Αρχική COVID-19 Αποτελεσματικό τo εμβόλιο της Pfizer μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση

Αποτελεσματικό τo εμβόλιο της Pfizer μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση

0
Νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού κατέστησε υποχρεωτική την δημιουργία και χορήγηση εμβολίων για να μπορέσει να ελεγχθεί και να αποτραπεί. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ένα από τα εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι του κορονοϊού, έρχεται για να δώσει την αρχή στο τέλος της πανδημίας.

Βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής που θα δώσει την άδεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, δήλωσε την Τρίτη ότι τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για αδειοδότηση επείγουσας χρήσης. Ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το εμβόλιο mRNA δείχνει να προσφέρει αποτελεσματικότητα 82% περίπου δέκα ημέρες μετά από την πρώτη δόση.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο μία εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση

Το εμβόλιο αναμένεται να χορηγηθεί σε δύο δόσεις. Συγκεκριμένα, η Pfizer, προτείνει να πραγματοποιηθούν δύο δόσεις του εμβολίου μέσα σε τρεις εβδομάδες. 

Το εμβόλιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της FDA.

Όπως γνωρίζουμε από ανακοινώσεις που έγιναν τον Νοέμβριο σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, σε αυτή την περίπτωση η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95%.

Μάλιστα, η FDA είχε τονίσει ότι για να εγκριθεί η επείγουσα αδειοδότηση ενός εμβολίου θα πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα το λιγότερο 50%.

Παρενέργειες

Όσο αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου οι πιο συχνές είναι οι εξής:

  • ερεθισμός στο σημείο της ένεσης (στο 84,1% των εθελοντών)
  • κόπωση (62,9%)
  • πονοκέφαλος (55,1%)
  • μυαλγίες (38,3%)
  • ρίγη (31,9%)
  • πόνος στις αρθρώσεις (23,6%)
  • πυρετός (14,2%)

Την Πέμπτη επρόκειτο να δοθεί η τελική απόφαση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech μετά και από συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων.

Στην Βρετανία το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί. Η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων αναμένεται στις αρχές του έτους.

Στις ΗΠΑ, η αδειοδότηση επείγουσας χρήσης θα σήμαινε ότι το εμβόλιο μπορεί να αρχίσει να χορηγείται μαζικά ενώ η FDA συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα.

Παρόλα ταύτα, η τελική άδεια κυκλοφορίας αναμένεται να καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση