Αρχική COVID-19 Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην Ευρώπη – Μπορεί να δομήσει ανοσία της αγέλης;

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην Ευρώπη – Μπορεί να δομήσει ανοσία της αγέλης;

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Τα εμβόλια είναι ουσίες που προκαλούν στον άνθρωπο αντιδράσεις αντίστοιχες με τους ιούς και τα μικρόβια, χωρίς όμως να προκαλούν ανάλογη νόσο. Τα αντισώματα που προκύπτουν προστατεύουν τον οργανισμό όταν έλθει σε επαφή με το πραγματικό μικρόβιο ή τον ιό. 

Ένα εμβόλιο δεν προστατεύει τον εμβολιαζόμενο κατά 100%. Σε τυπικές περιπτώσεις, σημαντικό για να προστατευτεί απόλυτα 100% ο εμβολιαζόμενος είναι και οι συνάνθρωποί του να έχουν προστατευτικά αντισώματα από φυσική νόσηση ή εμβολιασμό πάνω από 65% (ανοσία αγέλης). 

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα στην Δύση: Ιστορικά στοιχεία

Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός που γίνεται με την βία, ενάντια στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Η βία μπορεί να είναι σωματική (π.χ. φυλάκιση) να περιλαμβάνει πρόστιμα ή να είναι καθαρά ψυχολογική όταν υπάρχει μόνο ηθικός στιγματισμός του αρνητή.  

Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη χρονολογείται το 1796.

Παρά το γεγονός ότι σποραδικές αμφισβητήσεις  για τον εμβολιασμό σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξή του, η επίσημη έναρξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος έγινε στην Αγγλία μετά την εισαγωγή των νόμων περί παιδικού υποχρεωτικού εμβολιασμού του 1853 και του 1867 που επέβαλαν κυρώσεις στους αρνητές.

Βίαιες ταραχές στο Ίπσουιτς, στο Χένλεϊ και στο Μίτφορντ σημειώθηκαν. Μετά από μια ογκώδη διαδήλωση 100.000 ατόμων στο Λέστερ το 1885, διορίστηκε μια βασιλική επιτροπή για να μελετήσει τις θέσεις των υπέρμαχων των εμβολιασμών και των αντιεμβολιαστών.

Η επιτροπή αυτή στην έκθεσή της το 1896, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την ευλογιά, αλλά εισηγούνταν την κατάργηση των κυρώσεων στους αρνητές. Έτσι, με νόμο του 1898 αφαιρέθηκαν οι σωρευτικές κυρώσεις και καθιερώθηκε μια ρήτρα συνείδησης, που επέτρεπε στους γονείς που δεν πίστευαν ότι ο εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός ή ασφαλής, να αποκτήσουν πιστοποιητικό εξαίρεσης.

Αντιρρησίας συνείδησης: Τι σήμαινε για τον εμβολιασμό

Τότε καθιερώθηκε ο όρος αντιρρησίας συνείδησης. Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη έκτοτε παραδοσιακά στις περισσότερες χώρες γίνονταν σε εθελοντική και όχι υποχρεωτική βάση.

Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά το 2015 η Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Φιλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Σουηδία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία δεν είχαν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε αντίθεση με τις λιγότερες κυρίως πρώην ανατολικές χώρες που είχαν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όπως η Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λατβία, Βουλγαρία.

Οι παιδικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα καλύπτονταν από ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν είχαν υποχρεωτικό στην βάση ποινών χαρακτήρα. Παρά ταύτα σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μετά από ξεσπάσματα ιλαράς κατά τα τελευταία έτη και την κρίση του κορονοιού η νομοθεσία έχει τροποποιηθεί.

Στις ΗΠΑ το καθεστώς του εμβολιασμού παραδοσιακά δεν είναι ενιαίο αλλά εξαρτάται από την πολιτεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαιρέσεις εμβολιασμού σήμερα έχουν μία από τις τρεις μορφές: ιατρική, στην οποία ένα εμβόλιο αντενδείκνυται λόγω αλλεργίας θρησκευτική ή προσωπική φιλοσοφική αντίθεση.  

Πριν από το 2019, 18 πολιτείες επέτρεπαν την προσωπική ή φιλοσοφική αντίθεση στον εμβολιασμό, αλλά μετά από ορισμένα επιδημικά κύματα ιλαράς, οι εξαιρέσεις αυτές εξαλείφθηκαν σε ορισμένες πολιτείες. Από τον Ιανουάριο του 2021, 45 πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν θρησκευτικές εξαιρέσεις από την υποχρέωση εμβολιασμού. 

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας των Olivia M. Vaz και συν. που δημοσιεύτηκαν στο Pediatrics*, η διαφορά στο ποσοστό των εμβολιασμένων για το εμβόλιο ΜΜR που παραδοσιακά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κοινού και ιατρών σε χώρες με εφαρμογή υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε χώρες που δεν έχουν ανάλογη νομοθεσία και οι πολίτες εμβολιάζονται αυτοβούλως υπολογίστηκε στο 3.71%.

Παρά ταύτα σε συνθήκες έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, σύμφωνα με απόψεις πολιτικών και εμπειρογνωμώνων που κερδίζουν έδαφος στον δυτικό κόσμο κατά τα τελευταία χρόνια, μόνο οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί που καθορίζουν επιτροπές ειδικών σε συνεργασία με αντίστοιχες επιτροπές άλλων κρατών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούν να δομήσουν ανοσία αγέλης.

*2020 Feb; 145(2): e20190620.Published online 2020 Jan 13 (Mandatory Vaccination in Europe)

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση