Αρχική Special Topics Ανεξέλεγκτος κινεζικός πύραυλος σε τροχιά πτώσης προς τη Γη

Ανεξέλεγκτος κινεζικός πύραυλος σε τροχιά πτώσης προς τη Γη

0
LongMarch5B
Credit: Στιγμιότυπο από βίντεο του CCTV κατά την απογείωση του Long March 5B στις 29 Απριλίου/ Επεξεργασία Andrew Jones, spacenews.com
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εκτός ελέγχου βρίσκεται για ακόμη μια μέρα ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B, που εκτόξευσε η Κίνα τη Μ. Πέμπτη στα πλαίσια δοκιμών για το νέο της διαστημικό σταθμό και άγνωστο παραμένει το αν θα προκαλέσει καταστροφές όταν επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης που υπολογίζεται στις 8 Μαΐου.

Ειδικότερα, ο πύραυλος βάρους 21 τόνων, εκτοξεύθηκε από το διαστημικό σταθμό στη νήσο Χανάαν, μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και χωρίς να έχει κανένας τον έλεγχό του, θα “πέσει” πίσω στη Γη, γύρω στις 8 Μαΐου.

Ωστόσο, κατά την είσοδό του, δε μπορεί να εκτιμηθεί πόσα τμήματά του δε θα διαλυθούν στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την πιθανότητα να πέσουν σε κατοικημένη περιοχή και να προκαλέσουν ζημιές.

Αν και δίνεται μεγαλύτερη πιθανότητα να πέσει σε ωκεανό, παρόλα αυτά την τελευταία φορά που η Κίνα έφτιαξε δικό της πύραυλο, τμήματά του έπεσαν και σε κτήρια στην Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με φυσικό του Χάρβαρντ που μίλησε στην The Guardian.

Η Αμερική επιβεβαιώνει πως το σημείο επανεισόδου είναι άγνωστο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πάντως δήλωσε ότι παρακολουθεί τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B που είναι εκτός ελέγχου.

“Η Αμερικανική Διαστημική Διοίκηση γνωρίζει και παρακολουθεί τη θέση του Κινέζου Long March 5B στο διάστημα, αλλά το ακριβές σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης δεν μπορεί να εντοπιστεί παρά μόνο εντός ωρών από την επανεισδοχή της, η οποία αναμένεται γύρω στις 8 Μαΐου”, αναφέρεται σε σχετική δήλωση της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Το αντικείμενο στο μεταξύ περιστρέφεται γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά και περνάει πάνω από τη Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, αλλά και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τo Fox News.

Η έκθεση ανέφερε ότι, παρά την απειλή, είναι πιθανότερο να εκτοξευτεί σε έναν από τους ωκεανούς του κόσμου ή σε μια απομονωμένη περιοχή.

Ο κίνδυνος να χτυπήσει κάποιον είναι πολύ μικρός αλλά όχι αμελητέος

“Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν προφυλάξεις. Ο κίνδυνος να υπάρξει κάποια ζημιά ή ότι θα χτυπήσει κάποιον είναι πολύ μικρός – δεν είναι αμελητέος, θα μπορούσε να συμβεί – αλλά ο κίνδυνος να σας χτυπήσει είναι απίστευτα μικρός. Και έτσι δεν θα χάσω ούτε ένα δευτερόλεπτο ύπνου από προσωπική απειλή”, δήλωσε στο CNN ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ανησυχίες για τα φιλόδοξα σχέδια της Κίνας

Αυτό έρχεται μια στιγμή που αρκετοί ειδικοί στη Δύση έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις παράνομες φιλοδοξίες πίσω από την κατασκευή του κινεζικού σταθμού και την ενεργοποίηση ενός νέου «διαστημικού αγώνα».

 

Διαφήμιση