Αρχική Διάστημα Την Κυριακή αναμένονται τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου στη Γη

Την Κυριακή αναμένονται τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου στη Γη

0
κινεζικός πύραυλος
Εικόνα: China Daily

Τα απομεινάρια του Long March 5B, του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας που εκτοξεύτηκε την Μ. Πέμπτη αναμένεται να βυθιστούν στην ατμόσφαιρα αργά το Σάββατο ή νωρίς την Κυριακή, όπως ανέφερε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με επίκεντρο το διάστημα.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τα περισσότερα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Από την πλευρά τους οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτό που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το Long March 5B σε τροχιά

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Long March 5B – του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

Πότε εκτιμάται η επανείσοδος

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως η πρόβλεψη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Ωστόσο σε μήνυμα που ανάρτησε χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης Aerospace Corporation ανακοίνωσε πως η τελευταία πρόβλεψή του για την επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι για τις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος οκτώ ωρών νωρίτερα ή αργότερα.

Τέλος, όπως αναφέρει το Aerospace Corporation, το σημείο όπου ο πύραυλος θα εισέλθει και πάλι στην ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο επισημαίνεται πως η είσοδός του μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος διαδρομών που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του πλανήτη.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here