Αρχική Διάστημα Μία νέα υπερ-Γη με πυκνή ατμόσφαιρα ανακάλυψαν επιστήμονες

Μία νέα υπερ-Γη με πυκνή ατμόσφαιρα ανακάλυψαν επιστήμονες

Μία νέα υπερ-Γη με πυκνή ατμόσφαιρα ανακάλυψαν επιστήμονες, με τον εξωπλανήτη να αναπτύσσει θερμοκρασίες βρασμού που μπορεί να φτάσουν έως και τους 2.300°C!

0
yper gi
Διαφήμιση

Ο εξωπλανήτης αυτός, η νέα υπερ-Γη έχει οκτώ φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη και η επιφάνειά του καλύπτεται από ωκεανούς μάγματος.

Τα ακριβή ποσά είναι ασαφή. Η ατμόσφαιρα της Γης αποτελείται από ένα μείγμα αζώτου, οξυγόνου και άλλων αερίων.

«Αυτή είναι ίσως η πιο σταθερή απόδειξη μέχρι τώρα ότι αυτός ο πλανήτης έχει ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Ian Crossfield, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας που μελετά εξωπλανήτες.

Οι θερμοκρασίες βρασμού σε αυτόν τον πλανήτη μπορεί να φτάσουν έως και τους 2.300°C, που σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι απίθανο να φιλοξενήσει ζωή.

Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ενδέχεται να έχουν ανιχνεύσει ατμοσφαιρικά αέρια γύρω από τον 55 Cancri e, έναν θερμό βραχώδη εξωπλανήτη σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη.

Ο Renyu Hu από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο Nature.

«Το Webb διευρύνει τα όρια του χαρακτηρισμού των εξωπλανητών σε βραχώδεις πλανήτες», δήλωσε ο Hu. «Επιτρέπει πραγματικά ένα νέο είδος επιστήμης».

Τι λένε οι επιστήμονες

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι βραχώδεις πλανήτες με παχιά ατμόσφαιρα που μπορεί να είναι πιο φιλόξενοι, όπως η Γη.

Ο εξωπλανήτης, 41 έτη φωτός μακριά, έχει οκτώ φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη και η επιφάνειά του καλύπτεται από ωκεανούς μάγματος.

 

Διαφήμιση