασκευάζονται με βάση το νερό και η ανεπαρκής παροχή νερού σε πλημμελή  καθαρισμό χεριών, επιφανειών,  σκευών και τροφίμων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση σε αρκετές χώρες συνδέεται με πλημμελή χρήση σαπουνιού σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η κατάσταση μπορεί να απειλήσει την ζωή όταν τα παθογόνα είναι ισχυρά ή ο οργανισμός εξασθενημένος.

Πρόληψη

Κατά τα ταξίδια σας βεβαιωθείτε ότι:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο νερό που έχει βράσει ή νερό από σωστό παροχετευτικό δίκτυο ή εμφιαλωμένο για να πιείτε, να παρασκευάσετε καφέ ή τσάι, να πλύνετε τα δόντια σας, να πλύνετε πρόσωπο ή χέρια, να πλύνετε φρούτα λαχανικά σκεύη. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.
  • Μην τρώτε ωμά φρούτα και λαχανικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προιόντα, ωμά κρεατικά ή οστρακοειδή, καρυκεύματα που παραμένουν επί ώρες στο τραπέζι, όπως κέτσαπ, μουστάρδα ή σάλτσες
  • Μην τρώτε φαγητό από άγνωστες πηγές
  • Μην βάζετε πάγο σε ποτά
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο εμφιαλωμένα, σφραγισμένα ποτά
  • Χρησιμοποιήστε καλαμάκια μιας χρήσης αντί να πίνετε απευθείας από ποτήρια ή φλιτζάνια
  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας κατά τα ταξίδια με υγρό σαπούνι. Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα.
  • Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥70% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.
  • Μην καταναλώνετε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές.
  • Να ξεφλουδίζετε τα φρούτα και να μην τα καταναλώνετε αναποφλοίωτα

Κατά την διάρκεια της προσβολής συνιστάται επαρκής ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Ο ζωμός κότας και λαχανικών, ο οποίος έχει παρασκευαστεί με υψηλής ποιότητας νερό και έχει βράσει επαρκώς είναι καλές επιλογές κατά την διάρκεια της νόσου. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη επί έντονων ή παρατεινόμενων συμπτωμάτων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

*Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com           http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση