Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: 28 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 46 χώρες – Φόβος υπερμετάδοσης

ΠΟΥ: 28 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 46 χώρες – Φόβος υπερμετάδοσης

0
Εμβολιασμοί
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Η μαζικότερη διανομή εμβολίων που έγινε ποτέ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 36 ημέρες, αφού σε τόσο διάστημα έχουν χορηγηθεί σε 46 χώρες, συνολικά 28 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πέμπτης, του αρμόδιου διευθυντή εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν. Την ίδια ώρα όμως, εκτιμά ότι θα είναι δυσκολότερη χρονιά από την πρώτη, με κίνδυνο υπερμετάδοσης από μολυσματικότερα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις.

Χαρακτηριστικά ο Οργανισμός προειδοποίησε χθες για την κυκλοφορία μολυσματικότερων στελεχών, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο. “Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης” είπε, ενώ εκτιμάται ότι σε αρκετές χώρες τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πολύ προτού να καλυτερέψουν, ειδικά την μετα-εορταστική περίοδο και παρά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού.

Να σημειωθεί ότι ήδη το στέλεχος του ιού που είχε εντοπιστεί στη Βρετανία με ιδιότητες ταχύτερης μετάδοσης, εντοπίζεται τώρα σε 50 χώρες.

Το πρόβλημα διανομής στις φτωχότερες χώρες

Σχετικά με τις εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτές πραγματοποιούνται κυρίως στις πλούσιες χώρες. “Νομίζω ότι είμαστε στα 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά εμβόλια ή πλατφόρμες”.

“Είναι περίπου 46 χώρες που εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει μόνο μια χώρα χαμηλού εισοδήματος”, προσέθεσε, καθώς 38 από τις 46 είναι πλούσιες χώρες.

“Υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν και χρειάζονται εμβόλια και που δεν θα τα λάβουν εκτός εάν, και μέχρι, να τα μοιράσουμε καλύτερα”, κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) δημιούργησαν τον μηχανισμό Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 στις φτωχές χώρες αλλά ανακύπτει το πρόβλημα του “ο καθένας για τον εαυτό του” από μεριάς των πλουσιότερων χωρών, ενώ υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης.

Στόχος του Οργανισμού είναι να παράσχει δόσεις στο 20% του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό Covax πριν το τέλος του 2021. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ευελπιστεί να στείλει τα πρώτα εμβόλια στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση