Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Τι ισχύει τελικά για την απώλεια γεύσης και οσμής

Κορονοϊός: Τι ισχύει τελικά για την απώλεια γεύσης και οσμής

Της Ιατρού - Ειδικής Παθολόγου, Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

0
Αισθήσεις, Γεύση, Όσφρηση
Διαφήμιση

Ο νέος κορονοϊός, sars-cov-2 απασχολεί σημαντικά τις ανθρώπινες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Στην τυπική του μορφή, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό.

Περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, πόνους στους μυς ή στο σώμα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο, διάρροια, παραγωγή πτυέλων, προκάρδιο άλγος.

Η απώλεια γεύσης ή οσμής εμφανίζονται σε αρκετούς ασθενείς και ενίοτε, αποτελούν τα μόνα συμπτώματα που διαφοροποιούν χαρακτηριστικά τον κορονοιό από άλλες κοινές ιώσεις.  

Η απώλεια γεύσης ή όσφρησης μπορεί να διαρκεί επί εβδομάδες μετά την ανάρρωση, προκαλώντας πολλές φορές φόβο, άγχος και κατάθλιψη στους πάσχοντες λόγω υποβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης-γεύσης δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη όταν ο πάσχων τρώει ακούσια χαλασμένα τρόφιμα ή αδυνατεί να αντιληφθεί τον καπνό που εκπέμπει ένα χαλασμένο θερμαντικό σώμα που είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρικό ρεύμα.

Όσο πιο εκτεταμένη είναι η αλλοίωση της γευστικής και οσφρητικής λειτουργίας κατά την οξεία έναρξη της νόσου, τόσο πιο χαμηλή είναι η πιθανότητα ταχείας αποδρομής της αλλοίωσης.

Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των πασχόντων ανακάμπτει μετά την πάροδο μηνός από την έναρξη των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων.

Η απώλεια των αισθήσεων της γεύσης και της μυρωδιάς δεν είναι ασυνήθιστη σε μια ιογενή λοίμωξη, λόγω της φλεγμονής και της απόφραξης της μύτης και των κόλπων του προσώπου.

Τι διαφορετικό συμβαίνει στην περίπτωση της covid-19

κορονοϊόςΩστόσο, στην περίπτωση της covid-19, η παθογένεση δεν συνδέεται μόνο με τη συμφόρηση των βλεννογόνων, αλλά και με την άμεση προσβολή του βλεννογόνου και των αισθητηρίων νευρώνων από τον ιό.

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν αγευσία ή ανοσμία χωρίς μπούκωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός δεν καταστρέφει μόνιμα τα γευστικά ή οσφρητικά νευρικά κυκλώματα. Η ανάκτηση της αλλαγμένης αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης στους ασθενείς με  covid 19 συχνά γίνεται ανεξάρτητα από την βελτίωση της μπλοκαρισμένης μύτης. 

Τι μπορείτε να κάνετε

Φρούτα, τροφέςΗ ιατρική εξέταση, αξιολόγηση, ο αποκλεισμός άλλων συνοδών παθήσεων (π.χ. ισχαιμία εγκεφάλου, αλλεργική ρινίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα) και η χορήγηση ειδικής θεραπείας είναι απαραίτητα  όταν τα συμπτώματα επιμένουν.

Γενικά μέτρα που πρέπει να λάβετε είναι:

  • Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού για να βοηθήσετε την επαρκή εφύγρανση των βλεννογόνων σας
  • Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και γεύματα που μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο τα ευαίσθητα κύτταρα του γευστικού σας επιθηλίου
  • Μειώστε όσο μπορείτε φαινόμενα γαστοοισοφαγικής παλινδρόμησης, που ενδέχεται να αλλοιώσει τον ρινοφαρυγγικό σας βλεννογόνο. Μασάτε καλά την τροφή σας. Αποφύγετε την κατάχρηση άλατος, ερεθιστικά βαριά μπαχαρικά και λιπαρά γεύματα. Aποφύγετε κάπνισμα και αλκοόλ Φροντίστε ώστε μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας σας και του ύπνου να μεσολαβούν δύο-τρεις ώρες. Πείτε όχι στα νυχτερινά γεύματα
  • Εξασφαλίστε ότι η καθημερινότητά σας έχει επαρκή ποσότητα λευκωμάτων βιταμίνης D, φυλλικού οξέος, φεριτίνης βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου που συντελούν στην ακεραιότητα του οσφρητικού και γευστικού βλεννογόνου. Η έκθεση σε ηλιακό φως επί μισή ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας (αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες) ανατροφοδοτεί τις αποθήκες σας με βιταμίνη D.
  • Υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή, εμπλουτίστε την διατροφή σας με ολικής άλεσης δημητριακά όσπρια φρούτα λαχανικά ξηρούς καρπούς υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Ανάλογα με την περίπτωσή σας και μετά από ιατρική εξέταση θα σας δοθούν εξατομικευμένα διατροφικά θεραπευτικά προγράμματα 
  • Φροντίστε για την επάρκεια και ποιότητα του ύπνου σας. Σημαντικά για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ύπνου είναι η αποφυγή ερεθισμάτων που προκαλούν stress, η συστηματική άσκηση, η ελάττωση της έκθεσης στο μπλε φως computer κινητών τηλεφώνων και άλλων οθονών, η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον συσκότισης ή τεχνητού φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας το σταθερό ωράριο ύπνου 
  • Αποφύγετε ερεθιστικές ουσίες όπως σκόνη καυσαέρια αλλά επιδιώξτε την έκθεση σε ήπιες φυσικές μυρωδιές εφόσον δεν έχετε αντίστοιχες δυσανεξίες ή αλλεργίες (μυρωδιά λεμονανθών)

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

 

Διαφήμιση