Αρχική Προτάσεις Aνανάς: Διατροφική αξία και νόστιμες συνταγές

Aνανάς: Διατροφική αξία και νόστιμες συνταγές

0
ανανάς

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη δημιουργία ισχυρών οστών και στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Διατροφική αξία

Παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες. Αναλυτικότερα, 100 γραμμάρια ανανά περιέχουν:

  • 50 θερμίδες
  • 0,1 γρ. λίπος
  • 13 γρ. υδατάνθρακες
  • 0,5 γρ. πρωτεΐνες

Επιπλέον, ο ανανάς περιέχει πολλές βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Μπορείτε να προσθέσετε τον ανανά στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι: φρέσκο, σε χυμούς, σε κονσέρβα, μαγειρεμένο, σε γλυκά. Παρακάτω θα δούμε μερικές συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με ανανά.

Κέικ ανανά

Υλικά:

  • 200 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 125 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ανανά, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε τέταρτα, αφαιρείται ο πυρήνας και μετά κόβεται σε φέτες
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 μεγάλα αυγά και 1 ασπράδι αυγού, χυπημένα
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 75 ml πλήρες γάλα

Εκτέλεση:

  • Θερμαίνουμε το φούρνο στους 180C / 160C στον αέρα. Βάζουμε 4 κ.σ. βούτυρο σε μια φόρμα για κέικ και βάζουμε στο φούρνο να λιώσει. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε στη φόρμα την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Τοποθετούμε τον ανανά στη φόρμα γεμίζοντας όλα τα κενά, ώστε να μην φαίνεται μεγάλο μέρος της βάσης.
  • Σε ένα μπολ ανάμειξης, χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη και το υπόλοιπο βούτυρο με το μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά και το ασπράδι, ένα κάθε φορά, και την υπόλοιπη βανίλια. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι, μετά το αλεύρι και το γάλα, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα του κέικ πάνω από τον ανανά και ψήνουμε για 1 ώρα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και μετά το βγάζουμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.

Pancakes με ανανά και μπανάνα

Υλικά:

  • 100 γρ. φρέσκο ανανά
  • 1 μπανάνα σε φέτες
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 100 ml γάλα
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
  • Γιαούρτι και σιρόπι σφενδάμου, για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε τον ανανά και την μπανάνα σε φέτες. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  • Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και σπάμε το αυγό και ανακατεύουμε,προσθέτοντας το γάλα σταδιακά.
  • Προσθέτουμε τον ανανά και την μπανάνα. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε από το μείγμα μας κουταλιές της σούπας, σε απόσταση μεταξύ τους για να εξαπλωθούν. Όταν εμφανίζονται φυσαλίδες στην επιφάνεια, γυρίζουμε από την άλλη και αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
  • Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι και λίγο σιρόπι σφενδάμου.

Noodles με σάλτσα λαχανικών και ανανά

Υλικά:

  • 300 γρ. φρέσκο ανανά
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πολύχρωμες πιπεριές
  • 1 κολοκύθι
  • 2 κ.γ. σουσαμέλαιο
  • 3 κ.γ. σόγια
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ξύδι
  • 100 γρ. χυμό ντομάτας
  • 3 κ.γ. κόρν φλάουρ
  • 1 συσκευασία Noodles

Εκτέλεση:

  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.
  • Ξεκινάμε και τσιγαρίζουμε με σουσαμέλαιο τα λαχανικά. Προσοχή να μην τα βάλουμε όλα μαζί, γιατί δεν θα σοταριστούν. Θέλουμε να πάρουν χρώμα για αυτό τα σοτάρουμε σε 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με το σκεύος μας.
  • Μόλις σοτάρουμε όλα τα λαχανικά βάζουμε και το σκόρδο να σοταριστεί και τέλος τον ανανά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη σόγια, το ξύδι και τη ζάχαρη.
  • Αφήνουμε να βράσουν και να ενωθούν οι γεύσεις σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή δεν τα παραβράζουμε.
  • Όταν βράσουν διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό το κόρν φλάουρ και το βάζουμε στη σάλτσα για να πήξει.
  • Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις ενδείξεις της συσκευασίας και σερβίρουμε.

Πίτσα με ανανά

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 μαγιά ξερή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 3 φλ. περίπου αλεύρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την γέμιση:

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5 φέτες μπέικον
  • 3-4 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 6 ροδέλες ανανά (κονσέρβα)
  • 100 γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση:

  • Φτιάχνουμε την ζύμη, ζυμώνοντας όλα μας τα υλικά και αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
  • Απλώνουμε σε ταψί και αλείφουμε με πελτέ ντομάτας, μετά βάζουμε τα αλλαντικά, στρώνουμε τον ανανά, τον οποίο έχουμε βάλει σε νερό για λίγο και μετά έχουμε στεγνώσει, από πάνω ρίχνουμε τον βασιλικό, και στο τέλος την παρμεζάνα.
  • Βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί, 20-25 λεπτά περίπου.

Ο ανανάς, παρότι είναι ένα φρούτο με αμέτρητα οφέλη για την υγεία, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μεγάλες ποσότητες φυσικών σακχάρων και αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα μπορεί να ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργία στον ανανά. Για αυτό, χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία τον εντάσσουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Πηγή: somaygies.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here