Αρχική COVID-19 Ξεκίνησαν εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson – Πώς θα διανέμονται τα...

Ξεκίνησαν εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson – Πώς θα διανέμονται τα self tests

0
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ παράλληλα διευρύνεται το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων που θα λειτουργούν από σήμερα έως τις 22:00.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι σήμερα οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν τους 100.000, σύμφωνα με τον γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κλείστηκαν τουλάχιστον 500.000 ραντεβού αυξάνοντας τη θετική ανταπόκριση των πολιτών. Ενώ, εκτιμά ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της J&J, θεωρείται αποτελεσματικό άνω του 80% για την πρόληψη σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% στην πρόληψη των θανάτων.

Ενώ, 14 ημέρες μετά την 1η και μόνη δόση του, ξεκινά να υπάρχει προστασία, ενώ μετά τις 28 μέρες υπάρχει προστασία έναντι σοβαρής covid-19 και μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν 100% από σοβαρή νοσηλεία και θάνατο.

Πρόκειται για εμβόλιο ιικού φορέα και συγκεκριμένα χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Στόχος οι 2,5 εκατ. εμβολιασμοί το Μάιο

Στόχος του προγράμματος εμβολιασμών είναι να πραγματοποιηθούν έως και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί εντός του μήνα και έως 4 εκατομμύρια εντός του Ιουνίου.

Για να επιτευχθεί αυτό, αναμένεται ακόμα και 24ωρη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, που θα αναπτυχθούν σε σύνολο 1.500. Ενώ, θα ενταχθούν στον προγραμματισμό τα ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια, όπου ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνεται μέσω του δικού τους ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Πώς γίνονται οι εμβολιασμοί τώρα και με ποια εμβόλια

Αυτή τη στιγμή, οι ηλικιακές ομάδες που περιλαμβάνουν τα άτομα από 30 έως και 44 ετών εμβολιάζονται αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι άνω των 45 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί, με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Ποια εμβόλια έρχονται

Εντός του τρέχοντος διμήνου, αναμένονται από την Pfizer  2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την Moderna, 354.000 δόσεις το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την Johnson & Johnson, η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις που χρησιμοποιούνται από σήμερα και αναμένονται  300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων που αντιστοιχεί σε 450.000-500.000 σε μηναία βάση.

Ποιοι δικαιούνται self tests 10 έως 16 Μαΐου

Self Test
Εικόνα: Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5 υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:

  • Από σήμερα Τετάρτη 5/5 έως το Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.

  • Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από τη Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση